divendres, 1 de maig del 2020

DIARI D’UN CONFINAT (48è dia) LES INFANTETES HAGUESSIN ESTAT MÉS MAQUES MOSSEGANT-SE LA LLENGUA

            Si la monarquia ja la tenia entravessada, per la senzilla raó que considero arnat que una institució pretengui monopolitzar la representació de l’Estat perpetuant-se de pares a fills, el missatge que les infantes Leonor i Sofia van adreçar el dia de sant Jordi als nens i nenes espanyols confinats a casa seva, ha confirmat la meva opinió contraria a seguir mantenint pitxers coronats que ens costen un ull de la cara, que no ens fan cap servei i a vegades ens avergonyeixen estèticament. Vet-aquí, doncs, que les infantetes, se suposa que monitoritzades per adults, van tenir la genial idea de solidaritzar-se i donar ànims a la canalla arrestada temporalment com tothom per culpa d’un microbi fastigós. Concedint-les el benefici del dubte, és possible que la intenció de les nenes fos bona i que només pretenien vendre empatia en nom de la Corona; però, la posta en escena i sobretot el guió foren un desastre que a la xarxa dels plebeus no els hi van perdonar. La claca que els hi van clavar des d’Internet - malgrat tots els excessos, la xarxa continua sent la mostra més democràtica i republicana del món -, espero que els hi servirà d’escarment tant a les titelles de la historia com a qui movia els fils.

En efecte, dirigir-se als nens i nenes confinats amb un discurset com aquest: “llevamos, como millones de niños, más de un mes en casa i sin ir al cole por esta pandemia, intentando seguir con la vida del mejor modo posible”, sona a sarcasme, tenint en compte que les infantetes “pateixen” el seu confinament en una gàbia d'or de 1.800 metres quadrats - el Pavelló del Príncep, un annexa del palau de la Zarzuela - que va costar més dos milions d’euros al patrimoni de l’Estat - o sigui, a tots nosaltres -, quan una part important dels destinataris de les paraules d’ànim de les infantetes estan confinats en pisos de menys de 60 metres, molts sense balcó ni sortida a l’exterior per airejar-se i prendre el sol, la majoria amb un únic quarto de bany per quatre o cinc persones... És a dir, ni punt de comparació entre les circumstàncies físiques dels respectius confinaments. La qual cosa no vol dir que moltes d’aquelles criatures a qui volien caure bé les cadelletes de la monarquia, no fossin tant o més felices i no s’ho passessin tant o més bé que les infantetes, malgrat aquestes poguessin escampar la boira pels jardins del pavelló, i gaudir de tota l’ajuda telemàtica d’últim model per seguir els estudis sense perdre pistonada. Compartir privacions amb pares i germans amb alegria i molta imaginació ha estat per molta canalla d'aquest país una experiència que no havien viscut mai, i que no oblidaran perquè els ha enriquit afectivament.

Podríem seguir traient punxa a aquesta relliscada monàrquica, però no crec que aquelles pobres nenes es mereixin una sola línia més de comentari. En canvi, si que val la pena d’aprofitar l’avinentesa per esprémer la reflexió en el sentit de ponderar com de vegades, inclús sense voler, la gent instal·lada en l’establishment es permet repartir consells i ànims en general, com si tothom gaudis en aquest país dels mateixos privilegis i comoditats, oblidant-se que a moltes cases s’han de fer equilibris de paciència, tolerància i estimació per a no carregar-se la convivència quotidiana. I com que quants més dies passin més s’accentuaran les diferències socials per causes econòmiques sobrevingudes, els que tot el dia pontifiquen des de les tertúlies o des de les rectories d'aquest odiós establishment que només s'estima de veritat a ell mateix, haurien de procurar ser més curosos a l’hora de fer segons quines afirmacions i judicis de valor. Perquè cada vegada hi haurà més gent que es trobarà desemparada, de cop i volta quasi amb una mà al davant i l’altra al darrera, degut a que haurà perdut traumàticament i sense merèixer-ho, en virtut d'un decret d'alarma nacional, la font principal o única d’ingressos que els permetia guanyar-se la vida passablement i mantenir la família amb tanta dignitat com els que anaven més forts d’armilla. Per tant, reclamo que abans d’obrir la boca segons quins personatges i patums que no saben què es privar-se de res, es mosseguessin la llengua recordant que no totes les realitats socials són iguals i que vantar-se de com de bé trampegen alguns les crisis, pot semblar a qui no sap on caure mort una imperdonable befa. A vegades, insisteixo, alguns que parlen massa lleugerament s’haurien de posar la llengua directament al cul, com diria aquell l'enyorat Pepe Rubianes que les cantava així de clar i català.

A LA MEVA MANERA DE VEURE tabrilde@blogspot.net 

NO ENS DEIXEM PRENDRE MAI EL DRET A PENSAR I DIR EL QUÈ PENSEM.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada