divendres, 8 de maig del 2020

“L’EIXIDA” Capítol 8è i final (VIII premi Romà Comamala, editat per Cossetània, l’any 2010)


8
            Fa tres dies d’ençà dels darrers apunts a la llibreta, perquè després de l’enganxada amb la sogra i de tot el trasbals, em va venir un cobriment de cor i van haver de cridar el metge a corre-cuita. Per sort, l’alarma no va passar d’una descompensació passatgera de la pressió, que es va solucionar amb una injecció miraculosa; en canvi el rebombori de panxa m’ha durat tres dies, que he anat pel pare i per la mare. Em sap greu per l’Estrella, que no en té cap culpa de la feina extra que li dono; aquella mala pècora de la sogra és la que hauria hagut de netejar-me la merda, així potser hagués procurat ser més sensata a l’hora d’obrir la boca. Avui m’han tret a l’eixida després de fer llit durant tres dies, ja que amb tanta descomposició en prou feines m’aguantava. Sort que peta un bon sol que, potser, em revifarà.
El sogre, quan m’ha vist, ha pujat a fer-me companyia: - m’alegro que ja gambis una altra vegada. Ens havies espantat amb l’àtac de l’altre dia. No li has de fer cas a la Berta, que ja saps com és la teva sogra. No és dolenta, no et pensis pas; però, a vegades té una llengua d’escurçó. Jo ja hi estic avesat i se desempallegar-me’n per a no enganxar-nos cada dos per tres. El meu pedrer no ho resistiria i em sembla que el teu tampoc.
            Vaig contestar-li, escrivint a la pissarra: - ja se sap definitivament qui era la dona morta? El sogre no tenia ganes de parlar-ne, però en adonar-se que esperava la resposta amb desfici, va dir-me: - saps que tots ens pensàvem que era la mestressa del gos? Doncs no, no ho era; tot i que hi estava relacionada, perquè Déu n’hi do de l’embolic!
            Va costar d’arrancar-li tota la història, encara que fos a bocins; però, al final, vaig quedar força satisfet. La dama misteriosa era la cosina de la dona que s’havia tirat del balcó, que feia una setmana escassa se li va presentar al pis acompanyada de la seva actual parella, aquell paio malcarat que la gosseta no volia veure ni en pintura. Heus aquí, doncs, tot el jeroglífic, segons el sogre. A mi, en canvi, em preocupa que quedin uns quants melics per lligar. Però ell no pensava trencar-s’hi el cap per afegir-hi ni un pessic més d’informació i - considerant que havia complert amb escreix amb la seva obligació moral de posar-me al corrent -  va agafar l’escala de tisora, disposant-se a enfilar-s’hi per collir els nespres més madurs.
            Vaig passar-me el mati llambregant el carrer, a l’espera de tornar a veure aquella dona que em desassossegava. Fou en va. De gent en va passar molta, però d’ella res de res. Cap dels vianants em va distreure de la meva obsessió dels darrers dies. I si el sogre m’hagués mentit? Ja seria d’allò que no hi ha, que m’amaguessin l’ou; però, per què haurien de fer-ho? Amb la dama misteriosa no hi mantinc cap relació, més enllà de la mena de joc mental que en vaig inventar per entretenir l’avorriment de tantes hores enganxat al maleit carretó i a la pissarra dels collons, sense tenir res més a fer que veure passar el temps. En qualsevol cas, de les fantasies que em munto ningú en sap res, per tant no tindrien cap justificació per aquesta banda els meus recels.
La qüestió és que aquestes conclusions de sentit comú, no em serveixen per recuperar la serenitat. Per què he idealitzat aquella dona amb una aura de misteri? Potser és que em recorda algú que vaig conèixer? Si em sento tan atret per una simple vaga silueta, per un perfil imprecís des del primer dia que la vaig veure passar per davant de casa he arribat a especular si no podria ésser una guitza esquitllada a traïció pel meu subconscient?
            Els metges em van advertir que podia tenir lapsus de memòria o que inclús se m’haguessin esborrat severament determinades pàgines viscudes. En conseqüència, seria possible que l’hagués conegut anteriorment i que ho hagués oblidat? La sogra em va fer sortit de polleguera quan l’altra dia va insinuar quelcom de semblant; però, després hi estat rumiant amb calma i no puc descartar-la, aquesta possibilitat. De fet, hi ha un detall preocupant que no acabo d’explicar-me i que podria abonar aquesta hipòtesi: per què amb la gosseta desconeguda hi tinc tan bon rotllo, quan a mi els gossos mai he deixat que se m’acostessin? No es freqüent que els gossos es facin tan amics d’una persona en un tres i no res; però, per molt que m’hi esforço, no aconsegueixo situar la gosseta, ni la seva mestressa, en el meu passat immediat.
            Havent dinat l’Estrella em va entrar a dintre perquè el sol picava de valent a l’eixida, malgrat el tendal. A la penombra de l’alcova, refrescada per un corrent d’aire suau i amable, em vaig endormiscar fins quedar-me clapat tan profundament, que vaig tardar a desvetllar-me quan el sogre em sacsejà sense manies l’espatlla, tot dient: - vinga, Ton, desperta’t! Que te’ns visita.
No sé quantes vegades va intentar de posar-me a to, sense que li’n fes gaire cas. Ara bé, quan va afegir que qui m’havia vingut a veure era la mestressa de la gosseta, em vaig espavilar d’un bot i no va ésser necessari fer-m’ho repetir dues vegades. El sogre mateix em va fer una repassada dels cabells, abans d’empènyer el carretó a fora, perquè estigués presentable. De seguida que em va veure, la gosseta se’m va abalançar contenta, llepant-me les cames i lladrant; no em va pujar a la falda perquè li ho impedia la corretja que tibava la dama misteriosa.
Si jo estava sorprès de la visita, no vaig tardar a adonar-me que la dona que tenia palplantada davant meu, s’havia quedat quasi de pedra en veure’m. Vestia un conjunt negre de brusa i pantaló i si bé mantenia intacte l’encanteri que em va captivar només veure-la de lluny, des de més a prop eren visibles unes bosses sota els ulls i unes arrugues a la sotabarba, que delataven una maduresa més o menys ben portada. Va ésser la primera en prendre la paraula: - que no te’n recordes de mi, Antonio?
            Francament, era la pregunta que menys m’esperava i no vaig saber-ho dissimular. Per això ella va continuar insistint en refrescar-me la memòria, mentre que la sogra vaig adonar-me que s’havia afegit a la festa, pujant a l’eixida amb la tafaneria a flor de pell: - Soc la Laura, em va dir la dona.
            Com que el nom realment no em feia fred ni calor i la meva cara devia expressar el dolor i la desesperació de no saber de què em parlava, la dona va afegir-hi més llenya al foc, amb un gest de decepció: - soc la muller d’en Juli, el que fou el teu soci a l’agència. Bé, la muller! Ara portem separats des de fa tres anys, ja ho deus saber; però, quan estàvem junts havies vingut varies vegades a casa, no ho recordes de veritat? I no te’n recordes tampoc de quan ens vas convidar un cap de setmana a Salou, perquè vosaltres dos teniu-ho d’enllestir no sé quina campanya de promoció d’una urbanització?
            El meu cap anava fent que no, gairebé amb violència. M’esforçava, però era incapaç de trobar-ne una sola confirmació del que em deia. No li vaig voler confessar que inclús la imatge física del tal Juli no la sabia encaixar en els meus records. Em sonava vagament el nom, però no podia concretar-ne la fesomia. Potser sense la presència dels sogres m’hagués atrevit a furgar una mica més el cervell, però només se’m va ocórrer escriure - vertaderament afligit – a la pissarra: - em sap molt de greu!
            Vaig escoltar com el sogre intentava fer-me costat: - aquesta malaltia l’ha deixat molt tocat, l’hem de dispensar.
- Ho crecva insistir la dona, mirant-me un altre cop de fit a fit, endevinant-li en el to més desengany que despit -, però em consta d’entendre que t’hagis pogut oblidar de les bones estones que vàrem passar junts i dels plans que tu i jo engiponàvem entre veres i bromes.
            M’hagués volgut fondre. No sabia de què em parlava, però estava descobrint sensacions que em trasbalsaven. Ens havíem embolicat realment aquella dona i jo? Era la pregunta que li hagués volgut fer si haguéssim estat sols; però, sentint clavada al clatell la mirada inquisitiva de la sogra no m’estimulava gens ni mica a esforçar-me per recordar.
No sé ni com va anar, però al final vaig acabar fent un espectacle, ploriquejant, caient-me els mocs perquè no trobava el mocador per sonar-me i posant-me a tremolar. Fins i tot la sogra es va acollonir i va córrer a assossegar-me. Mentrestant, la meva dama misteriosa vaig sentir que es retirava de l’eixida, acompanyada pel sogre, tot murmurant: - ho sento! Només la gosseta somicava com jo, mentre la seva mestressa l’arrossegava cap al carrer.
************
            Fa sis dies que no escrivia res. De fet vaig tornar a recaure i es va haver d’avisar el metge i tot. Em devien veure bastant cardat perquè l’Anna va tornar de la platja, per animar-me passant un dia a casa. He plorat tant tots aquests dies la meva impotència que em sembla que, al final, he esgotat la reserva de llàgrimes. El que més em fot de tot plegat és que tothom sospita que estic fent comèdia amb això de la pèrdua de memòria. Refeta de l’ensurt que li vaig donar l’altre dia, la sogra m’ho va deixar clar amb la seva dolenteria característica: - hi ha qui només se’n recorda del que vol!
            Ningú em plany, fent càbales de fins on estava embolicat amb aquella tal Laura. Recordar aquells instant als què ella es referia l’altre dia, no és només ara mateix un repte per mi, sinó una necessitat perquè, en cas contrari, és com s’hi s’hagués velat una part de la pel·lícula de la meva vida. Només tinc dues coses clares: que potser si vaig sentir alguna vegada quelcom per la dama misteriosa, ja que de seguida que la vaig veure passar des de l’eixida em va atraure; malgrat em temo que mai ho esbrinaré amb certesa. I, la segona, que m’hi posi com m’hi posi, no faig pena a ningú i si no li faig la farina blana a l’Estrella, fins i tot d’ella no em podré refiar.
            Tan malparit he arribat a ser a la meva vida?
FI

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada