divendres, 29 de maig del 2020

DIARI D’UN CONFINAT (76è dia) – CAL CARREGAR PILES PER PROTEGIR-SE DELS PIRÒMANS I BRUIXOTS.

            Els propers dies el soroll que faran els piròmans i els bruixots amb els seus aquelarres ens atabalarà i hem de procurar que no ens afecti la moral, perquè des dels mitjans ens bombardejaran amb estirabots de tota mena de personatges impresentables: apocalíptics, desguitarrats, hiperventilats, acoquinats, garneus, sorneguers, barruts, penques i fins i tot picants, considerant que els temps que corren no són per fer broma. Excitats per la pandèmia hi ha molts piròmans que han sortit de l’armari per jugar amb mistos, i més d’un bruixot guillat, en canvi, ha penjat la camisa de força, pensant que sense ella podrien passar desapercebuts, com si fossin gent normal. Els piròmans i els bruixots s’escampen per tot arreu, sobretot en temps de crisi o de moguda, i fan de les seves des de tertúlies mediàtiques, donant la cara sense cap vergonya perquè no den gasten; o tirant la pedra i amagant la mà, abocant falk news llardoses a les clavegueres d’internet; o, inclús, amb tota la barra del món fent exhibicions de llengua viperina des dels escons dels parlaments, com es va fer palès dimarts passat i molts d'altres tristos dies; en canvi, sorprenent, aquesta vegada els piròmans i bruixots no han fet el seu numeret vestits d’hàbit des de les trones, almenys de moment.

Aquests piròmans il·lustrats, després de calar foc miren de tranquil·litzar els que se’ls escolten o miren esparverats, assegurant que no cal posar-se nerviós perquè ells tenen la situació controlada, amb l’extintor sempre apunt per evitar que les flames es propaguin més del compte. I la societat, almenys una part de la que els piròmans i el bruixots tenen tan encaterinada, els hi aplaudeixen totes les astracanades refiats que tenint a mà un apagafocs no cal patir-hi. Però, a la meva manera de veure, els que confien que a darrera hora sempre algú els traurà les castanyes del foc, és perquè no han calculat bé la temeritat que representa fer cas de les aixecades de camisa dels piròmans, i no s’han adonat que el vertader perill per a la societat no són les flamarades sinó els piròmans que encenen el misto i els bruixots que munten un aquelarre al voltant del foc. D’acord que les flames es poden apagar amb un bon extintor, però no sempre el bomber hi arribarà a temps; per aquesta raó, us asseguro que quan s’entra en aquesta dinàmica d’anar jugant amb foc el més important de tot és neutralitzar, ridiculitzar, desemmascarar i, si convé, engarjolar piròmans i bruixots, perquè no puguin atemptar mai més contra la convivència social.

Ara bé, per entendre’ns, qui es mereix el qualificatiu de piròman? Doncs, no només el que cala foc literalment a un bosc o a un edifici, sinó també aquell que encén i atia l’odi, la revolta, la discòrdia, la calumnia o la revenja. També podríem considerar que estan bastant tocats pel virus de la piromania aquells bruixots que sembla que el seu objectiu a la vida sigui portar sempre la contraria a tothom, simplement per que troben divertit tocar el botet i ser sempre l’esca que faci impossible resoldre cap conflicte apel·lant al pacte, al consens i al bon rotllo. Quan es belluguen els piròmans i els bruixots pel entremig, no sol haver-hi entesa entre les persones de bona fe. ¿N’esteu segurs, doncs, que darrera tota la confusió a l’entorn del coronavirus no hi estan encalafornats una colla de piròmans i bruixots que s’ho passen pipa embolicant la troca des de amb l’assumpte de les mascaretes, fins amb les teràpies, les recomanacions dels experts sanitaris sobre seguretat individual i, sobretot, fen ballar amunt i avall les xifres de morts i d’infectats? Jo m’atreviria a dir que puc assenyalar-ne amb el dit a més d’un, de piròman i de bruixot, i suposo que vosaltres també, siguin aristòcrates o plebeus; però, val més que anem amb peus de plom perquè aquests tipus de malxinats per un no res t’envien als tribunals, que n’estan plens dels seus, perquè escarmentin els que els hi ha vist el llautó.

Per aquesta raó, recuperant l’esperit de les primeres reflexions publicades en el marc d’aquest diari del confinat, davant de tot plegat cal que ens rearmem de moral i d’autoestima, que ens carreguem les piles amb les conviccions, valors i dosis de sentit comú amb que els pobles sans han aconseguit sempre sobreviure als daltabaixos, malgrat piròmans i bruixots, perquè no s’ha deixat prendre la il·lusió de sortir-se’n. Hem arribat a un extrem com a societat influenciada per les doctrines de la globalitat, que només ens en sortirem si cadascú de nosaltres s’hi esforça individualment. Ara no s’escauen redemptors de la humanitat; ni haurà prou amb que cadascú de nosaltres, des d’on estigui i en la situació emocional que es trobi, faci els possibles per sobreviure individualment amb dignitat i cops de geni perquè el conjunt de la societat no es deixi contaminar i sobrevisqui. I els piròmans i piròmanes, bruixots i bruixes – marqueses incloses – que se’n vagin a fregir espàrrecs.

A LA MEVA MANERA DE VEURE tabrilde@blogspot.net   

NO ENS DEIXEM PRENDRE MAI EL DRET A PENSAR I DIR EL QUÈ PENSEM.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada