dissabte, 23 de maig del 2020

“EN MEMÒRIA DE LA KAUTA” capítol tercer


TERCER
Va tornar a la cuina per mirar si la televisió oferia més informació per treure’n l’entrellat; però, no li va servir de gaire, doncs la locutora marejava la perdiu en un to de veu imprecís i superficial, que no podia dissimular la incomoditat que sentia en ser-ne conscient que darrera la pantalla hi tenia una audiència invisible però pendent dels seus llavis, la curiositat de la qual no podia apeixar amb cap novetat fresca perquè tampoc li’n feien arribar a ella, de manera que la noia que donava la cara per obligació, en aquelles confuses circumstàncies, només podia contemporitzar mentre a la pantalla apareixia la foto fixa de la rotonda veïna, coneguda com de la Reforma, plena a vessar en totes direccions d’automòbils segrestats.
            El rellotge de pèndol del menjador va recordar-li que era un quart d’onze. La Kauta estava tan acostumada a compartir la jornada amb aquell company immaterial, que les batallades, sobretot les que corresponien als quarts d’hora, li passaven desapercebudes; en canvi, aquell vespre les sentia i quasi pressentia totes, com si repiquessin a posta més fort i seguit, per tensar-li els nervis. Coincidint amb el darrer retruc metàl·lic que va sortir de la panxa d’aquell plagi aburgesat i domèstic del Big-ben londinenc, va reparar en la fressa característica que feia la porta del pis quan entrava algú i va precipitar-se al rebedor amb tanta frisança que quasi va ensopegar amb l’Andreuet, que acabava d’entrar amb un posat de preocupació estampit a la cara.
         - Suposo que ja fa estona que tothom deu ser a taula, oi? – fou el “bona nit” amb que es va presentar el més petit de la família, emmurriat i resignat, a l’ensems, a rebre una bona estirada d’orelles per arribar a tres quarts de quinze.
- Com vol que hagin sopat, si vostè és el primer de la tribu a qui veig el pèl aquesta nit! – va protestar la Kauta, que amb l’Andreuet s’atrevia a ser més desimbolta.
         - Diantre, no ho entenc! La mama pot estar emmerdada en aquest galimaties que han armat els municipals; però, no m’explico que el papa i l’àvia no hagin arribat, si van a peu i la botiga és a tocar... – el noi va pronunciar aquestes sensates paraules com si enlloc de dirigir-se a algú en particular més aviat fes una reflexió en veu alta, com quan plantejava l’enunciat d’un problema a la pissarra de l’escola, a la recerca d’aïllar la incògnita. - Suposo que deus haver trucat a la sabateria, no?
          - No he gosat de fer-ho, la veritat – contestà capmoixa la Kauta, sense precisar que sí que hi havia estat temptada de marcar el numero de la botiga un parell de vegades, però que al final se’n va desdir per por que la renyessin per molestar.
          - Doncs és el primer que se t’havia d’ocórrer, en un cas com el d’avui! – la va sermonejar l’Andreuet, com si necessités endinyar a algú la culpa d’aquell monumental embolic.
Finament, en disposar-se a fer-ho ell mateix, de trucar a son pare pel numero privat, la preocupació de la minyona es va relaxar amb una guspira d’esperança, veient que el senyoret prenia decisions assenyades en comptes de renyar-la. No obstant això, després de varis intents frustrats de comunicar-se amb son pare, l’expressió de la Kauta reflectí de nou el desassossec que estava amarant-la del suor propi de l’aprensió provocada, a parts iguals, per la impaciència i la inseguretat. Aleshores, el noi es va concentrar en localitzar compulsivament sa mare, sensible a la perplexitat que se li estava enfilant panxa amunt, a mesura que la trucada era rebutjada sistemàticament i obstinada per una bústia de veu, en un to impersonal, evasiu i testarrut. Quasi a misses dites se li va acudir el darrer recurs que li quedava per superar aquella incertesa, i el desori mental que l’impedia discórrer serenament i prioritzar amb sentit comú els passos a seguir en aquella crisi domèstica: - saps que et dic? Que serà millor que m’acosti a la botiga per esbrinar què cony està passant.
            Abans d’anar-se’n, li va gargotejar a la minyona en un full del bloc de notes que sempre estava damunt la tauleta del rebedor per si qualsevol tenia, en un moment donat, la necessitat d’escriure un missatge o un descàrrec: - Aquí t’apunto el meu número perquè puguis localitzar-me de seguida si mentre estic fora hi hagués alguna novetat; truquem, sense por, que no em sabrà greu.
            La Kauta assentí amb el cap, mentre li tancava la porta en sortir. Si amb l’arribada de l’amo petit havia recuperat provisionalment la presència d’ànim, en quedar-se sola de vell nou li flaquejà l’esperit, com si la bona lluna amb que havia començat el dia s’hagués escorregut definitivament pel forat de l’aigüera, i el mal pressentiment de que n’havia passat una de grossa i que estava a punt de rebre males notícies, la va posseir tan insistentment que no pogué evitar una esgarrifança. Sense explicar-se’n la raó, no era pas la primera vegada que tenia premonicions; però, a diferència de la majoria de persones que s’hi trobaven amb sensacions semblants, en el seu cas, per enrevessats que fossin els malsons o els diguem-ne pressentiments, per desgràcia acabaven confirmant-se massa sovint, sinó en la seva totalitat almenys amb prou retirada com per preguntar-se tota capficada si tenia “poders” o un “do”, ja que ni ella l’havia demanat aquesta mena de privilegi, ni la feia sentir feliç posseir-lo.
            Va reaccionar davant la carretada de pensaments negatius que se li acudien, arronsant-se literalment en el tamboret de la cuina, sense perdre de vista de cua d’ull la tele des de la qual un presentador pedant pronosticava, amb irritant i hiperbòlica gesticulació de mans, el temps que faria; com si mentre ella estava tan angoixada perquè els amos no donaven senyal de vida no hi hagués res de més important al món que si plouria o faria sol l’endemà. Va tornar a abaixar el volum perquè tant se li’n donava el que escoltava, i aleshores, en fer-se el silenci va adonar-se que des de l’exterior li arribava el xivarri propi d’un vespre qualsevol. Va precipitar-se cap al balcó, aquesta vegada sense cap vergonya de que els veïns la veiessin xafardejant, i es va treure un pes de sobre en comprovar que, efectivament, com si no hagués passat res, el caos d’hores abans s’havia desfet com un bolado i la circulació ja no estava encallada.
- Ja era hora! va exclamar contenta. Malgrat això, al pis tot restava en silenci com abans.
- Si almenys m’avisessin, escalfaria la sopa i miraria si puc salvar el peix del desastre - pensava sense acabar de sobreposar-se a la torbadora sensació de fluixesa que feia una estona l’estava posseint.
            De bona gana hauria trucat a l’amo petit, però a darrera hora ho deixà córrer per por que, un cop recuperada la normalitat, se la tragués de sobre amb un moc desguitarrat dels seus, quan feia el bord. La tele tampoc l’ajudava a relaxar-se, ja que prosseguia la programació habitual de la vetllada, com si aclarir què havia passat aquella tarda als que n’estaven pendents del desenllaç no tingués cap importància ni fos prioritari, informativament parlant. Era quasi mitja nit quan, per fi, va sonar el telèfon. Malgrat se li notava la veu esquerdada, la minyona va reconèixer de seguida l’inconfusible accent lleugerament papissot de la mestressa: - Encara no te n’has anat a casa, Kauta? Doncs va, bonica, ves-te-te’n que no vindrem pas a sopar avui... I demà val més que no matinis, i millor que t’esperis a tornar fins que et truqui...
          - Què passa alguna cosa, senyora? – la Kauta estava més inquieta que mai, convençuda que una vegada més s’havien confirmat les seves males nassades, i no se’n sentia pas orgullosa d’encertat els pressentiments.
- No t’amoïnis nena, vés-te-te’n i emporta-te’n el menjar que es pugui fer malbé. Després, mira de deixar-ho tot desconnectat i tanca portes i finestres.
            Un cop va penjar el telèfon, tota la tensió acumulada les darreres hores li va esclatar en forma de plor. La pobra Kauta estava segura que la pressentida i temuda desgràcia ja s’havia produït fatídicament, fos quina fos; però, no s’havia quedat tranquil·la del tot perquè tenia la desagradable sensació que encara li quedava una torna. Però, obeint el que li havia manat la mestressa, després de recollir-ho tot abandonà el pis extenuada per tantes emocions, preguntant-se quina sorpresa l’esperava l’endemà. En tancar la porta del pis deixant a terra, per tenir les mans lliures, la coixinera plena de menjar que es podia aprofitar va notar a la boca de l’estómac una agror que li pujava cap a la gola i l’escruixia: - i si no hi hagués demà, a cals Barceló?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada