dijous, 21 de maig del 2020

DIARI D’UN CONFINAT (68è dia) – DE MICA EN MICA EL COST DE LA VIDA VA A L’ALÇA

Diguin el que diguin els índex oficials de preus al consum (IPC), igual que les enquestes del CIS, s’han d’agafar amb pinces i no fer-ne gaire cas, perquè no reflecteixen el què passa sinó el resultat virtual que convé als que tallen el bacallà. De la mateixa manera que és impossible, com assegura el CIS, que avui la gent estigui més satisfeta de com està la seva economia, amb el pa que s’hi dona, que fa un any, quan tot semblava anar de cara, tampoc s'empassa ningú que els preus de l’alimentació i els serveis estan controlats i l’estabilitat del poder adquisitiu de les persones assegurat. Però a còpia d’enquestes cuinades a mida de qui les encarrega, es desassossega la gent que va justa d’armilla volent des del poder quedar bé amb la vianda al plat. Perquè no té volta de fulla que els que amaneixen els resultats de l’IPC, no es preocupen de fe’ls-hi la proba del nou anant a treure el nas pels mercats. I és que quan a hom li expliquen el mètode de càlcul i de selecció de la llista de productes que serveixen per confeccionar una cistella de la compra prototipus, cau de cul comprovant l’aiguabarreig tan surrealista d’articles de consum que difícilment les mestresses de casa inclourien a la llista d’articles de primera necessitat que fan falta per fer bullir l’olla. La composició d’un cabàs virtual tan diversificat potser és ideal per dibuixar la gràfica de l’estadística perfecta, però no té res a veure amb allò que entra al rebost de la majoria de llars.

Això no vol dir que la confecció de l’IPC sigui una fal·làcia, perquè no es pot dir que no siguin certs els preus dels articles i serveis que serveixen per escandallar el contingut de la cistella suposadament representativa del consum en les llars; el problema és que la incidència real d’alguns d’aquests articles en la pràctica quotidiana, es nul·la per no dir forçada. I com que la gent compta amb els dits de la mà, després d’anar a comprar la fruita, la verdura, les llegums, la llet, l’oli, etcètera, s’adona que el tiquet li marca dos o tres euros més que la setmana passada i, possiblement, menys que la vinent. Perquè els preus no s’apugen de cop i volta per art de màgia, sinó que tenen la seva explicació en raons de càlcul no sempre són edificants. A més a més, la majoria dels que van al mercat, siguin homes o dones, a còpia de que els hi prenguin el pèl si baden, s’han tornat experts en l’art de mirar, triar, remenar i regatejar, i saben estarse’n de comprar una fruita, un peix o una carn, per exemple, quin preu piqui massa en un moment donat, perquè saben que sempre es poden trobar alternatives culinàries més assequibles; no obstant això, des del confinament, uns cèntims de més cada dia s’ha convertit quasi en una rutina, en base a la llei comercial més cínica del món: “si cola, cola”. Per descomptat, mai la repercussió a l’alça d’un article en la butxaca del consumidor final té res a veure amb el preu que es paga en origen al productor, o sigui al pagès o a l’industrial. Quelcom de semblant passa amb els preus dels serveis a partir de la desescalada: en els casos més discrets, ens han anat esgarrapant sense fer gaire rebombori, des de mig a un euro de més. I ja veure’m a quin preu pagàrem el cafè o la cerveseta ara que amb tanta alegria per recuperar una parcel·la de llibertat potser pensaran que no ho notarem.

La mare dels ous, però, per ponderar objectivament si l’IPC reflecteix o no la carestia real de la vida rau amb quina vara de mesurar es fan les estimacions. És evident, que la sensibilitat envers conceptes tan abstractes com “car” o “barat” diferirà en funció del paràmetre des d’on es faci l’observació. Sobre aquest aspecte tan subjectiu no pot coincidir el punt de vista d’un pelacanyes que ha de viure amb uns ingressos de poc més de mil euros que amb qui li’n “ragen” cada més quatre o cinc mil. I per desgràcia, la sensibilitat en aquest sentit de la classe política professionalitzada més aviat s’ha de considerar esbiaixada. Si molta gent de l’establishment haguessin “de passar” amb una pensió escarransida o un sou més o menys arregladet, com la majoria de treballadors, potser no es quedarien tan indiferents davant les continues “pessigades” que experimenta el poder adquisitiu de la majoria de la gent d’aquest país. Em fa riure que qui tingui de valorar l’import d’una hipotètica renda mínima bàsica o del salari mínim interprofessional siguin aquells que cobren deu o vint vegades més, pel cap baix. Ja ho va dir aquell que el món estava mal repartit i que l’equilibri social anava per llarg; però, esclar, mentre es consideri “calderilla” el que costa una partida de tancs no anem bé per filar prim amb els constants petits repunts cap amunt dels preus en articles i serveis bàsics. Per aquesta raó, sempre l’IPC serà tan artificial que no ens en podrem fiar.

A LA MEVA MANERA DE VEURE tabrilde@blogspot.net 

NO ENS DEIXEM PRENDRE MAI EL DRET A PENSAR I DIR EL QUÈ PENSEM.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada