divendres, 8 de maig del 2020

DIARI D’UN CONFINAT (55è dia) – UNA DESESCALADA ROCAMBOLESCA I SOTA SOSPITA


            Francament, el desconfinament o la desescalada no desperta gran entusiasme perquè hi ha massa incerteses que ens pengen del cap, com una espasa de Damocles; i el pitjor és que ni des de la comunitat científica ni des de la classe política s’està a l’altura de les circumstàncies, per injectar confiança a la població en dosis creïbles, presidides pel sentit comú. I no em refereixo només a Catalunya ni a Espanya, en particular, sinó al trist panorama que s’està veien per tot arreu i que defineix molt bé aquella expressió de mirar-s’ho tot pel forat d’un ral. Des de la mateixa OMS, que no acaba d’aclarir-se fins al punt que algunes de les seves decisions comencen a ser contestades des de dintre mateix de l’organització, fins als governs de països que tradicionalment es posaven ràpidament al davant de les iniciatives per impedir que cap carro se n’anés pel camí del pedregar i que avui es fan l’orni desfullant la margarida de salut o economia. Del que plora la criatura és de que no dona la sensació que aquests països capdavanters tinguin avui un discurs potent, coherent i, sobretot, lúcid, per engrescar una població pansida, capmoixa i molt espantada encara que ho vulgui dissimular fent brindis al sol. A la meva manera de veure, abunda massa fullaraca dialèctica i pelica eixorca que, a aquestes altures de la pel·lícula de terror en que fem de comparses si us plau per força, no tranquil·litza gens. La majoria de ciutadans estan realment acollonits immersos en una realitat que sembla ciència ficció i que no es poden prendre a la fresca perquè estan empantanegats al vell mig d’un sidral on els morts no paren, la vida quotidiana a les ciutats ha quedat paraplègica, als aeroports no s’enlairen avions i centenars de milers de persones s’han quedat sense saber com es guanyaran la vida d’ara endavant.
            Fa dies que demano en va que els que haurien de liderar aquesta autèntica guerra biològica reaccionin assenyadament, amb contundència i unanimitat d’una punyetera vegada, tocant de peus a terra i traient-se la son de les orelles. Ara no toca pensar en claus electorals ni en com amorrar el partit adversari, perquè el problema que ens crema les mans transcendeix les misèries polítiques locals. No es tracta simplement de salvar els mobles prometent l’oro i el moro per no perdre el control del poder, sinó guanyar-se el dret a manar i dirigir fent propostes amb cara i ulls, però sobretot sostenibles. Cap de la majoria de promeses que es fan d’avui per demà s’aguanten per enlloc mentre la incertesa sobre quines seran les rebolcades del maleit microbi, faci inviable qualsevol previsió de futur presa unilateralment per una assemblea mundial enemistada, dividida i caïnita. Si no se’ls hi hagués girat el cervell a gairebé tots els dirigents que no acaben de saber-se la lliçó d’estadistes, ja haurien emprés l’única solució possible per guanyar aquesta guerra: posar-se tothom a disposició amb humilitat, solidaritat i renunciant al protagonisme, per empènyer cap amunt el carro que se’ns estimba. No me’n sé avenir que uns quants pinxos de taberna que volen menjar-s’ho tot, no s’adonin de la mala peça que aquesta generació tenim al teler.
            Cada dia esmorzem amb notícies esperpèntiques i rocambolesques, que posen de manifest fins a quin punt la classe política és capaç de parir estirabots en només 24 hores, perquè l’espectacle dels disbarats no afluixi. Ahir, per exemple, es va constituir al Congreso, enmig d’un guirigall de paraules gruixudes i desqualificacions, la Comissió per a la Reconstrucció que, en teoria, ha de consensuar el full de ruta perquè el país no surti de la crisi en coma profund. ¿Però, quin consens volen aconseguir dient-se el nom del porc i mirant-se de reüll abans de posar-se a treballar? Per altra banda, aquesta escandalosa anomalia autonòmica que és Madrid, sent el segon territori on el coronavirus ha fet més estralls i encara continua amb el cap ben dret, pretén que Sanitat li autoritzi que dilluns la població estreni la fase 1 de la desescalada, en contra de l’opinió de la seva Directora General de Salut que encara no s’ha begut l’enteniment i ha preferit dimitir. ¿Com poden pretendre una bestiesa tan colossal, només per marcar paquet partidista els seus dirigents? A tall d’acudit, el president de la Comunitat de Castellà-Lleó, que és un dels que s’ha posat les mans al cap, ha dit que mai es pensava haver de reconèixer a Quim Torra sensatesa, en comparació amb aquesta estrafolària presidenta madrilenya. Per cert, un dels socis en el govern d’aquesta autonomia de pandereta combrega amb les ideologies ultres  mundials que ahir negaven els camps d’extermini nazi i avui, als EE.UU. i al Brasil sobretot, es rifen la pandèmia i atien la seva parròquia perquè surti al carrer a exigir el desconfinament total. Tanmateix, els del PP que ahir negaven recolzament al govern per perllongar l’estat d’alarma, són els mateixos que si estiguessin al poder li reclamarien en les mateixes circumstàncies suport al PSOE, per patriotisme. ¿Com podem dormir tranquils amb tota aquesta colla de d’arreplegats hiperventilats remenant les cireres del món?       
A LA MEVA MANERA DE VEURE tabrilde@blogspot.net 
NO ENS DEIXEM PRENDRE MAI EL DRET A PENSAR I DIR EL QUÈ PENSEM.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada