dilluns, 18 de maig del 2020

“EL CAS DEL COL.LECIONISTA DE FIRETA” – Finalista 23è Premi Ciutat de Manlleu (2017) – Finalista 12è Premi G.A.T. Torelló (2010) Tèmenos Edicions


SEGONA ESTACIÓ
Durant una bona estona, els catorze cossos abatuts de panxa enlaire no varen ni camejar. Quan la monitora va intuir, per una mena de remor somorta, que es començaven a desemperesir, desnonà amb tendresa el gat de la seva falda i es va alçar de la cadira, arrapant un bastó blanc amb la ma dreta mentre amb l’esquerra premia el commutador que tenia collat al braç del seu balancí, que li servia per graduar la llum de la sala segons la intensitat que requeria la concentració, o per modular el volum del fil musical que acompanyava els exercicis. Els cossos tentinejaren, adoptant postures inversemblants abans de posar-se completament dempeus. Els més àgils s’alçaren de seguida, mentre que els més feixucs necessitaren ajuda dels seus companys. Finalment, només un cos va romandre submergit en la fase de relaxació profunda, quan tothom ja s’havia incorporat. El que estava més a prop del maimó, amb un cert to de desdeny mal dissimulat va rondinejar, mentre colpejava discretament l’espatlla del despistat: - Apa vinga, mestre, no s’hi val fer salat i després quedar-se adormit com una soca.
Malgrat el sacseig, el cos va restar immòbil. Aleshores, el company el va batzegar més enèrgicament, mentre s’ajupia per examinar-lo millor. La seva cara gairebé fregava la de l’home que continuava estirat a terra, panxa enlaire, sense moure’s, va esvarar-se: - A aquest paio l’hi ha agafat alguna cosa!
  La monitora, sempre a l’aguait de tot el que passava a la classe, afinant el sentit de l’oïda que la compensava de la pèrdua pràcticament total del de la vista, amb la cara trasmudada buscà amb la mà estesa algú que l’apropés al lloc exacte on jeia el cos que no reviscolava. Una de les alumnes més antigues li féu de pigall, mentre ella ofegava un sanglot a la gola i el gat botava d’un salt, des de terra fins al balancí, com si pretengués no deixar vacant el lloc de comandament.
Aviseu un metge de seguida! va disposar la monitora, que intentava trobar sense èxit un fil de vida al canell de l’alumne que no es despertava, el qual - malgrat ella no podia veure-ho - duia escrita a la cara una expressió de categòric estupor.
Com si aquella ordre hagués estat el que necessitaven per reaccionar, sis o set alumnes es van precipitar cap a la recepció. Els que es van quedar a la sala feien rotllana a l’entorn del cos quan s’hi va acostar l’encarregada de la recepció, que després de donar una ràpida llambregada a l’home estès a terra, va informar la monitora: - senyoreta Irene, es tracta de l’avi que ve del Xalet, el que va apuntar-se perquè li havien assegurat que el ioga li aniria bé per a l’artrosi i el mal d’esquena, se’n recorda?... Sí, dona, aquell que semblava estar-ne una mica penjat de vostè.
Sense dissimular una certa coqueteria, la monitora la va renyar: - Apa!, no diguis bajanades, que no és el moment d’anar de verbes.   
Algú suggerí d’obrir-li l’armari dels vestidors per accedir a les seves pertinences i veure si hi trobaven cap adreça o referència de familiars a qui es pogués avisar. La monitora féu un gest imprecís amb la mà: - què li sembla d’això que em diuen, senyor Tomàs?
  L’alumne a qui es dirigia la monitora era un cap de Correus retirat, a qui sempre recorria quan es trobava en mig d’un atzucac; en part perquè era de les que encara creien que de la paraula i del criteri d’un funcionari sempre se n’havia de fer cas perquè solien anar a missa. El senyor Tomàs no s’ho féu repetir dues vegades, i seguit per la xicota de la recepció va anar-se’n cap als vestuaris i quan tornà, fent una ganyota d’estranyesa, va explicar-se amb la precisió i impassibilitat pròpies de qui està acostumat a fer inventaris i descobrir des de troballes sorprenents fins a cartes que no lligaven: - a l’armari només hi ha bosses plenes de cases de suro de totes mides, i a banda d’això hi hem trobat un vestit i una camisa fosca, dues mudes de roba interior i una bossa de viatge d’aquestes de marca bona, que està tancada amb clau; tot per estrenar, pel que m’ha semblat.
Mentrestant, el metge que havien anat a buscar al consultori obert al principal del mateix edifici quina planta baixa ocupava el Casal de la Gent Gran del poble, va intentar reanimar l’infeliç, però després d’un examen superficial - a tall d’anar a arrencar naps, com més tard declararia el senyor Tomàs al jutge, perquè no li agradaven les presses en res -, va dir quelcom que la monitora ja sabia des que ella mateixa li havia buscat endebades el pols, uns moments abans: que no es podia pas fer res per aquell pobre home. Jo diria que ha mort a causa d’un coresforç – va precisar el metge, com insinuant que potser aquella colla de vells havien fet un exercici massa sever per a la seva edat.
La monitora, malgrat un momentani desconcert, va reaccionar empipada en escoltar el temerari suggeriment del metge, aclarint que tots els seus alumnes eren gent gran, sí, però com ell mateix podria comprovar, preguntant-ho a qui volgués, l’únic que els feia fer eren mansos exercicis de relaxació, raó per la qual una persona mig invident com ella podia perfectament encarregar-se de menar la classe. El metge, que de fet era ginecòleg, va disculpar-se pel seu comentari arruixat d’abans, recalcant, tossut, que malgrat trobà l’aspecte físic de l’home força saludable, el que no s’explicava era aquella mala ganya, com de basarda, que no se li havia esborrat del rostre: -  Si és que s’ho passava tan bé fent, no entenc aquest posat que li ha quedat, vés per on – va deixar anar amb retintin.  
Cap dels presents va comprovar el que feia notar el metge perquè, just un moment abans, la noia de la recepció tapà com pogué, el cap i part del cos del difunt amb un parell d’estores morades, de les que feien servir els alumnes per tombar-se a terra. 
Oportunament avisats, van presentar-se amb pocs minuts de diferència la trepa  del jutjat de guàrdia, una parella de mossos i els responsables del Xalet que, una vegada reconegut el cadàver com el del seu hoste, es posaren de seguida a disposició de tothom, assegurant amb un servilisme exagerat que se’n farien càrrec de totes les despeses i molèsties que l’accident hagués ocasionat al Casal. El jutge, un cop va informar-se per sobre de les circumstàncies en que havia esdevingut la mort,  es va interessar per aclarir qui era aquell home. Li va respondre el que s’havia presentat abans com a director del Xalet, anomenat així més que res per distingir-lo de l’altra residència d’avis del poble, de menys categoria que el casalot del bosc de can Cabrafiga, on hi havia estat en temps reculats l’antic hospital, la qual era coneguda com “la de la Generalitat”. El senyor Delfí era un dispeser complicat i de molt mal ferrar, que ens treia de polleguera amb la dèria de que no sé qui l’empaitava.
Després d’una pausa per veure com se la prenia el jutge aquella primera informació, decidí entrar en detalls més delicats, sense massa escrúpols: - A vegades s’escalabornava en un racó de la casa i ens feia anar de bòlit fins que el trobàvem.
- ¿Saben que significa ese montón de juguetería que acaparaba en su armario? –, va preguntar el jutge en castellà, però advertint que podien respondre-li en català perquè l’entenia perfectament, encara que a ell li feia un no sé què d’atrevir-se a parlar-lo.
- Com diu? va mirar-se’l el director, amb posat de no saber de què li parlaven.
- Me han informado que en su armario se han encontrado dos sacas llenas de casas de corcho, de esas que se usan en los pesebres - li va aclarir el jutge.
- No en tenim ni idea - va replicar el director tot parat –, però vagi a saber! Ja li he dit que era un home molt estrafolari.
- ¿Tiene familia? – el jutge no volia que el distraguessin de la rutina ni posar-se a especular sobre les manies de l’avi mort, entre d’altres raons perquè aquell cas l’agafava en capella d’un cobejat trasllat a la seva terra i tenia ganes de passar-ne via.
- No el venia a veure ningú - ronsejà el director –, de fet mai li vàrem conèixer cap parent; però ens havia deixat les senyes d’uns nebots, per si de cas. Va ser ell mateix, pel seu propi peu i tot solet, qui va plantar-se un bon dia a la porta del Xalet amb un parell de maletes que es féu traginar des de l’estació per un taxista, després d’emparaular per telèfon una curta estada amb l’excusa refer-se d’una empiocada. El Xalet no és una residència barata, com ja deuen saber; però el senyor Delfí, que així es diu el mort, no semblava pas anar just d’armilla precisament, i mai va  regatejar gens ni mica els tractes que li fèiem, de manera que el que tenia de ser una temporadeta de convalescència s’ha allargat més d’un any, fins ara; senyal que s’hi devia trobar bé amb nosaltres, oi?
- ¿Sospecharon en algún momento que estuviera huyendo o escondiéndose de algo o de alguien? – insistí meticulosament el jutge.
- No ho crec pas; era molt reservat, això sí que ho tenia – el director féu una altra pausa i, com si pensés en veu alta, va continuar -, i força malpensat, afegiria. Però era de bon conformar i, al final, sempre s’avenia a raons per molt que ens hagués xeringat la moral una bona estona, com si veure’ns empipats li fes gràcia.  
- A vegades no podies aguantar-li la mirada perquè li divertia escorcollar-te els ulls, amb un deix de picardia descarada – va intervenir l’empleat del Xalet, que no semblava tan diplomàtic com el seu cap -; potser d’aquí bé que no es relacionés amb quasi cap altre dispeser. Era dels que no s’allarguen més enllà d’un “bon dia” o d’un “bona nit”, i es queden tan amples fent la seva. Fins i tot va demanar-nos de fer els àpats en una taula per ell sol, cosa que va en contra de les normes de la casa, ja que tothom menja en taules rodones de sis persones; però se li consentí el caprici com a cas excepcional. Tret d’aquestes rareses, era un bon jan i un client complidor i gens garrepa a l’hora de pagar els serveis extres; vaja com no se’n troben gaires d’aquesta bona pasta. El problema és que amb diners no es paga tot i alguns cuidadors es queixaven sovint de les seves morrades i impertinències.
- Per ser precisos, només es feia antipàtic i pesat quan li agafava la ceba que l’espiaven i que li volien prendre els estalvis – va matisar el director -, llavors ens feia patir que no prengués mal, ja que desapareixia hores senceres en els amagatalls més complicats; i quan el trobàvem estava tan trasbalsat que ens costava una bona estona de retornar-lo.
El senyor Tomàs que – malgrat l’estima i consideració que li tenia la monitora – era de temperament poca-solta i sorneguer, va etzibar-ne una de les seves. Sort que fou en veu baixa: - No es pot arribar a vell a cap preu, perquè ens tornem com la canalla.
 Abans d’aixecar el cadàver i mentre esperaven els de la funerària que l’havien de traslladar al dipòsit per fer-li l’autòpsia, el gat blanc de la senyoreta Irene va acostar-se al mort per llepar-li una mà que havia quedat al descobert, després de la llambregada del jutge. A continuació, d’un bot, va pujar a la falda de la seva mestressa que, estàtica i altiva com una reinona, potser una mica més pàl·lida que de costum, s’havia assegut al seu balancí de vímet, aferrant amb energia el bastó per presidir simbòlicament aquella mena de dol inesperat, amb la mirada borda perduda en l’infinit.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada