dissabte, 23 de maig del 2020

DIARI D’UN CONFINAT (70è dia) – QUIN MIRACLE! HAN PRES UN ACORD PER UNANIMITAT.

El Parlament de Catalunya ha aprovat per unanimitat aquest dijous la creació d’una comissió d’investigació sobre la gestió de la Generalitat a les residències d’avis. La proposta, impulsada per Cs, el PSC, CCP, la CUP i el PPC -, tota l’oposició unida en pla d’atac per tocar els dallonses al govern -, finalment també ha rebut el suport de JxC i ERC, aquests darrers, el govern, a contracor perquè no tenien cap més remei. L’oposició va criticar de forma contundent l’actuació de la Generalitat en el debat previ a la votació, i els republicans van dissimular poc que no els hi havia agradat gens que els seus socis, els post-convergents, fessin la gara-gara als que volien ficar la banya en l’assumpte residències. De fet, els republicans que en tenien la responsabilitat d’aquest establiments des del començament de la legislatura, no estaven per fer autocrítica i, per aquesta raó, van buscar tota mena d’excuses de mal pagador per ajornar la investigació; fins i tot al·legant l’estat d’alarma per no tenir pressa, mentre estigués vigent. Això sí, sempre assegurant que les residències eren la nineta dels ulls del govern, expulsant-se les puces i carregant els neulers a l’Estat, per haver-los transferit “l’herència d’un model assistencial mercantilitzat”.

Però al final, tot dos socis de govern van fer el paperot de recolzar la iniciativa de l’oposició en pes, de posar en marxa una comissió per investigar què va causar el col·lapse dels centres geriàtrics i la mort de tantes i tantes persones grans i, de passada, si alguna d’aquestes defuncions s’hauria pogut evitar. No podien escapar-se cap dels socis de govern d’aprovar aquest instrument parlamentari de control, perquè en la gestió de les residències els ciutadans tenien la impressió que n’havien passat de tots colors i més. Tanmateix, alguns partits, aprofitant l’oportunitat de furgar la ferida, volen que es depurin a més a més les responsabilitats polítiques i administratives en la gestió poc transparent o negligent de la crisi sanitària en bloc, així com establir quines mesures de reparació per a les famílies de les víctimes es poden impulsar per rescabalar-se dels presumptes danys i perjudicis, deixant pel final quines alarmes s’han d’activar a partir d’ara perquè fets semblants no es repeteixin.

Reforca de pallanga! Com que no hi estem massa acostumats a aquestes unanimitats de ses honorables senyories, hom no pot evitar de tenir dubtes sobre si aquest consens sobtat serà flor d’un dia o s’arribarà fins al final per trobar el desllorigador, peti qui peti. Des d’un temps ençà – però, en realitat qui sap si des de sempre -, posar-se d’acord els partits polítics parlamentaris en la sarsuela democràtica és tan difícil com pretendre que combinin l’aigua i l’oli. Aquest dies he tingut oportunitat de rellegir alguns llibres de la meva biblioteca i us confesso que la relectura del de George Orwell – Homenatge a Catalunya – em va impressionar més que la primera vegada que el vaig fullejar, potser més de passada perquè era més jove. Us el recomano per entendre perquè les esquerres varen perdre la guerra civil, després de desgastar-se mútuament amb ximpleries de canalla i lluites caïnites. Per això, em reconforta que per una vegada estiguessin tots d’acord en alguna cosa. La qüestió, però, és fins quant durarà el fair play? Quants dies trigaran a tirar-se els plats pel cap? Potser acusant-se els uns als altres i, inclús atrevint-se a penjar a l’esquena d’algun adversari els milers d’avis morts a les residències, que no seria la primera vegada que exabruptes d’aquesta grossària s’haguessin escoltar en una seu parlamentària.

Tant de bo no sigui així i la comissió serveixi per apuntalar un dels edificis cabdals que tenia de mimar i protegir la utòpica llei de la dependència; però, jo sóc en aquesta qüestió pessimista perquè no m’acabo de creure que amb els manobres que tenim treballant-hi, cap edifici pugui arribar a bastir-se gaire sòlid. Per si de cas, encenem un ciri a santa Rita o a sant Pancràs, o encomanem-nos a qualsevol déu de la nostra devoció, o directament a l’advocat de les causes perdudes. I si per res més no, aquesta cèlebre comissió que serveixi almenys per disposar d'un escandall exacte de quants avis hauran mort a les residències d’aquest país quan es doni per finiquitat el corona-virus, perquè a hores d’ara, aquesta xifra incomprensiblement encara balla, rebotant-se-la les diverses fonts d’informació. El què ha passat a les residències i, sobretot, el què s'ha callat, si s'arriba a explicar amb llum i taquígrafs farà caure la cara de vergonya a molta gent. I no servirà de consol allò de que a tot arreu se'n fan, de bolets, quan plou.

A LA MEVA MANERA DE VEURE tabrilde@blogspot.net   

NO ENS DEIXEM PRENDRE MAI EL DRET A PENSAR I DIR EL QUÈ PENSEM.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada