diumenge, 3 de maig del 2020

DIARI D’UN CONFINAT (50è dia) – AMB LA QUE LI ESTÀ CAIENT A SOBRE, EN TRUMP ARA PENSA TORNAR A LA LLUNA.

Encara que sigui histrió, supremacista salvatge i ultradretà temerari, el senyor Trump no deixa de ser també el president dels Estats Units d’Amèrica, el país que durant dècades s’ha vantat de dictar-nos la cartilla a tot el món, però sobretot als occidentals en el sentit de com teníem de comportar-nos, amb qui teníem de fer-nos amics i a qui podíem escopir a la cara. Els EE.UU., històricament no han exercit mai un lideratge honest i lleial amb els seus aliats naturals o de conveniència, sinó que sempre els han tingut estacats de mans i peus als seus interessos imperialistes, utilitzant sense escrúpols arguments com la superioritat bèl·lica tant en atrac com en defensa per intervenir, desballestar i acollonir a mig món, fent-lo caure en la trampa de la globalitat pensant que aquesta fórmula de relacions internacionals l’ajudaria a acoquinar, mangonejar i remenar les cireres sense aturador, per una eternitat. Però com que mantenir-se en una posició de superpotència, de marcar més paquet i pixar més lluny que ningú inclòs en el domini de l’espai exterior, costa un ronyó i mig de l’altre, des de fa temps EE.UU. fa l’ànec endeutant-se més enllà del que qualsevol pagès de casa nostra consideraria, si passés amb la seva economia domèstica, anar de pet a la fallida. Però és que s’ho han cregut tant els nord-americans que eren els amos del món, que no s’han adonat des de fa temps que cada cop el seu crèdit està hipotecant-se més enllà del que poden assumir - mira per on! – en benefici d’una potencia emergent com la Xina, que espera amb tota la paciència que els xinesos saben dosificar millor que ningú, que els peus del milhomes nord-americà es vagin corcant. De fet, les principals empreses americanes, començant per les més estratègiques, estan participades directa o indirectament per capital xinès, el qual també compra sempre que en té oportunitat deute pública d’altres potencies, nanes avui però que podrien fer-los ombra demà. I, per descomptat, ficant el nas descaradament a l'Àfrica a la encara se li pot esprémer més recursos minerals.

Des que en Trump va trobar-se amb el poder absolut a les mans, vés a saber gràcies a quin joc brut cibernètic, va ficar el dit a l’ull de la seva principal potencial competidora, sense tenir en compte que a la vegada era la seva creditora més important, la que en un moment donat podia desencadenar-li la ruïna. Rússia, malgrat els esforços de l’aprenent de Rasputin que ara mana a Moscou, ha perdut pistonada en el monopoli de la influència mundial i, en certa manera es refia més de que Xina li guardi les espatlles no buscant-li les pessigolles que no pas de mantenir bones relacions amb uns EE.UU. desorientats i cada vegada més hiperventilats. A la meva manera de veure, en Trump va calcular malament el seu poder real quan va començar a jugar amb foc amb Xina per la qüestió dels aranzels, engegant una guerra comercial que acabarà per rostir-lo ben rostit. No m’empasso les teories de la conspiració que circulen i que el propi mandatari nord-americà escampa, sobre si Xina hi va tenir o no res a veure deliberadament amb la propagació de la pandèmia; ara bé, si em dediqués a escriure novel·les d’intriga potser el meu perdiguer protagonista es faria aquella pregunta tan ingènua que dona vida a moltes trames: a qui aprofita el crim?

De moment, és evident que qui se n’està surtin més ben parada d’aquesta crisi, és Xina: a mesura que es desploma l’economia occidental, moltes accions d’empreses punteres han anat a parar a sarrons xinesos comprades a la baixa; quan Europa està en bancarrota, tanmateix és capital xinés el que va prenent posicions estratègiques en el teixit industrial i, per acabar-ho d’adobar, de la mateixa manera que allà van ser capaços d’esbandir el coronavirus amb mà de ferro i una disciplina exemplar de la població, ara resulta que mig món depèn de les seves fàbriques per abastir-se des de components imprescindibles perquè rutlli la industria del planeta, fins a mascaretes, desinfectants i materials de protecció de tota mena. I els seus laboratoris fa dies que, segons diuen, han avançat molt en la carrera per aconseguir una vacuna i no m’estranyaria que quan menys hi pensem aquest descobriment cabdal per aixecar el cap tots plegats s’hagi d’anar a comprar, també, a Xina. En resum, d’aquesta especulació la història ja dirà si tenia alguna base, però el que no té volta de fulla és que en Trump va cagar-la provocant un gegant mig adormit, abans d’hora i fent-lo emprenyar. I ara que té morts a carretades cada dia i el seu país s’ha convertit en un mercat de Calaf perquè ha perdut l’autoritat moral de fer-se obeir pels seus propis governadors, i perquè es carrega tothom que li porta la contraria, inclosa la comunitat científica començant per l’OMS, no se li acudeix cap més bestiesa que destinar un bilió de dòlars d'entrada per tornar a la Lluna l’any que ve, i així xafar la guitarra precisament a la Xina que també pensava anar-hi d’excursió d’aquí a quatre anys. Tant de bo aquest malxinat no acabi enterrant-nos a tots! Però, tinguem-ho ben en compte, de que hi hagi tocats de l’ala pretenent dirigir els destins del món o els de països més modestos, només en tenen la culpa els que els elegeixen. Per tant, quan van maldades que cadascú aguanti el ciri, i a queixar-se al mestre armer!

A LA MEVA MANERA DE VEURE tabrilde@blogspot.net 

NO ENS DEIXEM PRENDRE MAI EL DRET A PENSAR I DIR EL QUÈ PENSEM.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada