dilluns, 11 de maig del 2020

DIARI D’UN CONFINAT (58è dia) – AL PRESIDENT TORRA AQUESTA VEGADA LI COMPRO EL SERMÓ DOMINICAL

No és que en sigui un fan ni que sempre m’hagi caigut bé , la retòrica del president, però he de reconèixer que amb les propostes que ahir va deixar-li sobre la taula al seu col·lega presidente Sanchez, per gestionar els efectes de la crisi, va estar molt encertat i com diria el vicepresident ciutadà de Castella-Lleó, "sensat": tots els diners que els propers mesos no es gastin per impedir que una sola empresa tanqui, que cap comerç baixi persianes i que cap persona no tinguin prou recursos per capejar la que ens espera amb un mínim de dignitat, costarà a l’Estat a la llarga un ull de la cara i part de l'altre, sempre que s’hi estigui a temps de no quedar-se cec del tot. Endeutar-se fins a les celles no és el problema, diu el president, perquè si s’aconsegueix recuperar el malalt abans de quedar-se amb la pell i l’os, li quedarà prou múscul com per posar en marxa el teixit productiu i comercial del país i refer-se de la sotragada. De dèficit ja lleurà de parlar-ne, continua convençut. quan es generi riquesa suficient com per aixecar el cap, veure’s les orelles i, sobretot, estar en condicions d’establir fórmules i terminis de finançament del deute.

Ara bé, el que em xoca és que president aposti sense complexes per aplicar la recepta Keynesiana per reviscolar la nostra calipàndria. Com deveu saber, les idees d’aquest economista britànic van tenir un gran impacte en el pensament i la política econòmica mundial després de la primera gran guerra i van inspirar la sortida escalonada de la bancarrota del 29. Un dels principis fonamentals i més radicals de la teoria d’en Keynes, a part que l’Estat hauria de substituir la iniciativa privada, paralitzada per la crisi, convertint-se en “empresari” i finançant la construcció de grans obres públiques, mantenia que inflació i endeutament eren problemes secundaris, fins i tot desitjables, si afectaven positivament al creixement econòmic.

En una de les anteriors reflexions d’aquest blog, dies enrere, vaig recordar-vos la decidida reacció alemanya per controlar la darrera crisi del 2008: que no es destruís ni un sol lloc de treball i es mantinguessin les plantilles encara que estiguessin inactives una temporada, injectant a les empreses els recursos financers, fiscals i monetaris que calguessin per passar la maroma. Ara bé, no sé si en Keynes cau tan bé al govern central, particularment en alguns sectors propers als pressupostos ideològics dels companys de viatge, com al president Torra, però crec que aquest fa molt bé d’encomanar-se a Keynes per defensar una proposta que trobo assenyada i encertada, malgrat tampoc estic gaire segur que aquest economista sigui el de referencia d'alguns dels ex-convergents refugiats al partit que li dona suport.

En qualsevol cas, per interpretar la musica que proposa el president Torra manca coratge i poca mandra, però sobretot no tenir el cul llogat. El president, en seu dominical sermó de la bufetada adverteix: "tot el que no es gasti en els pròxims tres mesos s'haurà de multiplicar per molt més si les empreses fan fallida o els ERTO es converteixen en ERO". No se li pot negar que juga fort apostant per una política decidida de “rescat de l'economia", en paral·lel al desconfinament de les persones. "L'endeutament ara no és important - va repetir vàries vegades - perquè si no salvem l'economia, tant se val l'endeutament que tinguem”. Hi estic d’acord i li compro el discurs; ara només falta que també li comprin a Madrid i a la resta de les autonomies i em fa por que la repentina devoció a Keynes potser no l’ajudarà massa a fer amics. Però seria una llàstima, perquè a grans mals grans remeis i aquest de posar en marxa la màquina de fer diners a tremuja és més vell que l'anar a peu. El problema de les teories kenyianes és que la prosperitat que sense cap dubte generen no es reparteixi equitativament i la pobresa segueixi creixent perquè com que els deutes sempre s'han de tornar, a l'hora de pagar sempre toca als mateixos. En fi, ja ho veurem aquesta vegada si és que li fan cas. De moment, el vent no bufa massa de cara pel que se sent dir: que la superministra d'economia festeja el vicepresident Iglesias per encolomar-li la necessitat de fer retallades.

A LA MEVA MANERA DE VEURE tabrilde@blogspot.net 

NO ENS DEIXEM PRENDRE MAI EL DRET A PENSAR I DIR EL QUÈ PENSEM.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada