diumenge, 31 de maig del 2020

DIARI D’UN CONFINAT (78è dia) – LA “PAGUITA”

El “gobierno” va aprovar divendres passat, en una reunió extraordinària, la renda mínima vital i varen deixar que en Pablo Iglesias, el soci incordi dels socialistes es realitzés emportant-se’n en la roda de premsa institucional quasi la paternitat d’un “caramel” que havia convertit en la seva obsessió des de que es va tirar endavant un dels casaments polítics més estrambòtics, tenint en compte que el nuvi amb qui es va ficar al llit, tres mesos abans havia manifestat en públic que amb ell no dormiria ni una nit seguida perquè tindria malsons. Aquesta mesura econòmica beneficiarà, en principi, a uns 2,3 milions de persones equivalents, fent un capmàs, a unes 850 famílies que, segons les estimacions governamentals pateixen pobresa severa i tindrà un cost, a càrrec d’una Seguretat Social en fallida tècnica, de 3.000 milions d’euros anuals. Jo, francament, no hi posaria la mà al foc que aquests siguin els números definitius, perquè tinc els meus dubtes sobre d’on han tret la quantitat de pelacanyes potencials per establir un cens tan rodó, tenint en compte que la majoria dels poca-roba en teoria hipotètics beneficiaris no fan declaracions de renda i que juraria que no se sap pas ben bé quantes són les persones encalafornades en els trencaclosques de l’economia submergida. Per tant, m’atreviria a dir que han fet curt en els seus càlculs. L’única cosa certa, de tot plegat, és l’import del subsidi, prestació o “caramel”, com vulgueu anomenar-lo: oscil·larà depenent de la situació familiar entre 461 i 1.100 euros.

Segons les dades de l’INE referides a 2018, les darreres disponibles, Espanya ocupa en el hit parade de la pobresa el sisè lloc començant per la cua entre els vint-i-set socis comunitaris: és a dir, una de cada cinc persones es pot considerar pelacanyes, per seguir amb aquest símil, lo qual vol dir un 21,5% de la població. Alça Manela, per fardar d’estar entre les deu economies mundials! A més a més, la Comissió Europea remarcava que en el marc d’aquestes dades ja prou preocupants, destacava el fet que si el balanç només inclogués els menors de divuit anys, el resultat seria vertaderament alarmant: segons l’Eurostat, la taxa de pobresa infantil a l’estat espanyol és la segona més alta de la UE, amb un 26,8%, només una mica per sota de Romania que frega el 32%. Quan al començament he escrit “el gobierno” ho he fet expressament per fer palès que la Generalitat ja té en dansa, des de fa mesos, un “caramel” propi anomenat “Renda Garantida de Ciutadania” i d’altres governs autonòmics s’han engiponat cataplasmes casolanes semblants per maquillar la pobresa; però, tampoc l’Eurostat atorga bona nota a aquests esforços perquè, segons els xarrapetes europeus, aquests ajuts no són gaire efectius per reduir la pobresa i continua assenyalant l’estat espanyol entre els països de la UE amb una capacitat més baixa per minvar la pobresa mitjançant transferències socials. És veritat, com molt bé diu la retòrica socialista que un país no prospera si deixa de banda una part de la població; el problema és que sovint els polítics mengen més amb els ulls que no pas amb la boca, com em retreia la meva àvia quan no m’acabava tota la vianda que m’havia posat al plat. Això és el que li va passar a en Zapatero amb la llei de la dependència, que per haver fet malament els càlculs dels possibles dependents no va tenir recursos suficients per tirar-la endavant.

Jo no dic que passi igual amb aquesta renda mínima vital, però em sembla que faran curt per aconseguir un estat del benestar que converteixi Espanya en un país més just i solidari. “No deixarem ningú enrere”, s’esgargamella el tàndem Pedro & Pablo, eufòrics. Ja en parlarem quan la màquina burocràtica, per una banda, i la magnitud d’una tragèdia mal avaluada comenci a trinxar expectatives a cops de destral realistes. D’altra banda, els esgarries cries de sempre, ja fan conya de la iniciativa del “gobierno” i sense rumiar-s’ho dues vegades ja han tirat pel dret manifestant i escrivint animalades tan miserables com aquesta, que transcric literalment d’un dels seus diaris portantveus: “Una paguita para todo el mundo, trabaje o no. Sea un vago o no. A final de mes, hagas o deshagas, madrugues o no, papá Estado te dará un dinerito” Seria més honest qualificar aquesta mesura com un primer pas, en un moment d’extrema necessitat. Però, anem amb compte perquè els anàlisis de les taxes mitjanes de pobresa poden enganyar ja que amaguen grans diferències entre territoris: els bascos, per exemple, tenen la taxa més baixa d’Espanya, un 8.9%, mentre que els extremenys freguen el 40%. A la meva manera de veure, el més preocupant de la radiografia de la pobresa al nostre país, incloent-t’hi Catalunya, és que una bona part de la població que veu créixer brots de pobresa a la porta de casa seva, tot i estar treballant o cobrant una pensió de jubilació. Això sí que fa por i hauria de treure el son a l’establishment panxacontent: el nivell de precarietat laboral i els salaris i pensions de jubilació (dels treballadors) baixes. Estar en risc de pobresa no vol dir nedar en la misèria absoluta. Per aquesta raó les persones en aquesta situació, a Espanya, ronda el llindar dels deu milions i la taxa de desigualtat social no para d’augmentar. En dubto molt que amb cataplasmes i caramels es solucioni un problema que requereix mesures més ambicioses, imaginatives i productives que acostumar-nos a sobreviure parant la mà.

LA MEVA MANERA DE VEURE tabrilde@blogspot.net   
NO ENS DEIXEM PRENDRE MAI EL DRET A PENSAR I DIR EL QUÈ PENSEM.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada