diumenge, 10 de maig del 2020

“PÀGINES VISCUDES PER TRES DONES QUE M’ESTIMO SENSE CONÈIXER-LES” (capítol segon)


2)- LA CARMETA. -
Els nens – nen i nena – jugaven arran de la balustrada de les escales que porten des de l’esplanada del parc d’atraccions convertit en un dels sentinelles de la ciutat, des de la seva situació privilegiada dalt de la muntanyeta de can Ferran. Cadascun d’ells feia voleiar un globus, arrapant fort, amb les dues mans, el fil que el subjectava. El globus del nen era de color vermell i el de la nena, blau.
El globus vermell feia molta més patxoca que no pas el blau, però en cap cas el color hi tenia pas res a veure en que voles millor i més alt: era l’habilitat del nen de saber-li fer cabrioles on raïa l’autèntica diferencia entre les revolades del globus vermell i del blau. I no obstant el nen palesava un deseixit domini de la tècnica que es requereix per dominar un dels més antics passatemps del món, vet-aquí que encara s’inventava gambirols inversemblants perquè el seu globus vermell sobresortís més que no pas el blau de sa germana; ella, en canvi, pobreta, es limitava a prémer d’esma el fil que el subjectava, fent un posat entre avorrit i desmenjat, fins que, com a conseqüència de tanta indiferència i tebiesa com es prenia el joc, el fil se li esmunyí dels dits. Però al globus blau la llibertat li durà ben poc, en quedar-se entortolligat de seguida en una farola que li va fer la traveta per atrapar-lo al vol quan fugia enfilant-se directe cap el cel.
Feia llàstima de veure com aquella bombolla de plàstic d’un color blau tan intens, quedava enganxada, atordida, impotent, en les urpes traïdores d’una farola fatxenda, mala bruixa, busca raons i poca-solta. La qual, immediatament després de la malifeta, esdevingué el centre d’atenció d’una colla de nens excitats que acabaven de treure el nas al parc d’atraccions des del funicular que els havia pujat, i que només d’eixir a l’esplanada es toparen amb un espectacle inesperat i gratuït, distint a tants com n’oferia aquell lloc farcit d’enginyoses diversions de tota mena, de ben segur més interessants però no tan trempades ni xalestes com guaitar els esforços malgirbats d’un mocós que saltava a la xamberga tractant d’alliberar un globus blau captiu de les grapes d’una farola descarada, per retornar-lo a una princeseta ploramiques a qui de repent es veu que se li havia desvetllat un sentiment de possessió obsessiva, absoluta, quasi maternal per recuperar quelcom que feia només uns instants es mirava desdenyosament, com si l’importés una merda.
La fesomia amb que s’havia llevat el dia era típica de l’endemà d’una nit de tamborinada a finals d’estiu, d’aquelles que es caracteritzen per una lluminositat espatarrant dalt de la muntanya, mentre els darrers flocs d’una boira esprimatxada i moribunda es desplomen planant i escampant-se com un tel de setí gris sobre unes teulades endormiscades i mandroses, com correspon un diumenge d’estuba, en plenes vacances. La teranyina de boira esquinçada per enjogassades ullades de sol, cada vegada més insistents i provocadores, no destorbava sinó que, ans al contrari, deixava endevinar els contorns dels edificis més emblemàtics i coneguts de la lleganyosa ciutat ajaçada com una immensa cuca, dessota mateix del mirador del parc d’atraccions, des d’on els visitants més matiners l’espiàvem sovint agosarats i a voltes descarats, sempre sorpresos. Les teulades de les cases, indiferents, apàtiques i confuses, en prou feines definides, tanmateix jugaven a cuc i amagar amb les siluetes d’edificis sobergs i ben característics, entre alenades d’un baf que s’anava desfent a poc a poc, abonant les fantasies dels que podien permetre’s el luxe de tafanejar, des de l’observatori tan privilegiat com exclusiu del mirador del parc d’atraccions, amb ulls d’infant fos quina fos l’edat que tinguessin els badocs.
            - Ei, parelleta! Que sou d’aquí, vosaltres? – de sobte, l’home que se’ls hi havia acostat enforquillà amb aquella pregunta les dues criatures que saltironaven, intentant que un globus blau es desempallegués de la farola que l’havia fet presoner. Qui se’ls havia dirigit era un home escanyolit i desgavellat, que es cobria el cap amb una gorra de color vermell com el globus del nen, però més descolorit. I mentre esperava resposta, va alliberar anant molt en compte que no se li escorregués de la mà el fil i se li escapés novament el globus blau de la nena, segrestat i quasi violat per una antipàtica farola amb traïdoria i ganes de fastiguejar, des de tan d’hora.
La nena li contestà fent que no amb el cap, que no n’eren pas sinó que venien d’excursió amb els pares des de la plana, amb un gest sobri i esquerp, inexplicablement malsucós de cap expressió d’agraïment envers l’home que, per molt estrafolari que fos, acabava de rescatar-li la joguina. Però la nena, enderiada, contenta i satisfeta, només estava per desafiar la traça de son germà amb el globus vermell, fent voleiar el globus blau deslliurat per un amable passavolant, a qui no havia estat capaç ni de donar-li les gràcies.
Era mig matí, enfilant la corba del migdia. Dos quarts de dotze, per ser exactes, segons el rellotge penjat a la façana de la botiga de souvenirs on feia estona que dues morenasses de llavis molsuts, traginaven cap a fora expositors carregats de quincalla, bijuteria, ulleres de sol i mocadors de tots els colors de l’arc de sant Martí; tot a punt de revista perquè tant els turistes de fora com els del país que havien pujat amb criatures a passar el dia al parc s’enlluernessin i acabessin picant l’ham carregat de reclams i d’ofertes, després de marejar la perdiu una bona estona, triant i remenant amb els ulls o amb els dits un munt de carrinclonades que en tornar a casa servissin per omplir alguna lleixa buida o regalar a alguna amistat com a record de les vacances.
- Que no te n’has adonat, Pepet? – una dona amb qui quasi vaig ensopegar, em va cridar l’atenció quan tibava esparverada el braç de la seva parella.
- Si he vist què, Carmeta? – li contestà l’home amb qui anava de bracet, com si baixés de la figuera on devia estar enfilat, de ben segur amb el cap a la lluna de València, ben lluny d’allà on la seva dona li retreia que estigués.
- Però, si el tenies a quatre passes! Mira, és aquell mal sorge del casquet vermell que tira cap avall, com si res, dissimulant. Valguem Déu, Pepet! Ja devies badoqueixar com sempre, oi?
Com que el posat d’estranyesa de l’home era tan sincer, espontani i sòmines, la dona visiblement destarotada, es va resignar a compartir amb pèls i senyals el misteri del seu esverament sense repapiejar, perquè la seva parella no tingués excusa per fugir d’estudi com sempre:
- Aquell paio que t’ha passat a fregar, t’ha fet un gest com el d’aquells matons a les pelis de l’oest que em fas empassar cada dos per tres, quan desenfunden la pistola. Coi, encara no me n’he refet de l’ensurt!.. S’ha tret la mà de la butxaca i t’ha passejat davant el nas un mostrari de postals marranes. Movia els dits tan de pressa i amb tanta picardia com tu, quan jugues a la botifarra al Casal i vols impressionar els passerells que fan el badoc, barrejant les cartes tan de pressa com si fossis un professional... Esclar, es devia pensar que feies cara d’avi verd!
L’home del casquet vermell ja parava lluny de l’escena, potser en busca de més ànimes de canti per temptar amb la seva mercaderia desguitarrada o, qui sap, si torbant-se a desentortolligar un globus rebec a una altra nena desconsolada. Mentrestant, el moc de boira s’havia esquinçat del tot i la ciutat ja s’havia tret les lleganyes, quan al rellotge de la botiga de souvenirs passaven vint minuts de dos quarts de dotze.
La dona li va demanar al pobre Pepet, que es prengués alguna cosa al bar perquè ella necessitava anar a fer un riu per refer-se, remullant-se les temples amb la mica de colònia que no es descuidava mai de traginar dintre d’una bossa de mà més antiga que l’anar a peu, per si de cas. Aquella treva a mi em va anar bé per apuntar, dissimuladament, des del taulell estant de la cafeteria on em vaig ficar seguint-los, quatre notes sobre el que acabava de presenciar abans no se m’oblidés, per poder-ho aprofitar per a un dels meus relats literaris, inspirats darrerament  en històries reals caçades al vol, parant l’orella.
Francament, després d’haver estat testimoni casual d’una escena tan tendra com la protagonitzada per unes criatures i els seus globus, esquitxada per atzar pel surrealisme pornogràfic d’un tanoca depravat, em sorprenia de que un mateix paio fos capaç de fer mitja part en la recerca de ganàpies lascius per ajudar una nena angoixada, perquè el seu globus s’havia deixat enredar per una farola burleta.
No n’estic pas segur que si la dona enfaristolada, el seu home l’anomenà Carmeta, llegís el relat que acabo d’escriure sobre la seva experiència, m’estalviaria de rebre un bon mastegot per insinuar que fins i tot un degenerat com el paio del casquet vermell pot tenir bons sentiments. Però la vida ja les té aquestes sorpreses i, per aquesta raó, malgrat tanta misèria i desenganys, viure segueix sent meravellós.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada