dijous, 28 de maig del 2020

DIARI D’UN CONFINAT (75è dia) – PER QUANTS I QUINS MORTS S’HA DECLARAT DOL NACIONAL?

            El president Sanchez, seguint la seva costum de sobreactuar en determinades circumstàncies en que pot exhibir els seus deliris de grandesa, ha decretat deu dies de dol nacional pels morts de la pandèmia. Segurament cap país igualarà aquest rècord de banderes a mig pal, i no vull dir que les persones que s’hi van deixar la pell en una lluita desigual amb un maleït virus de parentela desconeguda, no es mereixin que se’ls plori a bastament, sobretot considerant les tristes circumstàncies de la seva agonia en soledat i del seu enterrament quasi d’amagatotis. Al contrari, es tenen més que merescut un reconeixement per haver estat sacrificades (sic), moltes d’elles a causa de l’edat i de que les retallades necessàries per desviar diners de partides socials dels pressupostos per destinar-les a salvar la banca de la fallida del 2008, van deixar la Sanitat Pública en calçotets. I gràcies al compromís del personal sanitari l’escabetxinada no va ser més devastadora. Se’l tenen, per tant, més que merescut els morts aquest homenatge pòstum; però, jo no estic d’acord amb el moment que s’ha triat per fe’ls-hi. Per dues raons que poso a la vostra consideració perquè les reflexioneu, i em doneu la vostra opinió.

En primer lloc, perquè dona la impressió que s’han decidit a fer-ho ara, en plena eufòria de la desescalada, perquè ens estan encolomant maquiavèl·licament un missatge subliminal: “això ja s’ha acabat, fem creu i ratlla i disposem-nos a caminar cap al oxímoron de la “nova normalitat” havent-nos descarregat de llastos emocionals que ens impedeixin dedicar tots els esforços a la reconstrucció econòmica”. Però se’ls ha vist el llautó, ja que no és veritat que estiguem salvats i que el virus s’hagi tornat inofensiu. El degoteig d’èxitus - l’eufemisme simpàtic adoptat per la consellera Verges, una comunicadora excepcional, per no emprar la paraula "morts" tan sovint -, ha minvat però no s’atura, ni aquí ni a molts altres països del nostre entorn, i “els experts” pronostiquen que en qualsevol moment pot rebotar la tragèdia, sobretot mentre hi hagi carallots que es prenguin a tall de conya les recomanacions per impedir més contagis.

En segon lloc, perquè no sé a quins morts he de plorar, ja que encara es l’hora que s’hagin posat d’acord en la xifra definitiva: cada dos dies en ressusciten uns quants centenars o en maten de nous, l’endemà. I no assenyalo cap govern en particular, ja que d’aquest mal en pateix tothom. Mira que n´és de senzill de comptar cadàvers! Perquè encara que sigui macabre expressar-ho amb aquesta desimboltura, la veritat és que els morts no es belluguen de lloc ni canvien d’estat físic. Per tant si tan complicat resulta llistar-los, deu ésser que aquells que no es cansaven de manipular-los tant com podien en vida, un cop morts no paren també d’instrumentalitzar-los estadísticament, vés a saber per treure’n quin profit. De manera que, a l’hora d’afegir-me al dol voldria que m’expliquessin ben bé per quins morts tinc de plorar, si pels que portem fins ara enterrats o també pels que enterrarem demà i demà passat. No cal que em facin un llistat de víctimes com la que va publicar el “The New York Times”, perquè l’insensat del president Trump prengués nota que ja enviat al clot cent mil ciutadans, encara que per ell la majoria siguin de segon ordre, en tant que negres i sudaques vells. Però, tenir les coses una mica més clares en aquest dol col·lectiu, si que m’agradaria, francament.

A la meva manera de veure, doncs, el president Sanchez l’ha espifiat una altra vegada per precipitar-se, confonent els desitjos amb la realitat. No es pot donar per acabat un daltabaix tan seriós amb una frivolitat, encara que sigui benintencionada, com decretar un dol nacional. Perquè en aquest moments no convé que els ciutadans tinguin la sensació que després del dol ja podem pensar en les vacances, en recuperar la vida social, en escarxofar-se davant la televisió per veure futbol a tremuja, en remullar-se el cul a la platja, en recuperar de mica en mica la normalitat d’abans, com si no hagués passat res. Ho sento, a aquest dol jo no m’hi afegiré perquè només estem a la mitja part de la tragèdia i m’agradaria, si tinc de plorar deu dies sencers, fer-ho d’una vegada per totes, quan ja sàpiga de cert per quants i per quins morts toquen les campanes.
.               
LA MEVA MANERA DE VEURE tabrilde@blogspot.net   

NO ENS DEIXEM PRENDRE MAI EL DRET A PENSAR I DIR EL QUÈ PENSEM.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada