dimarts, 21 d’abril del 2020

“FOCS ARTIFICIALS FORA DE TEMPORADA” - capítol cinquè


CAPÍTOL CINQUÈ
EN FERMIN, EL GESTOR, ÀLIES “FININ”
En Fermin sempre retreia, com un mèrit, que pujar de petit en una caserna de la guàrdia civil li havia condicionat la vida més per bé que per mal. De fet, n’estava tan cofoi que no se n’amagava gens de confessar ésser fill de guàrdia civil, i de no haver conegut cap més ambient familiar que el casernari, com si fos la cosa més natural del món; el seu avi també n’havia estat del cos, com el pare, i quan aquest va trobar la mort a resultes d’una escaramussa amb contrabandistes que havien enxampat amb les mans a la massa, a pocs metres de la ratlla de França, es va quedar per força a la caserna, perquè sa mare fora d’aquelles quatre parets que li havien marcat la vida s’hagués trobat perduda i més morta que els morts del cementiri. D’altra banda, son germà gran ja esperava amb candeletes tenir l’edat per rellevar el pare i vestir l’uniforme. En canvi ell, ja feia temps que s’havia divorciat sentimentalment del tricorni perquè es considerava incapaç d’obeir ordres a ulls clucs. Precisament, un dia que el pare, poc abans de morir, el va temptejar sobre què volia ser de gran amb l’esperança, suposo, que digués guàrdia civil, el murri Fermín va contestar sense rumiar-s’ho massa que ell de gran volia ser “el superior”.
Sigui perquè era espavilat o perquè la seva condició d’orfe com a conseqüència d’un acte de servei li donava certs privilegis de cara l’accés a estudis, el cas és que se li van obrir de bat a bat les portes de l’institut que el cos armat tenia a Saragossa; però, tal com us deia, havia decidit no continuar la tradició familiar i, per tant, va acceptar de bon grat la proposta de l’oncle Marcos, germà de sa mare, d’anar-se’n amb ell de dispeser a la caserna de Mandarina, a la Catalunya central, on hi servia amb galons de sergent, ja que se li havia compromès a buscar-li feina de grum en algun banc de la població on podia fer-li de bo, sempre que prometés estudiar a l’escola nocturna. Tal dit, tal fet; en poques setmanes el banc Central el va acceptar a prova i quedà matriculat a l’Acadèmia Llasera, per aprendre Comerç. Mentrestant, vivia a la caserna adaptant-se com qualsevol altre familiar d’un guàrdia civil a la disciplina que s’hi respirava, circumstància que malgrat les seves reserves n’estava convençut que havia influït molt positivament en la forja del seu caràcter rigorós, dòcil i auster, ja que aquestes regles les va mamar des de ben petit.
Encara no feia un mes que treballava al banc, que el director va convocar-lo al seu despatx per fer-li una proposta inesperada i sorprenent: es veu que a Mandarina tenien la costum, que venia de lluny, d’organitzar anualment un torneig de futbol amb equips que representaven diversos gremis, fàbriques i barriades, competint entre tots en una mena de lligueta comarcal. Com que hagués estat mal vist que la principal banca local no hi col·laborés activament, el Banc Central patrocinava un equip – l’Esport Club Sant Ignasi -, bastit per empleats de les tres entitats financeres del poble, amb el reforç dels de dues corredories d’assegurances. Es veu, però, que anaven justos de jugadors, raó per la qual el director quasi li va obligar, sense preguntar-li abans ni si li agradava la pilota, a inscriure’s a l’equip de futbol de pressa i corrents, sense fer morros ni males cares, a canvi de dispensar-lo del temps de prova que li faltava complir i passar-lo a fix de plantilla immediatament.
El cas és que tenia bona planta no hi va fer cap mal paper a l’equip, ans al contrari; destacà com a davanter centre fi, esmunyedís i punyeter, que deixava retratats els seus marcadors, que per destralers que fossin anaven prou en compte de fer-li cap mala passada per por que s’hi tornés, ja que no era cap desnerit i algun ja havia quedat escarmentat. Vés a saber si no fou gràcies al seu característic estil de desempallegar-se dels contraris que, a tall de broma, li van començar a dir “Finin” enlloc de Fermin. I es va fer tan popular que totes les adolescents li anaven al darrera, fins que es va posar a festejar amb la filla única del gestor administratiu de més anomenada a la comarca dels dos rius, la qual va conèixer perquè malgrat aquesta noia estudiava a les Dominiques anava a classes de repàs a l’Acadèmia Llasera, on ell hi feia Comerç, i durant el curs vivia a casa del seu oncle que, casualment, era el director del banc Central. Conseqüència de tot aquest reguitzell de caramboles, amb el títol de Comerç acabat d’estrenar sota l’aixella i la benedicció sincera del seu cap, va plegar del banc per anar-se’n a treballar a la Gestoria del que acabaria sent el seu sogre.
En Fermin no era dels que es mocava amb mitja màniga a l’hora de gestionar negocis, guanyant-se la confiança dels clients en no malaguanyar cap oportunitat de donar-los millor servei, ampliant els coneixements teòrics de l’ofici per iniciativa pròpia; sobretot escarrassant-se per familiaritzar-se amb totes les trampes, trampetes i dreceres per desempallegar-se de l’Administració, sense perdre  temps picant pedra o trucant portes fredes o equivocades a l’hora de desembussar qualsevol expedient, per delicada que fos la gestió. Aquest coneixement pràctic de l’ofici li donava avantatge respecte dels competidors, tot i que no tenia més estudis que el Comerç; i no obstant el  seu futur sogre es delia per veure sa filla llicenciar-se en Dret per incorporar-la al despatx com advocada i mà dreta, ell tenia una visió més simple i pragmàtica del negoci d’assessor i tot sovint li repetia: - El que importa no és quants títols tinguis penjats a la paret del despatx, sinó que puguis permetre’t llogar els millors professionals del mercat i posar-los a treballar per tu. 
Poques setmanes després de casar-se amb la filla del seu amo, la va deixar prenyada perquè al futur avi li caigués la baba i li tingués de fer confiança per força, deixant-lo treballar al seu aire. Aprofitant-se’n d’aquest bon rotllo amb el sogre, li proposà una vertadera revolta orgànica i conceptual de la vella Gestoria: a part de fer nòmines, administrar finques, tramitar matrícules, traspassos de vehicles i d’atendre quatre escadusseres consultes jurídiques de poca volada, defensà aferrissadament que calia endegar una consultoria fiscal i financera integral i coordinada, captant i  fidelitzant la clientela més potent, econòmica i patrimonialment parlant de la comarca, en base a tenir-la collada amb la gestió dels seus actius i de les inversions, però en especial assegurant-se la redacció i execució com a marmessors, arribat el moment, dels testaments i últimes voluntats, i d’aquesta manera fer indispensable la continuïtat de l’assessorament, els hi agradés o no als hereus. N’estava tan convençut que la seva aposta era bona, que la va exposar amb tanta claredat i vehemència que deixà bocabadat el sogre, que no es volgué arriscar a perdre aquella joia, proposant-li fer societat.
En resum: en Fermin no era dels que perdia el temps esperant a veure-les venir, per tant pel que fa a tota aquella empatollada dels inversors americans que volien encolomar una fàbrica als ingenus estripa-terrossos de Vilagran, no va trigar gaire a ensumar-se que hi havia gat amagat, sospita que se li confirmà en saber que el malgirbat d’en Malagarriga hi estava embolicat, ja que coneixia aquell paio de sobres per saber que tenia fama ben guanyada d’espatllar tot allò que tocava. Vet-aquí, doncs, que un cop va exposar-li les seves conclusions al senyor Francisco, recomanant-li que en aquella moguda entre els ianquis i els de Vilagran no s’hi amoïnés gaire perquè tenia la impressió que tot plegat acabaria com el rosari de l’aurora, l’apotecari el va sorprendre amb un pla maquiavèl·lic per amorrar els de l’altre costat allargant tant com es pogués la lluna de mel amb els presumptes inversors, per riure-se’n per les butxaques del seu col·lega, que era conegut a Vilaxica com “l’olivetes”, amb el mateix deix d’escarni que els el de Vilagran li deien a ell “el pastilletes”. En rebre un encàrrec tan recargolat, en Fermin va pensar: a bodes em convides, amic meu! Perquè de la manera com més xalava era embolicant troques per empentar el seus contrincants en els negocis a fotre’s unes hòsties de campionat, ja que sabia per experiència que a un client desorientat o atabalat se’l podia portar a l’hort sense que ni se n’adonés.   
Ara bé, a còpia d’anar passant els dies sense que els ianquis acabessin de definir-se, tant el batlle com el seu testaferro van tenir la certesa que es farien més savis que rics entretenint i convidant a mansalva aquells barruts. I no varen engegar-los a dida perquè els de les cooperatives, al final, s’havien fet massa il·lusions i especulaven amb treure el ventre de penes gràcies a aquella inesperada moma industrial ploguda del cel. D’altra banda, en Fermin estava al corrent que a Vilagran també movien els fils a la desesperada, per aconseguir que el peix caigués definitivament al seu cove; però, tanta insistència en algun moment féu témer el senyor Francisco que un negoci tan estrafolari acabés com el d’en Robert amb les cabres. Fins que un bon dia es va atipar d’aquella mena de joc dels disbarats, després d’arribar a la conclusió fent cas de les manxiules del seu assessor, que aquella llei d’inversors eren uns fantasmes que estaven prenen el pèl a tots plegats. Després de donar-hi mil i una voltes, va tenir el convenciment que ni ells ni els de l’altre costat en veurien mai una sola engruna d’aquell quimèric projecte industrial, ensumant-se que estaven sent víctimes d’una colossal engalipada.
A partir d’aquell moment, com us anava dient, des de Vilaxica van tractar els ianquis a baqueta i sense contemplacions, cada vegada que treien el nas en busca d’una convidada; com si almenys repartint carbasses a dojo poguessin rescabalar-se dels tips de fer la tòtila que els hi havia costat festejar-los. Mentrestant, rancorosos de mena amb els seus rivals històrics, enlloc de compartir les sospites i desenganyar-los fent-los participar del resultat de la recerca d’en Fermin, des de l’ajuntament de Vilaxica es va optar deliberadament per deixar que es filtressin brames amanides amb malicia, destinades al consum dels vilagranencs, amb la intenció de fer-los caure de quatre grapes en el parany que els hi estaven parant perquè es fotessin la patacada del segle, després de perdre-hi bous i esquelles anant al darrera d’aquells farsants. 
- No s’arronsi donant-los corda, senyor Francisco; quan més s’hi enredin a la teranyina, la trompada que es fotran serà més fortal’animava en Fermin, que tot i estar-ne més que convençut que aquells inversors tenien molta terra a l’Havana, compartia la determinació de no dir-ne res als de Vilagran. 
Mentre comentaven la jugada, de sobte se li va acudir al gestor una idea que va considerar genial, com si acabés d’encendre-se-li una bombeta enmig del cap. En exposar-la al batlle, es petava de riure: - Jo afegiria més llenya a la caldera encarregant un castell de focs artificials, que els hi podem passejar davant del nas perquè els hi balli el paraigua una bona estona; que s’hi trenquin les banyes rumiant què cony en volem fer de la carretada de coets i especulant sobre què devem haver fet per passar-los una mà per la cara i voler-ho celebrar tirant la casa per la finestra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada