diumenge, 19 d’abril del 2020

DIARI D’UN CONFINAT (36è dia) – COM ES POT TENIR LA BARRA DE PROMETRE REBAIXES D’IMPOSTOS!

Veient com està el patí, com se li pot acudir a cap partit polític mirar de pescar futurs vots prometent que si guanyen abaixaran els impostos? Doncs n’hi han i no gaire lluny d’aquí, perquè això de mirar d’enganyar els burros amb una pastanaga n’hi ha molts que és l’únic que saben fer. Que més voldríem que viure en un món en que tot fos gratis i poguéssim estar repanxolats sense treballar, però aquests paradisos són una utopia, un somni impossible que no s’aguanta per enlloc. No existeix la màquina de fer bitllets a tremuja i el benestar s’ha de pagar al comptat: els que són rics ho fan de la seva butxaca privilegiada, però perquè del benestar en pugui gaudir-ne tothom l’hem de costejar entre tots, mitjançant els impostos. Si no hi ha ingressos no hi pot haver despeses. Més clar, l’aigua. I tampoc es pot anar de manlleu tota la vida, perquè qui dona crèdit pensa cobrar-se’l amb interessos, a vegades d’usurer. Si talment és així a nivell particular, quan es tracta de països la cosa encara pinta més malament. Qui s’endeuta es lliga de mans i de peus per anar a la seva, per prendre les decisions que li convinguin, en definitiva, per no ésser un zero a l'esquerra i influir en la marxa del món.

Per tant, ara que es torna a remoure la qüestió dels pressupostos i la renda bàsica per tothom, us aclareixo que a la meva manera de veure la primera obligació d’un govern és aprovar els pressupostos generals, ja que si vol complir allò que va prometre necessita plasmar blanc sobre negre com pensa disposar d’uns ingressos que li permetin desenvolupar el seu programa electoral. Com es pot governar bé sense tenir les ei-nes esmolades? Aquesta és el primer deure d’un govern: aprovar per majoria o per consens una llei de pressupostos; i la segona obligació, tant o més important que la primera, seria que aquests pressupostos fossin equilibrats. És a dir: que els ingressos fossin suficients per pagar la despesa prevista. I encara afegiria més: que els ingressos fossin possibles, no un brindis al sol. I perquè els ingressos quadrin, només conec un sistema: establir de quina butxaca han de sortir les misses. L’única cosa discutible, en funció de la ideologia de cada qual serà com es reparteix la càrrega fiscal. El ideal teòric d’una bona política d’impostos seria que qui més tingui més contribueixi a la bossa comuna, però normalment aquesta és l’esca de la discòrdia i massa sovint resulta que feta la llei feta la trampa, i els més perjudicats sempre són els que van més escurats. Si encara després resultés que el benestar pretès realment arriba a tothom, alabat sigui Déu! Però com que el problema principal rau en que a l’hora de calcular els ingressos es tira llarg i no es toca de peus a terra, a l’hora de la veritat les promeses d’un benestar millor per a les persones acaben en un patafi.

Ara bé, si donem per fet que la falta de rigor en l’assumpte de proveir ingressos té difícil solució mentre els governants tinguin les mans lligades per massa interessos creats, el que és inadmissible del tot, i menys en la desesperada situació econòmica actual, és que hi hagin polítics que gosin parlar d’abaixar impostos quan això que anomenem “estat del benestar” està a la quinta pregunta. El llibre d’estil dels partits consideren dogma de fe que ningú guanyarà unes eleccions parlant d’augmentar els impostos i, per tant, cap polític que vulgui fer carrera gosarà. Però, una de dos: o bé els que prometen aquesta bestiesa són uns capsigranys o uns mentiders. I no vull fer sang assenyalant alguns noms d’il·lustres parlamentaris que les darreres setmanes s’apunten a la rebaixa; em sembla que no cal, perquè si sou una mica llegits sabeu dels que parlo. El que no puc entendre és que una barbaritat d’aquesta categoria l’abonin partits que governen. ¿És que hi algun il·luminat que ha descobert la manera de quadrar la circumferència i no ens n’hem assabentat? Ja podria ser, perquè alguns polítics se la saben molt llarga i no tenen res a envejar als xarlatans que abans anaven de fira en fira i ens feien passar tantes bones estones escoltant la seva pelica, que fins i tot ens deixàvem enredar a gust. Els polítics xarlatans ja no ens diverteixen, però la llàstima és que encara troben ànimes de càntir que es deixen entabanar.

A LA MEVA MANERA DE VEURE tabrilde@blogspot.net                                            

NO ENS DEIXEM PRENDRE MAI EL DRET A PENSAR I DIR EL QUÈ PENSEM

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada