dimecres, 29 d’abril del 2020

DIARI D’UN CONFINAT (46è dia) – EM CRIDARAN PER FER-ME EL TEST?

La probabilitat que em truquin, per fer-me un dels trenta-mil i escaig de que ha comprat el “gobierno” per dibuixar, a través d’un càlcul percentual l’abast de la colonització del territori pel coronavirus, és molt remota. De fet, no m’ha tocat mai la loteria més enllà d'una pedregada i ja seria de conya marinera que ara em toqués el sorteig de tests, però mai se sap. En qualsevol cas, m’hauria de considerar afortunat si l’atzar truqués a la meva porta? Doncs si us he de contestar sincerament, no ho sé. Amb tota franquesa, penso que fer-me la prova em portaria més maldecaps que no pas satisfaccions. Miraré de raonar-vos el meu pensament: si resultés positiu, encara que fos asimptomàtic, no m’estalviaria de passar una quarantena confinat a casa durant catorze dies de merda, aïllat de la gent amb qui convisc com si estigués empestat. I després, què? Em donarien el cèlebre passaport de lliure circulació que apadrina el doctor Mitjà o encara hauria de passar per més controls de qualitat? No crec que ningú s’aventuri a donar-me una resposta categòrica, ja que entre la mateixa comunitat científica, la incertesa i el desconeixement sobre totes les “gràcies”, rebequeries i tombarelles del microbi condiciona els pronòstics més aventurats.

A la meva manera de veure, una de les conseqüències negatives de no anar tots a una és la confusió, en alguns casos de jutjat de guàrdia, que s’ha creat entre els ciutadans que, sobretot els primers dies ens en fèiem creus d’escoltar tantes opinions contradictòries dels dirigents, que malgrat totes estiguessin encaminades a la recerca de la llum al final del túnel, feia pena que es desmentissin els uns als altres havent-hi roba estesa.. Les sonades que venien des d’aquí i des de fora també, eren per llogar-hi cadires: els científics discrepaven més o menys acadèmicament entre si, els polítics anaven des de l’apocalipsi a l’entusiasme i alguns, fins i tot, se’n fotien descaradament de la severitat de l’epidèmia amb que hom combatia l'epidèmia. I mentre uns tancaven amb pany i forrellat les fronteres exteriors i fins i tot les internes, d’altres convidaven la seva gent a no quedar-se a casa i fer com si no passés res. I el més reconsagrat de tot plegat era que l'inventari diari de morts i l'alarma per la tensió hospitalària es desbocava més entre la població confinada, que no pas entre la que es prenia la quarantena a tall d’arrancar naps. I com que avui dia tot se sap, aquestes diverses maneres de capejar el temporal eren de domini públic quasi a l’instant de produir-se a tot arreu del món, contribuint a engreixar l’angoixa d’una audiència esparverada que acabà prescindint de veure noticiaris i tertúlies de suposats “entesos”, per higiene mental.

Si contra el devessall d’informació més o menys potable però aclaparadora, no s’hi pot fer res més que desconnectar, de tota la brossa que desborda internet com si fos una claveguera, ja és més difícil d’allunyar-se’n, perquè per una estranya reacció anímica, molta gent acaba identificant-se amb aquesta porqueria per l’única raó que a la xarxa hom troba massa sovint allò que vol sentir. Però el més greu és que la desorientació i atordiment dels ciutadans no el provoquen les fake news sinó les contradiccions entre les diferents administracions i, sobretot, que les instruccions a seguir estan enterbolides per diverses interpretacions, rectificacions a darrera hora o incompliments per vendre la pell de l'os abans d'haver-lo caçat. ¿Tant difícil és que abans d’escriure un comunicat o de donar instruccions a la ciutadania, consensuïn el seu contingut perquè no hi hagi cap dubte sobre quin és el sentit del missatge que es vol donar? Les continues picabaralles sobre qüestions delicades i sensibles com ara el número de morts o els mètodes de desconfinament no ajuden a tranquil·litzar el personal. Ni tampoc ho fa que els responsables polítics s’amaguin contínuament darrera les bates blanques dels experts per justificar que s’hagi pres una determinada decisió; perquè qui ha de prendre les decisions són justament els polítics a qui els ciutadans han votat perquè representin els seus interessos.

En aquest sentit, doncs, no trobo gens encertat, al contrari del que alguns demanen sense senderi, que el poder es resigni en mans dels científics, epidemiòlegs i d’altres experts, perquè tota aquesta gent està per assessorar lleialment el govern, no per manar. Entre d’altres raons perquè la comunitat científica tampoc brilla per la unanimitat dels seus diagnòstics; precisament per aquesta raó els polítics, legítimament elegits per representar el poble, són els que han de decidir el full de ruta a seguir; això si, posant-se primer d’acord entre ells, per no desafinar en cada compareixença pública o piulada a traïció, i després d’escoltar i tenir molt en compte les diferents opinions dels experts. Crec que seria l’única manera que els del poble anéssim a dormir tranquils, refiats que la nostra sort està en bones mans. Quina ironia, tot plegat! Sort que dilluns diuen que podrem anar a les perruqueries a arreglar-nos el terrat. Potser la requesta que tinguin aquests establiments podrà servir d'observatori per mesurar el grau de confiança dels ciutadans en el full de ruta del desconfinament.

A LA MEVA MANERA DE VEURE tabrilde@blogspot.net 

NO ENS DEIXEM PRENDRE MAI EL DRET A PENSAR I DIR EL QUÈ PENSEM.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada