dijous, 30 d’abril del 2020

DIARI D’UN CONFINAT (47è dia) – NO CAL FER-NE UN GRA DE MASSA


El confinament ha arribat a aquell punt crític en que es fa necessari descomprimir la pressió, si no es vol veure com més d’una costura peta. Mentre pintaven bastos i els missatges cada dia receptaven tancar-se a casa com a únic recurs per evitar el col·lapse hospitalari – us en recordeu d’aquells dies que vivíem tots amb l’ai al cos no sabent com impedir l’ofec dels malalts sense respiradors? – la gent llavors va respondre, en general, amb resignació; en part perquè veure instal·lar a top drap hospitals de campanya per cobrir les emergències o amuntegar-se taüts en naus perquè hi havia overbooking imposa. Però també perquè el pla de xoc d’ajudes, subvencions i crèdits anunciats a bombo i plateret pel “gobierno”, semblaven suficients sobre el paper per esmorteir la patacada econòmica que suposava la parada tècnica del país per decret. No obstant això, a mesura que van anar passant dies anant de mal en pitjor, com a conseqüència de la sangonera de cadàvers que escopien les residències d’avis, de primer mig d’estranquis i dissimulant; del clam dels sanitaris que estaven donant la cara des de primera fila, denunciant que per manca de material de protecció s’havia desencadenat un percentatge alarmant de contaminats i morts entre metges, infermers i personal auxiliar; de la sospitosa escassetat en les oficines de farmàcia d’alcohol, desinfectant, mascaretes i guants; per tots aquests factors sumats l’espinada dels ciutadans es va començar a crispar en témer que la cosa anava per llarg, que l’esvoranc econòmic seria tant o més desastrós que el sanitari i que de les cataplasmes promeses pel “gobierno”, per facilitar liquiditat a empreses, autònoms i treballadors la més calenta estava a l’aigüera o al bany maria de la santa burocràcia.

Després de set setmanes de ballar-la en unes condicions més severes, aparentment, que en altres països on els indicadors epidemiològics no eren tan alarmants com els nostres, malgrat els experts ho desaconsellaven mentre no trobessin la fórmula màgica per derrotar o sedar el microbi al “gobierno” no li quedava altre remei que vendre miratges d’esperança, amb tota la prudència del món; però, els ciutadans s’ho varen prendre com el principi del final i dissabte passat el comportament dels adults farts d’estar-se a casa i de sortir respectant les restriccions, ja varen fer palès que seria difícil de que no se’n fes un gra massa quan s’entreobrís la porta una mica més. De manera que si tira endavant el full de ruta de la desescalada engiponat pel “gobierno”, una vegada més sense permetre que les autonomies hi fiquessin cullerada ni en el disseny ni en l’execució per adaptar-lo a les característiques del territori – un error garrafal que si no es rectifica radicalment pagarem molt car -, voldria dir que enlloc de comportar-se els homes forts d’aquest “gobierno” com uns estadistes, cada cop es decanten més cap a un populisme desencaixat i desguitarrat, que únicament servirà per salvar els “seus” mobles, però no els del país.


I he escrit “populisme” amb tot el coneixement i franquesa, perquè no sé qualificar de cap altra manera aquesta manera subliminal de “deixar” que la gent somií, per exemple, en remullar-se a la platja si pot ser el juliol millor que l’agost, sense ni tant sols tenir clares les regles de joc més elementals que per a la primera fase s'han de seguir el proper dissabte, quan tot penja d’un fil. A la meva manera de veure, doncs, com han batejat aquest full de ruta eixorc i maldestre per enterrar el confinament a tiro fet - “pla per a la transició a una nova normalitat” – em sembla d’un cretinisme colossal, impropi de dirigents seriosos i responsables. Què insinua, el senyor Sanchez quan parla de “nova normalitat”? Els ciutadans no aspiren després d’un trimestre perdut tocant-se la pampa a res més que a tornar a la “normalitat” de sempre, això sí, havent après ben apresa la lliçó engaltada pel coronavirus, i no cometre mai més les mateixes animalades polítiques, socials i econòmiques que ens varen portar a aquest desastre. Però ara mateix estem apunt de tornar-hi a caure en confondre els desitjos amb les realitats, devorant més amb els ulls que amb la boca: mentre els indicadors epidemiològics no assegurin que al microbi se li té un peu al coll, es fer-ne un gra massa de volgué córrer contra rellotge sense tenir tots els melics lligats i ben lligats. Em sap greu de dir-ho, però tenim mala peça al teler si els galls de panses d’aquest galliner no es tallen la cresta i entre tots posem una mica de seny.

A LA MEVA MANERA DE VEURE tabrilde@blogspot.net 
NO ENS DEIXEM PRENDRE MAI EL DRET A PENSAR I DIR EL QUÈ PENSEM.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada