dissabte, 4 d’abril del 2020

DIARI D’UN CONFINAT (21è dia) – QUIN GRAN ERROR SERIA OFEGAR EL TEIXIT EMPRESARIAL PER SEGONA VEGADA.


            Arran de la crisi financera que va desencadenar la bancarrota del Lehman Brothers, el pànic que es va instal·lar en la majoria de països en tancar-se les aixetes dels bancs, deixant empantanegades empreses i famílies carregades de pòlisses de crèdit no renovades i d’hipoteques executades a la brava, la camarilla dels països rics de la UE, liderats amb mà de ferro per l’Alemanya de la Merkel, va receptar als pelacanyes del sud – Itàlia, Grècia, Espanya, Portugal i, per torna, Irlanda – lavatives dràstiques i contundents per sanejar llurs economies xantatjades per l’home del sac disfressat de prima de risc, amenaçant-les que si no es posaven a dieta rigorosa serien intervingudes per “homes de negre” i castigades a comprar el “rescat” de les seves economies a la picota, pagant el gust i les ganes. Els grecs i els portuguesos varen pagar els plats trencats, empobrint persones i industries fins a nivells d’autèntica vexació. Irlanda, que també és va tenir d’empassar la purga, fent trampes se’n va sortir prou bé, a la llarga. Espanya, en canvi, va esquitllar-se del vergonyant rescat traient les castanyes del foc als bancs, arruïnant les famílies i empenyent milers d’empreses a fer-se l’eutanàsia, enviant a l’atur forçós centenars de milers de bons professionals i obrers especialitzats, quina experiència es va llençar a la bassa. Tot a l’inrevés d’Alemanya, la promotora de retallades per no fer enfadar la maleïda prima de risc.
            Com va actuar Alemanya, doncs, a casa seva? De la patacada financera també se’n van ressentir i fort els alemanys dirigits per la cancellera de ferro, i també les persones varen haver-se d’estrènyer el cinturó; però, les directrius del govern varen tenir clara una prioritat: no destruir el teixit empresarial de cap de les maneres, encara que temporalment s’hagués d’aprimar, però sense acomiadar definitivament cap treballador. Si tenien de remuntar la crisi només es podia fer comptant amb l’insubstituïble capital d’una mà d’obra experimentada. Es varen inventar subsidis i mil pedaços imaginatius per mantenir les plantilles industrials intactes, encara que fàbriques i negocis treballessin al ralentí una temporada, perquè quan toqués l’hora de remuntada no fes figa el motor principal. Amb l’objectiu que el poder adquisitiu dels treballadors en atur parcial i estratègic patís el menys possible per mantenir malgrat auster un suficient pressupost domèstic, es varen treure de la màniga els anomenats contractes “job”, per hores o per dies. Eren contractes de subsistència, si voleu, per passar la maroma; però, no es varen executar acomiadaments traumàtics perquè empresaris, govern i sindicats van coincidir en que per entomar la recuperació amb èxit calia que el muscle industrial es mantingués en forma. A Espanya no: aquí, els espavilats dels empresaris, amb el recolzament d’un govern que es presentava com neoliberal però feia tanta pudor de naftalina que espantava la terra, varen delmar les plantilles expulsant la gent més antiga i amb més drets adquirits, però també la més preparada, i quan va tornar la feina els reemplaçaren amb personal de nova contractació que sortia a preu de saldo. Per aquesta raó, avui encara no s’havia refet el poder adquisitiu de les famílies l’any 2008. Quina gran perspicàcia la dels empresaris i els governants del PP!
            Mentre Alemanya actuava amb vista, aquí centenars de milers de petites i mitjanes empreses de la nit al dia es varen quedar sense oxigen financer per culpa de la usura dels bancs, i el govern enlloc de dona’ls-hi un cop de mà perquè no s’ensorressin, semblava posar-s’hi bé per canta’ls-hi les absoltes. Tres quartes parts, i segurament amb quedo curt, d’aquelles empreses que varen desaparèixer eren solvents si els bancs no s’haguessin desdit de les línies de crèdit que tenien en vigor i encara existirien. Però el govern corrupte i incompetent del senyor Rajoy va preferir sacrificar pimes i negocis d’autònoms ben encarrilats, fent palesa la seva miopia política i econòmica. D’aquella política de retallades i de promocionar infraestructures – per exemple la triomfalista xarxa dels AVE abans que el corredor mediterrani -, que no servien per res més que per embutxacar-se bones comissions, avui encara en paguem les conseqüències. La Sanitat i l’estat del benestar en primera fila. Suara, la recuperació de l’economia després de la crisi sanitària serà molt més llarga i dramàtica que la de la crisi del 2012, per tant seria imperdonable que govern, empresaris i sindicats tornessin a repetir els mateixos errors del passat i que per no agafar el toro per les banyes, deixessin ofegar el teixit industrial. Enlloc de perdre el temps fotent-se els plats pel cap en el proper ple del Congrés, potser que “concentrin” d’una vegada per totes els esforços, posant-hi imaginació, iniciativa i generositat per salvar l’estructura industrial i generar confiança als ciutadans en el futur, en comptes de frustració i bronca. Jo segurament no ho veuré, però estic convençut que el judici de la història serà molt dur amb govern, oposició, sindicats, patronals i banca si la tornen a cagar.             
A LA MEVA MANERA DE VEURE tabrilde@blogspot.net 
NO ENS DEIXEM PRENDRE MAI EL DRET A PENSAR I DIR EL QUÈ PENSEM

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada