diumenge, 26 d’abril del 2020

DIARI D’UN CONFINAT (43è dia) – DESMILITARITZACIÓ, DESCONTAMINACIÓ, ESPECULACIÓ

            Quaranta dies després que el protagonisme del comitè tècnic espanyol que cada migdia, des de Madrid, ens predicava el “parte” sobre l’evolució patriòtica de la campanya antivirus, recaigués per majoria en militars d’uniforme, pitrera amb medalles i condecoracions a dojo, a partir d’avui aquest actors desapareixen d’escenari no sé si per la porta falsa o per la de la gloria. És un fet a destacar, sobretot perquè no es tractava d’actors de segona categoria sinó caps d’estat major dels respectius cossos militars. No obstant a la majoria de la gent no ens dolgui pas aquest mutis més o menys pactat entre el “gobierno” i els poders fàctics de l’Estat. Poc marge de maniobra li quedava al senyor Sanchez, en realitat, doncs la “tutela” de les compareixences davant la premsa per part de mainaders d’uniforme feia més aviat pena i certa flaire d’anacronisme resclosit. També hi deurà haver gent que enyorarà la presencia dels estaquirots, esclar, perquè tothom hi té dret a pensar de manera estrafolària; però estic convençut que serem més els que agrairem que desaparegui del vocabulari emprat en el “parte diari” la continua referència casernària, i l’audiència, m’hi jugaria un pèsol, apreciarà ser tractada a partir d’avui com a “ciutadans” enlloc de com a “soldats”.


Tanmateix, desprès de quaranta dies i escaig tancats a casa, amb l’activitat industrial i comercial emmordassada, avions i cotxes pràcticament segrestats, es nota l’efecte beneficiós del confinament general en l’ambient com feia temps que no es recordava. Llàstima que malgrat hàgim aconseguit netejar l’atmosfera i respirar tranquils, ens veiem obligats a tapar-nos nas i boca amb un morrió higiènic! Però aquest “reset” tècnic del planeta no es pot perllongar per sempre més, ja que resultaria insostenible el cost de respirar aire pur. No obstant això, si que hom hauria de prendre’n nota de tot plegar i procurar que quan tornem a engegar no caiguem en l’activitat frenètica dels mesos anteriors a la sotragada i ens prenguem la vida amb més tranquil·litat per a no estrebar tant les costures mediambientals fins que acabin petant. L’alcaldessa de Barcelona ja ha avançat que pensa implantar una reglamentació urbana que espongi els carrers més saturats de contaminació, ampliant les zones de vianants i els carrils bici. Ignoro si serà una intervenció ben rebuda pels ciutadans, però caldran iniciatives imaginatives com aquesta perquè, ara que hem vist tant de prop la pell d’un llop ferotge que ha fet trontollar l’estabilitat del planeta, pensem que n’hi ha molts d’altres d’agotnats darrera les cantonades, a punt de saltar-nos al coll i clavar-nos una queixalada a la jugular. L’escalfament forassenyat del planeta, per exemple, ens amenaça amb els efectes cada cop més devastadors d’un canvi climàtic boig. Encara hi estaríem a temps de frenar la magnitud de la tragèdia que ens espera si ens quedem de braços plegats. Tant de bo el confinament ens hagui servit per reflexionar i tocar de peus a terra sobre la fragilitat d’una civilització basada en la globalització econòmica i la marginació de les persones més dèbils.

I ens hauria, tanmateix, d’amoïnar i molt que cap govern, ni d’aquí, ni d’allà ni de més enllà, sigui capaç de frenar l’especulació que sempre apareix en èpoques de desastres – els guanys dels pescadors en aigües turbulentes són molt buscats –, hi hagi desaprensius, la majoria de coll i corbata, que es fan la barba d’or valent-se de l’escassetat de productes bàsics per fer anar de bòlit els mercats. Les mascaretes, els guants, els desinfectats, el simple alcohol, han multiplicat per set o per deu el preu de venda i ni així se’n trobem fàcilment enlloc per la senzilla raó que algun pocavergonya els acapara esperant esprémer el seu negoci escanyant a déu i a sa mare. Els pagesos veuen desesperats que cada dia els majoristes, comissionistes i distribuïdors els tracten més a baqueta que mai, pagant-los les collites a preus de saldo, comparats amb els preus que la fruita i la verdura pugen als mercats. En temps de guerra i de desgràcia molta gent les passa putes, només els especuladors es freguen les mans. ¿No hi ha cap govern que tingui bemolls per posar-los a rotllo, coneixent-los a tots pel nom i cognom? O és que aquesta plaga de miserables també forma part de la globalització?

A LA MEVA MANERA DE VEURE tabrilde@blogspot.net 

NO ENS DEIXEM PRENDRE MAI EL DRET A PENSAR I DIR EL QUÈ PENSEM

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada