dilluns, 20 d’abril del 2020

DIARI D’UN CONFINAT (37è dia) – APROVAR LA RENDA MÍNIMA GARANTIDA COSTARIA UNA QUARTA PART DEL PRESSUPOST DE DEFENSA.

No faig demagògia, simplement expresso una veritat comprovable. La renta mínima, que segons publicava ahir “El País” en portada, pot afectar a un milió de famílies o el que és el mateix a uns tres milions de persones, costaria 5.500 milions d’euros per any. És una picossada, però només una quarta part del que “oficialment” l’Estat destina a Defensa; i dic “oficialment” perquè quant malgasten en armar-se fins a les dents, no ha quedat mai massa clar. Per altra banda, la recent experiència del coronavirus posa de manifest que potser els països s’haurien de gastar les virolles en investigació i en infraestructures sòcio-sanitàries que puguin salvar vides o ajudar a trampejar-les millor, més que no pas en armes que no tenen altra finalitat que escabetxar-ne un bon grapat, de vides. Aquest merdós microbi ha amorrat l’orgull i les agalles des dels països més petits fins als més fatxendes. Per primera vegada en molts i molts anys, un microscòpic adversari ha posat contra les cordes mig planeta. I cap sofisticat escut de protecció contra míssils, ni cap xarxa d’espionatge ha sigut capaç de detectar-lo ni d’eliminar-lo.

La societat que sobreviurà a la pandèmia haurà de repensar-se en profunditat molts esquemes d’organització política i econòmica; el principal de tots, com garantir el benestar i la seguretat de les persones per damunt de qualsevol altre objectiu oligàrquic. Que totes les persones es puguin guanyar bé la vida perquè hi hagi feina per tothom; que totes les persones tinguin assegurat un sostre digne on dormir i viure sense haver de treure el fetge per la boca per pagar la hipoteca o el lloguer; que totes les persones tinguin a l’abast una sanitat pública que els hi permeti la millor assistència possible en cas d’emmalaltir i d’envellir amb dignitat fins que Déu vulgui; que totes les persones gaudeixin de llibertat per pensar, escollir o moure’s com els plagui mentre no trepitgin la llibertat de ningú... Que no vol dir inventar-nos Xauxa o Arcàdia, sinó simplement un món just i humà.

I fixeu-vos que per aconseguir cap d’aquests objectius són necessàries les armes. A petita escala, molta de la violència domèstica i incívica que hi ha escampada pels nostres carrers no prosperaria si els matons armats no es creguessin superiors als pacífics; a cops de puny i patacades seria molt més complicat barallar-se; però hom, per covard i poruc que sigui amb una pistola o un ganivet a les mans es transforma en un milhomes. Doncs amb les nacions passa igual, sobretot des que un hiperventilat polític es va inventar el concepte “armament de dissuasió” en comptes “d’armament a seques”. Els bonistes que volen dormir amb la consciència tranquil·la els deu semblar que una bomba atòmica “dissuasiva” és més catòlica que si és "destructiva". Des de ja fa temps la societat progre i asèptica utilitza eufemismes que disfressen o distorsionen la realitat que fa mal d’ulls; l’altre dia us posava com exemple dir “residència” en comptes “d’asil”, o emprar l'ambigu “gent gran” per fer referència als “vells” o “ancians”.

A la meva manera de veure, perquè el planeta del futur sigui habitable no només s’ha de vèncer avui el coronavirus, sinó que demà s’haurien de tancar les fàbriques d’armes i reconvertir-les en factories per produir bens per la pau, i eliminar d'arrel les xarxes de tràfec de droga i d’armament. Qui sap si darrera de tots aquests tinglados no hi trobaríem movent els fils els mateixos interessos inconfessables. El món, en principi, no s’enfonsarà perquè cada persona es pugui refiar d’uns ingressos mínims per portar una vida digna encara que sigui enmig de la misèria, perquè qui cregui que amb la “renda mínima” es poden lligar els gossos amb llonganisses que s’apunti a la cua i que provi el pa que s’hi dona. Que és el haurien de fer alguns polítics que només parlen perquè tenen boca: confinar-se un parell de mesos amb un subsidi d'atur o amb una pensió de jubilació, una invalidesa o una viduïtat. Potser llavors, com diuen els castissos madrilenys. "se enterarian de lo que vale un peine"
                   
A LA MEVA MANERA DE VEURE tabrilde@blogspot.net 

NO ENS DEIXEM PRENDRE MAI EL DRET A PENSAR I DIR EL QUÈ PENSEM

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada