dimecres, 15 d’abril del 2020

DIARI D’UN CONFINAT (32è dia) – PAGANT SANT PERE CANTA I FA ELS TESTS QUE CALGUIN

És llei de vida, qui té padrins es bateja i qui té calers ho pot comprar gairebé tot, o almenys s’ho pensa. Per aquesta raó conviuen milionaris i pelacanyes - no sota el mateix sostre, ni menjant al mateix plat, evidentment - però no massa lluny els uns dels altres, encara que en prou feines es vegin i quan es veuen fan veure que no es coneixen. I com que ens agradi o no les coses són així des que el món és món, quan en plena crisi sanitària els gestors de la Sanitat pública no sabien com trobar excuses per explicar, amb una mica de cara i ulls, com pot ser que no es poguessin fer cribratges universals a tota la població, o almenys a la de risc, per establir d’una punyetera vegada quin és el perfil exacte del mapa de la pandèmia, quaranta laboratoris i clíniques privades establertes al territori oferien a cara descoberta a través de la xarxa testar tothom que ho sol·licités – en teoria un metge havia de requerir la prova, però si el client no anava ben documentat no hi havia problema perquè mentre sant Pere cantés, tot estava previst per cobrir el tràmit – i a un preu que tampoc es pot dir que fos escandalós o prohibitiu per a la majoria de butxaques.

I tot això passava a casa nostra malgrat una ordre de feia quasi un mes de la conselleria de salut de posar a la seva disposició totes les clíniques privades, amb existències incloses. Però els abusos eren tan clars que finalment el “gobierno” va publicar ahir un decret al BOE intervenint les iniciatives dels centres privats, obligant-los a més a més a comunicar a Sanitat una còpia dels resultats obtinguts de les proves fetes, per poder incorporar aquesta informació al mapa sobre l’estat de la situació. Avui a la privada ja no es faran proves, diuen perquè se’ls hi ha acabat les existències de tests. Tot plegat, però, planteja tres preguntes que caldria que algú respongués les pròximes hores sense tirar pilotes fora: ¿Quines ambigüitats o buits legals plantejava l’ordre de la Generalitat perquè la privada se la passés per l’arc del triomf? ¿Per què fins el decret del “gobierno” d’ahir la privada creia que fent el què feia no feia res malfet? ¿quants expedients sancionadors aixecarà la Generalitat a les clíniques privades per haver manifestament pixat en la seva ordre de col·laborar amb la Sanitat Pública?

Francament, el que ha passat no era allò que s’esperava de qui va pregonar traient pit que tota la Privada es tenia de posar al servei, pel que fos necessari, de la Pública. Però com s’està veient al llarg de tota la gestió de la crisi és que una cosa és prometre i una altra complir el que s’ha dit que es faria i quan es faria; no per mala fe, que consti, sinó simplement perquè en política hi ha massa gent que confon els desitjos amb les realitats. Que no es pot vendre la pell de l’os abans de caçar-lo tothom ho sap o ho hauria de saber; però pocs polítics se’n recorden de no allargar més el braç que la màniga quan assumeixen responsabilitats, sobretot si aquestes sobrepassen les seves competències o no tenen mitjans per realitzar el que prometen que faran. No cal que faci una llista dels incompliments fragants de promeses, tant per part del “gobierno” com del “govern”, perquè com ja he dit estic convençut que no és una conducta premeditada, sinó conseqüència de que massa sovint des d’un despatx estant es dissenyen objectius que són impossibles de portar a la pràctica en els terminis o en les condicions que s'assegura. I aquestes promeses que s’han quedat coixes abasten des del subministrament d'equips de protecció personal, fins als materials telemàtics per possibilitar que tots els estudiants puguin reprendre per aquesta via des de casa estant el curs escolar i passant en les ajudes econòmiques per trampejar aquest sidral a autònoms, pimes, i treballadors en general.

El repertori de mesures que s’han penjat dels respectius butlletins oficials perquè cap afectat per la hibernació de l’economia anés just de butxaca per arribar a fi de mes, s’han quedat embastades o literalment a les beceroles perquè la burocràcia, endèmicament lenta i poc productiva, està col·lapsada davant la muntanya de paperassa que han de despatxar a marxes forçades perquè els subsidis, ajudes i moratòries es resolguin a temps d’aturar els problemes que els hi venen a sobre a tanta gent que vivia “al dia” amb certa dignitat mentre tenia ingressos, i ara se li ha acabat de fer la viu-viu si no se li ofereixen unes bones crosses per no fotre’s de lloros. Sobre el paper totes les lleis van a missa, però en situacions d’emergència social com ara, arriben al ciutadà a misses dites. I per què van d’aquesta manera les coses? Doncs perquè resulta un viacrucis pel ciutadà reunir tots els justificants i certificats que se li demanen per “acreditar el seu “dret a”. En fi, que n’hi ha per llogar-hi cadires. La burocràcia sembla que treballa de valent i aparentment és així, però alguna cosa deu fallar perquè la feina no s’enllesteixi tan de pressa com faria falta. I això no és un problema puntual d’avui perquè la feina s’ha acumulat, sinó que ja ve de temps enrere, de molt enrere. Per exemple: per donar d’alta una activitat empresarial en teoria s’havien eliminat tràmits duplicats i en quatre dies qualsevol emprenedor, segons els polítics, podia engegar un nou negoci; però, la realitat que és molt tossuda es cuidava de palesar que els permisos s’encallaven a vegades setmanes, perquè sempre faltava algun requisit. Per tant, quan els polítics s’omplen la boca de promeses haurien de tenir en compte tots els entrebancs burocràtics que endarrereixen tot sovint les execucions. En aquest sentit, a la meva manera de veure, doncs, els polítics haurien de ser molt més prudents a l’hora d’especular sobre com es desenvoluparan l’esperat desconfinament, els terminis de lliurament de material sanitari o el calendari per fer-se els tests, perquè qualsevol incompliment, encara que sigui no volgut, afegirà frustració i crispació.

A LA MEVA MANERA DE VEURE tabrilde@blogspot.net 

NO ENS DEIXEM PRENDRE MAI EL DRET A PENSAR I DIR EL QUÈ PENSEM

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada