dijous, 23 d’abril del 2020

DIARI D’UN CONFINAT (40è dia) – ELS RECURSOS DELS INCÍVICS COL.LAPSARAN LA JUSTÍCIA

Durant l’estat d’alarma s’han tramitat milers de denuncies a incívics que s’han passat per l’arc del triomf les recomanacions d’estar-se quiets a casa, per evitar l’expansió de la contaminació. Alguns d’aquests impresentables van ésser enxampats amb les mans a la massa, inclús més d’una vegada. Semblaria, doncs, que en moments tan excepcionals com els que vivim, l’incompliment flagrant d’unes normes dictades únicament per preservar la salut del conjunt de la comunitat, els càstigs haurien d’ésser d’execució immediata. Però, ni pensar-ho! Com que vivim en un estat de dret, fins i tot les garanties processals dels incívics, dels desaprensius i dels galifardeus que se’n riuen del mort i de qui el vetlla, es veu que s’han de respectar fins al darrer cremallò. Això vol dir que quan es torni més o menys a la normalitat, l’administració en primera instància i els tribunals contenciosos, finalment, es trobaran muntanyes de recursos per resoldre. No vulgueu saber la quantitat de paper i d’hores que els assessors dels infractors esmerçaran tramitant descàrrecs a preu fet; però mentrestant es tramiti tanta paperassa inútil, els pocavergonyes s’estalviaran de pagar un sol euro de les multes imposades, els assessors hauran sucat el melindro i els tribunals es col·lapsaran, sense poder atendre plets que porten més d’un any i mig als calaixos o penjats a les lleixes d’algun armari-rebost d’assumptes pendents. I tot plegat, per què? Doncs perquè els legalment “presumptes” violadors del confinament, encara que fossin pescats in fraganti, puguin fer les al·legacions que els hi convingui, en la meva opinió abusant de dret.

Què s’ha begut l’enteniment aquesta societat? Quan a un individu se l’agafa amb les mans a la massa cometent un acte incívic – i això que dic val tant pels que s’han saltat el confinament com pels conductors beguts i drogats culpables d’accidents de circulació amb morts o ferits, i pels delinqüents de pa sucat amb oli com lladregots i carteristes -, no se li hauria de donar el benefici de la “presumpció d'innocència” si es fes servir el sentit comú i el més elemental sentit de la justícia. No cal, al meu entendre, perdre el temps marejant inútilment la perdiu quan la comissió del delicte és irrefutable: judici ràpid, sentencia verbal i multa al canto. I si es tracta d’un reincident, a més a més de tocar-li la butxaca obligar-lo a fer serveis socials en benefici de la comunitat, com passa en molts tribunals anglosaxons. Desenganyem-nos, l´única justícia que serveix d’alguna cosa és la immediata. Si aquests capsigranys que varen ser enxampats posant banyes al decret de confinament obligatori els permeten que busquin excuses, qui sap si al·legant el seu dret a la llibertat de moviments, ens pot sortir barba esperant que la denuncia serveixi d’escarment. Mireu-vos-ho pel cantó que vulgueu, però el que dic són faves comptades. Mentre qui la fa no la pagui de seguida que se l’ha agafat in fraganti no s’ho pensaran dues vegades abans de infringir les normes, els que passen del civisme, de la convivència i del respecte a la propietat privada.

M’agradaria llegir els plecs de descàrrec que escriuran, per exemple, els que anaven tan pinxos a la segona residència, amb l’únic objectiu d’allargar i allargar la resolució de l’expedient sancionador tant com es pugui. A la gestoria on treballava ens arribaven centenars de “receptes” municipals per infraccions de la zona brava amb la pretensió de que fossin recorregudes, buscant tres peus al gat si calia per no pagar. Per resoldre males praxis democràtiques com aquestes, n’hi hauria prou que els legisladors es posessin a regim de sentit comú i en uns quants dies es desbloquejaria l'administració de justícia. Però, esclar, quan hi ha pel mig tants interessos creats es fa difícil que l’establishment, que viu repapat en la burocràcia i que ja li està bé que no es corri massa, mogui un dit per posar-hi remei amb sentit comú i criteris d'eficàcia i productivitat. En tot cas, si un bon dia el legislador es veu forçat per les crítiques a aixecar el cul de la cadira i fer alguna cosa, em temo que seguirà el consell de Maquiavel de canviar-ho tot perquè tot segueixi igual. No en tinc cap dubte que legislar amb sentit comú no està previst en cap protocol polític. Més aviat preval aquell altre principi, igualment recargolat de l'embolica que fa fort! Perquè quan menys clares siguin les normes més forats i trobaran els que viuen d’emmaranyar la troca.
A LA MEVA MANERA DE VEURE tabrilde@blogspot.net 

NO ENS DEIXEM PRENDRE MAI EL DRET A PENSAR I DIR EL QUÈ PENSEM

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada