diumenge, 12 d’abril del 2020

DIARI D’UN CONFINAT (29è dia) – QUINA ESCABETXADA, VERGE SANTÍSSIMA!

Quan s’hagin posat d’acord els que passen comptes, ens adonarem que la quantitat de baixes arreu del món de persones velles – aprofito per puntualitzar “persones” i “velles”, no els mots de moda “gent” i “gran” per maquillar amb termes políticament, correctes la realitat -, es pot considerar una vertadera escabetxada. En tot cas, si no us agrada "vells" recupereu el clàssic "ancians". Si és tractés d’una pel·lícula de ciència ficció, qui sap si el guionista no s’hauria imaginat un virus motoritzat per encebar-se amb unes persones més que en altres. Els munyidors d’opinió basada en estadístiques, que es passen el sant dia analitzant fredament, amb pretensions de recerca científica, la immensa quantitat d’informació que es genera al planeta, quan han començat a garbellar les dades sobre l’evolució de la pandèmia als Estats Units resulta que s’han trobat amb una d’aquelles sorpreses que els encanten per fer bullir l’olla del sensacionalisme: el virus s’acarnissa principalment amb la població immigrant sud-americana i de color. Estadísticament sembla que no té volta de fulla aquesta conclusió, ara bé, d’aquí a atribuir-li al president Trump alguna conxorxa microbiana seria anar una mica massa lluny. Però, jo no descartaria que aquell milhomes pensi que, dintre de la desgràcia, encara menys mal. I potser si la ràtzia del virus segueix al ritme que fins ara, ja no valdrà la pena insistir en aixecar un mur de la vergonya a la frontera de Mèxic.

Bromes apart, ja només faltaria que els virus es poguessin programar en funció de l’ètnia o l’edat de la població; però, el que és indiscutible és que “llamen” - com diu una cosina germana, quasi centenària, que viu a l’Armentera, en comptes de “criden” – principalment les persones que tenen menys defenses, físiques i morals. Llevat de les excepcions necessàries per confirmar la regla, esclar. I encara sort que el virus passi de llarg de les criatures, perquè llavors sí que la tragèdia no tindria nom ni justificació, i ningú ens podria retreure que ens plantéssim davant dels deus per demanar-los explicacions indignats. Tampoc és que sigui gaire enraonat que es faci una neteja de vells, perquè si les criatures fan més pena perquè encara no han viscut la vida, aquesta no és excusa perquè els que estan a les escorrialles del ciri no es considerin estafats per privar-los de gaudir de la merescuda jubilació amb una mica de tranquil·litat i bons aliments. Tot plegat és una bona putada, què voleu que us digui!

Com ho és que els epidemiòlegs i investigadors en general, que avui s’estan cremant les celles en laboratoris per aconseguir descobrir un medicament que mati o almenys estaborneixi el virus, siguin menys coneguts mediàticament i cobrin molt menys que alguns tertulians de plantilla a les televisions estatals. Entre la categoria humana dels doctors Mitjà o Trilla i la d'una Belen Esteban o una Ana Rosa Quintana, per exemple, no hi ha color; però, les presentadores son conegudes a tota Espanya i guanyen una morterada, comparada amb el sou retallat dels metge. Ja se sap que totes les comparacions són odioses, però mentre futbolistes que guanyen una milionada arrufen el nas quan se'ls parla de guanyar menys per solidaritat, hi ha sanitaris que fan més hores que el rellotge i han de mirar prim amb les proteccions personals perquè escassegen i, no obstant, segueixen al peu del canó exposant-se a acabar infectats, per quatre xavos i contractes precaris. Una societat que tracta tan bé els comparses de la versió moderna del “panem et circus” i tan malament als professionals que salven vides i ens cuiden quan estem piocs, s’ho ha de fer mirar. Espero que no us hagi donat la Pasqua i que, com ahir, no hi hagi algú que després de llegir aquest exercici de llibertat d'expressió comenti: "és més fàcil opinar que governar". No voldria estar en la pell dels que han de prendre decisions, els admiro i els respecto, però m'agradaria que abans de decidir escoltessin amb humilitat una mica els que hi entenen més que ells, tant si són de la primera volada com ancians.

A LA MEVA MANERA DE VEURE tabrilde@blogspot.net 

NO ENS DEIXEM PRENDRE MAI EL DRET A PENSAR I DIR EL QUÈ PENSEM

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada