dissabte, 25 d’abril del 2020

DIARI D’UN CONFINAT (42è dia) – VA DE XARLATANTS, DE DESGUITARRATS I DE BONA GENT DE PAGÈS

Sempre que a la humanitat li’n ha passat alguna de grossa apareixen pels descosits sanadors, miraclers, pseudo-científics o individus hiperventilats de totes les procedències socials incloses les elits, que es planten davant un micròfon amb estirabots més o menys creïbles sobre com sortir-ne de l’atzucac. En aquesta pandèmia sense precedents no podia faltar-hi, perquè no hi faltés de res, un ingredient difícil de classificar en incloure des de la saviesa remeiera ancestral, fins a la picaresca, la sornegueria, la mofa i la provocació esperpèntica. Una mostra ben destacada d’aquesta darrera modalitat en seria la ximpleria com el pallasso que els nord-americans van elegir com a president protagonitzà ahir en el transcurs d’un acte públic retransmès en directe, afirmant amb ínfules d’estadista que acaba de descobrir la sopa d’all, que: “si ruixar una superfície amb una solució de lleixiu i alcohol matava el coronavirus potser que s’injectés al ganyot de cada presumpte infectat una bona dosi d'aquesta barreja per deixar-lo ben desinfectat per dintre”. Aquesta vegada, l’acudit de l’inefable Donald no va fer gaire gràcia a la concurrència i des de la Casa Blanca uns quants apagafocs, que darrerament treballen a preu fet, han hagut de recomanar als ciutadans que porten llana al clatell – es veu que en aquell país n’hi ha una bona collita –, que no es creguessin el seu histriònic president i no es fotessin entre pit i espatlla una pinta de desinfectant per fer net del virus.

Sense arribar a casos tan extrems, és un fet que des que va començar l’episodi del covint-19 s’han fet circular receptes de potingues miraculoses, la majoria només per prevenir la infecció; però, alguna prou descarada com per pretendre sanar del tot el malalt. El cas més escandalós, perquè s’hi ha querellat el Col·legi de Metges de Catalunya, ha estat el del botànic Josep Pàmies i la seva fundació “Dolça Revolució”, defensant que prenent-se unes quantes cullerades d’un producte anomenat MMS (Miracle Mineral Solution), en cristià “clorit de sodi”, no calia esperar la vacuna per amorrar el microbi del segle. És curiós que la principal aplicació del clorit de sodi sigui la generació del diòxid de clor, vulgarment conegut com a “clorito” a la industria del ram de l’aigua, que serveix per blanquejar. Recordo que a principis dels setanta del segle passat a les industries que blanquejaven amb diòxid de clor, perquè el to del blanc feia més patxoca que si es tenyia amb aigua oxigenada, els hi plovien a tort i a dret denuncies dels sindicats per atemptar contra la salut dels treballadors. Concretament, l’argument dels advocats laboralistes – el més actiu fou en Marc Viader -, era que el gas que desprenia aquell producte semblava el mateix que utilitzaven els nazis per gasejar jueus. Quin sarcasme, doncs, que el remei que el jardiner Pàmies proposa per acabar amb l’epidèmia sigui el mateix que perseguia la Inspecció i la Magistratura de Treball en temps reculats com un perill per la salut dels treballadors i treballadores tèxtils; en especial d’aquestes últimes, sobre el rics a l'exposició del gas de les quals es denunciava, en les octavetes que circulaven clandestinament en aquella època, que si estant embarassades respiraven “clorito” s’exposaven a perdre el nadó o que nasqués esguerrat.

Tanmateix, circulen de bona fe alguns remeis casolans, d’aquells que a pagès es prenen estoicament des de tota la vida sense cap recança, perquè si no van bé tampoc perjudiquen, als quals només hi dedicaré una pinzellada perquè l’espai no dona per més. Alguns creuen, per exemple, que un xarrup de rom en dejú mata tots els microbis i per recolzar aquesta opinió argumenten que l’any 1892 el rei Alfons XIII, encara un nen, va patir una febrada que hom va témer per la seva vida i que el metge de palau li va receptar glops de rom i de seguida que se’n va empassar dos o tres es va quedar adormit profundament, com si estès en coma. En revenir-se, la febre havia desaparegut. I perquè en quedés constància per a la història, la casa Bacardí va rebre una carta d’agraïment del govern per “elaborar un rom que ha salvat la vida de sa Majestat”. Un meu cosí, pagès d’ençà tres generacions, sempre em deia que els alls maten tots els microbis i que no hi havia dia que, d’una manera o altra – sucats a una torrada, fregits amb vianda, amb allioli o bullits en una sopa -, no se’n cruspís una cabeça sencera. Segons ell, no s’havia refredat mai. I la darrera troballa miraculosa està avalada per epidemiòlegs xinesos i pels met-ges del principal hospital de París, La Pitiè-Salpêtrière: segons ells, la nicotina pot protegir del Covid-19 malgrat la cantarella de que el tabac mata. En Pla si visqués avui, amb la seva murrieria característica, suposo que ens diria: “aneu dient, que mentre no s’inventi una vacuna tant es dir com no dir”. Per si de cas, no féu gaires provatures temeràries; però uns quants allets i un xarrup de bon rom de tant en tant no us matarà i, com diuen a pagès, de mal tampoc no us en farà.

A LA MEVA MANERA DE VEURE tabrilde@blogspot.net 

NO ENS DEIXEM PRENDRE MAI EL DRET A PENSAR I DIR EL QUÈ PENSEM

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada