dimarts, 7 d’abril del 2020

DIARI D’UN CONFINAT (24è dia) – A MANUEL MARCHENA, COM A PERSONA, NO COM A JUTGE.


            La comissària de Drets Humans del Consell d’Europa ha reclamat als estats membres de la UE que busquin “alternatives” a l’empresonament de les persones mentre duri la pandèmia, instant a “no discriminar” entre els presos i demanant especial atenció per la gent gran i amb problemes de salut a les presons, així com per aquells condemnats per delictes no violents. En aquest comunicat oficial que la Comissió ha fet seu, recalca que la disminució de la població reclusa és imprescindible a tot Europa per evitar un contagi massiu a les presons i reduir la pressió sobre el personal penitenciari. Dies enrere, el Tribunal Suprem al qual vostè pertany va “advertir” de sotamà als membres de les juntes de tractament penitenciari que si se’ls acudia accedir a que els presos polítics catalans passessin el confinament a casa, podrien tenir un disgust disciplinari. El ministre de l’Interior espanyol, per cert magistrat en excedència, va afanyar-se a fer la farina blana al Tribunal Suprem indicant que el govern “no tenia prevista aquesta possibilitat”. Senyor, jo en discrepo d’aquest posicionament, i no pas per motius polítics, ni tampoc jurídics, sinó per pura ètica i humanitat i, també, per simple sentit comú.
            Per aquesta raó goso parlar-li’n amb tot respecte, perquè voldria que entengués que no apel·lo al magistrat, sinó a la persona. Per desgràcia, quan aquest mal covat de virus que agarrota literalment dotzenes de milers d’infectats a tot el món i condemna a milions de persones a confinar-se a les seves cases fins no se sap quan, no escoltar les raons humanitàries i entossudir-se amb les raons jurídiques, em sembla molt trist i em fa molt de mal, ja que no puc entendre un món que sobrevisqui a aquesta calamitat amb garanties de tirar endavant portant tanta mala sang a les entranyes. Li dic de debò: ¿creu que quan s’acabi aquesta tragèdia humanitària mai vista, tot tornarà on ho vàrem deixar i vostè podrà reprendre l’activitat del tribunal que presideix plagiant aquell: “decíamos ayer” d’Unamuno? A mi em sembla que serà difícil fer veure que no haurà passat res mentre mig món s’estarà mesos trascolant el dol per tants familiars morts com mosques, sepultats en silenci i a correcuita. ¿Vostè creu que llavors serà hora de tornar engegar la maquinaria repressora d’idees on va quedar empantanegada per força major? Jo, francament, amb tot respecte trobaria forassenyat que quan tothom s’hagi de posar treballar colze contra colze per reconstruir un país estabornit i esmaperdut, perdéssim el temps atiant conflictes polítics després que el virus ens haurà fet palesa arreu del món la fragilitat de moltes societats prepotents i que en cas que hagi sigut possible de sobreviure-hi és deurà a l’esforç, la solidaritat i el sacrifici de molta i molta bona gent que no demanava a ningú com pensava ni a qui votava abans d’ajudar-lo.
            A la meva manera de veure, doncs, l’endemà de tot plegat s’haurà d’anar per feina per evitar que el país se’ns ensorri del tot, i seria inconcebible que l’imprescindible ambient de col·laboració i bona entesa se n’anés en orris tornant a escenaris irreconciliables de confrontació ideològica. Per evitar-ho, tothom haurà de renunciar a molts plantejaments i dogmes, des dels més utòpics als més autoritaris, i sobretot als contaminats per taques d’odi ranci i rovellat, me’n faig càrrec. Però serà l’única manera de superar-ho i aixecar cap, n’estic convençut perquè no tindrem cap altra remei si és que el confinament ens ha fet aprendre la lliçó d’humilitat i humanitat que tan necessitàvem quan en nom de la globalitat ens creiem immortals i intocables. I per aquesta raó, repeteixo, m’adreço a vostè, als seus sentiments com a persona, perquè aconselli els seus companys del Tribunal que siguin pragmàtics i no posin pals a les rodes del govern, si és que recupera el seny i decideix atendre en els seus propis termes la recomanació de la Comissió de Drets Humans de la UE – per cert, compartida també per la comissió de drets humans de la ONU -, de permetre el confinament dels presos polítics i dels comuns que correspongui a llurs domicilis. La seva sòlida formació jurídica em fa creure que vostè, més enllà de les pressions polítiques carregades d’odi i de ganes de revenja a que sens dubte ha estat sotmès, no pot pensar, en la intimitat de la seva consciència que la desobediència civil dels presos polítics concrets a que em refereixo va generar cap tipus “d’actes violents”. Per tant, cregui que li agrairia molt que donés un cop de mà per desencallar aquest conflicte. Si no l’he convençut jurídicament, repeteixo, almenys que sigui per humanitat. Perquè vostè, en el fons, no és una mala persona.             
A LA MEVA MANERA DE VEURE tabrilde@blogspot.net 
NO ENS DEIXEM PRENDRE MAI EL DRET A PENSAR I DIR EL QUÈ PENSEM

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada