divendres, 10 d’abril del 2020

DIARI D’UN CONFINAT (27è dia) – AQUEST ANY NO FAREM LA PAELLA A LA VINYA, PERÒ HI TORNAREM

            Des de fa ben bé dues dotzenes d’anys que quatre parelles anàvem a passar el divendres sant a la propietat que un dels amics té a pocs quilòmetres de la ciutat on vivim, enmig d’un camp de cereals i amb uns quants arbres fruiters que fan de sentinelles una antiga barraca de vinya per guardar-hi les eines del camp, reformada artesanalment en una caseta sense pretensions però a la que no hi falta de res, sempre que et conformis amb una sala d'estar, cuina i menjador a la planta baixa, presidida per una llar de foc que imprimeix caràcter, i amb una segona planta on disposem de quatre habitacions sota teulada per dormir-hi cada parella a la repetellada. Els divendres sants ens hi plantàvem a primera hora perquè ens engrescava esmorzar unes quantes sardines a la brasa. Quan pujàvem a la Vinya, cadascú es feia responsable d’una part de la teca i de la beguda i l'import ens el repartíem a l’escot: de manera que passàvem un dia esplèndid per molt menys que si haguéssim fet una escapada a la Cerdanya o fins Andorra. A més a més, aprofitàvem per fer una caminada que ens desrovellés les cames, per posar-nos al dia d’unes quantes xafarderies domèstiques i, tanmateix, per fer una mica del que jo en deia “teràpia de grup”, que consisteix en esbravar-se de totes les males marors acumulades els darrers mesos, fent una bona barrila. Alguna vegada semblava que algun ull de poll s’havia trepitjat massa i que l’experiment podia acabar malament; però, mai va passar d’aquí, puix sovint per rebaixar tensions, en un moment donat n’hi ha prou amb poder-ne enraonar sense embuts ni retrets perquè el greuge més gros, si t’escoltes a tu mateix explicant-lo, t’adones que no n’hi ha per tant. Era el que passava cada divendres sant, que quan marxaven en fer-se fosc, just per arribar a temps de veure la processó, els manaies i el pas de la Macarena, estàvem més contents i relaxats que quan havíem vingut.

Com que la majoria de la colla som de vida, en l’apartat gastronòmic de la trobada hi posàvem els cinc sentits perquè no ens faltés de res. Començant per l’esmorzar: les sardines les solia portar jo, uns tres quilos amanits amb sal grossa pel peixater, i l’amfitrió les feia a la brasa, sense netejar-les com ha de ser, sobre unes graelles; i les dones torraven pa a dojo i l’untaven amb all, mentre el que sempre es sol cuidar de les begudes i de servir-les a taula com un sommelier professional, preparava un porró amb cava barrejat amb vi blanc d’agulla. Dues de les dones, que això de no netejar les sardines els feia cor agre, es cruspien la torrada amb unes quantes presses de xocolata d’aquella tan negra i amargant; i com que sempre en portaven de sobres perquè ja sabien com acabava la comèdia, els que havíem liquidat les sardines mastegaven una pressa de xocolata per pair-les millor. Però el plat estrella de la trobada era la paella. Renoi quin arròs que cardàvem! Cap any ens quedava igual - ja se sap amb les paelles -, però mai deixàvem ni els "modus". La fèiem de peix, la paella, i cada any buscàvem les pessigolles a les dones - que no és que fossin missaires, però el divendres sant no volien sentir a parlar ni de carn ni d’embotit -, bugonant que l’arròs sortiria de conya afegint-hi conill i salsitxa. Cuinar la paella, doncs, era tot un ritual i els protagonistes n'érem indiscutiblement els homes; a les dones només els hi delegàvem la responsabilitat de provar el punt de sal, per evitar-nos discussions.

Entre nosaltres quatre ens repartíem el protagonisme culinari: l’amfitrió, en Quico, feia de cuiner principal i els altres tres assumíem el paper de marmitons, encantats de la vida. El xef, de tant en tant ens cedia el cullerot per remenar el sofregit i cadascú volia immortalitzar el moment de gloria amb una foto-grafia, que la seva parella s’encarregava de tirar. Confesso que per culpa meva, el sofregit de la paella es feia sense ceba: en efecte, els vaig enredar assegurant que era l’estil empordanès, que no ho sé del cert si era veritat; el cas és que la ceba jo sempre he considerat que estovava l’arròs i no n'hi poso mai. La cuinaven a l’exterior de la casa amb foc de llenya, prenent totes les precaucions perquè no s’escampés cal guspira; i abans de començar arrengleràvem tots els ingredients damunt una tauleta de platja, mentre les dones escalfaven el fumet que normalment portàvem preparat de casa. De primer hi tiràvem la sípia i el calamars i quan xarbotava afegíem el pebre dolç, el pebrot verd i el vermell. Una estona després, hi afegíem una bona ració de tomàquet ratllat al moment i quan ja estava tot al seu punt incorporàvem els escamarlans, les gambes, les cloïsses i una dotzena de crancs per donar-hi gust. Després, una generosa picada d’all tendre i julivert rematava la primera part d'aquella obra mestra. A continuació, tocava escampar-hi l’arròs deixant que es socarrimés un parell de minuts amb tots els altres ingredients i, després, l'ofegàvem de fumet, mentre un dels marmitons decorava l’entorn de la paella enterrant-hi els musclos fins a mig cos. El resultat, el que us deia: per llepar-s’hi els dits! I havent dinat, venien els postres: generalment mona i bunyols... Quins records els d’aquells divendres sants! Però hi tornarem, l’any vinent farem una paella encara més saborosa i repetirem la teràpia de grup que convingui; però, esclar, trigarem a oblidar el divendres sant d’enguany. Esperem que el sacrifici que avui fem quedant-nos a casa serveixi per posar seny i perquè les conseqüències d’epidèmies com aquesta no es puguin tornar a repetir, en no deixar-nos sorprendre mai més amb els pixats al ventre, mentre ens distrèiem tractant del sexe dels àngels.

A LA MEVA MANERA DE VEURE tabrilde@blogspot.net 

NO ENS DEIXEM PRENDRE MAI EL DRET A PENSAR I DIR EL QUÈ PENSEM

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada