dilluns, 1 de juny del 2020

DIARI D’UN CONFINAT (79è dia) – MANTENIR MASSA TEMPS UN POLS ENTRE SOCIS, PERJUDICA LA SOCIETAT.

El fet que hàgim d’acostumar-nos a viure la vida a través d'una mampara, una mascareta i uns guants no impedeix, encara que faci fàstic, parlar de política quan aquesta s’està escalfant tant que pot engegar a rodar la confiança de la gent en uns polítics que, ara més que mai s’haurien de posar les piles enlloc de posar a prova la nostra paciència amb escenes d’irresponsabilitat més pròpies d’un pati d’escola o d’un atac de banyes que no pas de gent assenyada que només s’hauria de preocupar, com a principal deure i obligació, oimés en les noves i penoses circumstàncies socials actuals, de no posar pals a les rodes a les iniciatives positives, les tingui qui les tingui, per tirar endavant el país des d’una convivència amable.

Sobretot després de descobrir durant les últimes vuit setmanes que degut a la nostra fragilitat i vulnerabilitat com espècie i com a societat organitzada, tenim la necessitat imprescindible de remar tothom en la mateixa direcció si volem arribar a port sense enfonsar la barca. L’altre dia, vaig sentir-li dir a un representant de metges sense fronteres que: “en definitiva, la salut s’ha palesat com una pre-ocupació absolutament global; però, afrontar aquesta globalització des d’una perspectiva estrictament econòmica i en clau de benefici, crea unes bombes de rellotgeria al pati del darrere que quan exploten no estàs preparat”. Li compro aquesta reflexió, però també la faig extensiva a la manera de fer política o de governar, en el sentit que estem morts i enterrats si només dissenyem polítiques a curt termini, de dia a dia i de curta volada, perquè els lideratges que ara mateix necessiten han de mirar molt més enllà del melic dels diferents partits.

Tots estem esparverats de veure com s’insulten, s’esgarrapen, es treuen els ulls i retreuen els passats familiars en cadascuna de les sessions parlamentàries o institucionals, o s’empastifen reputacions honorables o no tant, de merda, d’odi i de mentides des d’internet, on la classe política en general i els seus líders en particular de tot arreu - mireu el cas del senyor Trump, que és el piròman més fastigós del planeta -, donen exemple del que no s’hauria de permetre a persones honestes. Ara bé, respecte al que es congria al nostre país, els catalans espectadors d’aquest espectacle tan poc edificant i positiu no hauria de ser: “ja s’ho faran!” Del que es faci o es digui fora de Catalunya ens interessa no només estar-ne al cap del carrer sinó també opinar-ne sense mossegar-nos la llegua; ara bé, sense oblidar que casa nostra políticament tampoc la tenim tan endreçada com per tirar coets, sinó més aviat al contrari. I per molt que els nostres polítics d'aquí voldrien que de les constants picabaralles o escaramusses entre ells no en parléssim ni hi fiquéssim el nas, a la meva manera de veure no solament es mereixen que posem de tant en tant els punts sobre les is, sinó que a vegades no ens queda més remei que cridar-los l’alto quan ens adonem que la comèdia ja dura massa i els acudits o les bertranades no fan gràcia en aquest teatre, ni als que s’ho miren des de la platea ni als que ho fan des del galliner.

Per enèsima vegada, en capella d’acordar-se dimarts vinent la quinta pròrroga de l’estat d’alarma, les diferències entre els dos socis de govern – els “torristes” i els “junqueristes”, com ho va expressar el murri d’en Joan Tardà -, fan treure espurnes a una relació de parella cada vegada amb menys futur, per expressar-ho sense embuts. Els atacs de banyes ja són tan freqüents que qualsevol mediació és impossible perquè, malgrat no hi hagi papers pel mig que ho certifiquin en una acta oficial, el cas és que el divorci és un fet irreversible i la convivència ja no suporta més relliscades d’uns i altres. De fet, el president Torra ja va donar per acabat un vincle de conveniència entre dues famílies polítiques que mai s’han pogut veure massa i que en determinats moments de la història, ara n’és un, són tòxiques. El problema, però, és que d’aquest mal rotllo en paguem tots les conseqüències i, per tant, ja que en definitiva som el poble que, per definició democràtica és la part més destacada de la política, potser ja hem de plantar-nos i dir prou de fer el gamarús: posi les urnes, senyor president! I no pas perquè li reclamem els comparses, sinó perquè vostè s’hi va comprometre a fer-ho l'endemà d'aprovar-se els pressupostos, precisament negociats pel seu soci per trobar els vots necessaris. A què espera, doncs, a que executin des de Madrid la seva inhabilitació que li penja del cap i sigui en Sanchez qui convoqui eleccions? Acabem d’una vegada la incertesa i que “el poble” decideixi a qui fa confiança. Jo no vull entrar en les seves baralles, ni decantar-me d’una banda o d’una altra, però a no deixar-nos decidir no hi té cap dret.

A LA MEVA MANERA DE VEURE tabrilde@blogspot.net   

NO ENS DEIXEM PRENDRE MAI EL DRET A PENSAR I DIR EL QUÈ PENSEM.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada