dimecres, 3 de juny del 2020

DIARI D’UN CONFINAT (81è dia) –KEITA BALDÈ, GEORGE FLOYD, ANTIFA - VERSUS RACISME

KEITA BALDÈ.- Un edifici deshabitat de tres plantes del barri de la Mariola acollirà fins al setembre a seixanta dels dos-centenars de temporers sense papers que dormien al ras pels carrers de Lleida. El cost de l’operació l'assumeix un futbolista d'Arbúcies d'origen senegalès, com molts d’ells, que juga actualment al Mònaco. Per acabar amb l’escàndol de cada any, aquest noi s’ha compromès a fer-se càrrec de l'allotjament i de que no els falti de res per instal·lar-s’hi amb un mínim de dignitat, durant la campanya de la fruita. Aquesta decisió l’ha presa el futbolista, que va ésser una de les promeses del planter de can Barça - i de qui els malpensats de sempre ja pregunten qui li mou els fils -, després que diferents hotels de la ciutat i rodalies s’havien fet el longuis; això sí, negant picant-se el pit cap mena de perjudici racista. En tot cas, en Baldé rebutja ser titella de ningú i sembla que té clares les seves raons per decidir-se a donar un cop de mà: “que el color de la pell de les persones no sigui mai un problema, ja que l’important són els valors i tenir un bon cor”. En tot cas, el seu gest ha servit de revulsiu perquè l’ajuntament lleidatà, que en quaranta anys no ha estat capaç de resoldre l’espectacle de persones de color tirades pels carrers ensenyant les vergonyes, hagi posat en marxa de pressa i corrents un lloc d’acollida de temporers: a un dels pavellons firals fins que acabi la campanya podran aixoplugar-s’hi una mica més d’un centenars de pelacanyes. A canvi, s’endegarà un cens dels temporers del municipi de Lleida, per saber on trobar-los si hi hagués un rebrot del covid-19 a la ciutat. Penso que seria honest amb el gest d’en Baldé, que a aquest pavelló li posessin el nom del senegalès: s’ho ha ben merescut per donar a l’establishment lleidatà una lliçó de modos, com diria la meva àvia.
GEORGE FLOYD.- Era un home negre de 46 anys, que fou detingut com sospitós d’haver participat en un frau. Va ser reduït a la força, tot i que no oposà resistència, i un agent que a més a més el coneixia per haver treballat junts, el reduí a terra estampint-li un genoll al coll. Les seves queixes de que no podia respirar no serviren de res. El policia blanc, no aixecà el genoll fins que el presumpte delinqüent negre deixà de queixar-se i perdé el coneixement. Morí al cap de poc, camí de l’hospital segons la versió de la policia, mort estrangulat segons una autòpsia independent que ha demostrat que ja no hi havia res a fer quan el varen pujar a l’ambulància. Els ciutadans xafarders que amb els mòbils enregistraren la “gesta” policial en donaren testimoni a través de les xarxes socials, i milers de persones sortiren als carrers de Washington, Minneapolis, Philadelphia, Chicago, Los Angeles i moltes altres ciutats, per protestar enèrgicament, mentre el supremacista i racista president de la nació, amb la bíblia a la mà i l’odi a la boca, reclama més llenya i envia l’exercit per esclafar la revolta. Enlloc de ruixar l’incendi amb aigua, ho ha fet amb benzina. Ningú sap com acabarà la pandèmia racista en un país on és un fet que fins i tot la pandèmia sanitària s’acarnissa més amb la gent de color que no pas amb la blanca.

ANTIFA.- És un moviment que va néixer a finals dels anys 80 del segle passat, per oposar-se als supremacistes i neonazis estatunidencs. Inspirat en els moviments antifeixistes europeus, va manllevar el negre i roig que feien servir els anarquistes i que, posteriorment, molts grups antifeixistes han adoptat com emblema. Si els anarquistes de veritat aixequessin el cap! Als Estats Units, els darrers anys han sorgit molts grups d’activistes com a resposta a l’auge dels moviments racistes hereus de l'antic Tea Party, que d’ençà l’arribada de Trump a la Casa Blanca han fet una revifalla espectacular. Per aquesta raó, des de fa mesos els cercles més dretans del país tenen en la diana posada al pit d’Antifa i han llançat contra aquest moviment tot tipus de campanyes a través de Twitter i de les televisions més ultres, vinculant-lo amb el terrorisme. I el president Trump, hi suca el melindro encantat en aquesta xocolata desfeta, en capella de les eleccions, a veure si li serveix l'autoritarisme per - juntament amb les acusacions contra Xina – per donar carnassa a la seva claca que, inexplicablement, encara acabaran reelegint-lo. Ho sento, de tot cor, per haver escrit una crònica tan descoratjadora en un dia ennuvolat, però és el que hi ha i el que per desgracia ens espera, mentre el pòndol del planeta estigui en mans de quatre impresentables.

A MEVA MANERA DE VEURE tabrilde@blogspot.net   

NO ENS DEIXEM PRENDRE MAI EL DRET A PENSAR I DIR EL QUÈ PENSEM.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada