dissabte, 6 d’abril del 2013

L'HONORABLE BALFIRI ROC - (capitols 18è i 19è)


18
  Quatre dels responsables de la seguretat en el bloc dels cent, arrossegaren el cos de l’intrús cap a dins. L’equip mèdic li féu un ràpid reconeixement a peu dret, per comprovar que, a part de la pèrdua temporal de la consciència per efecte del dard que li havien engegat, no patia cap altra seqüela. Com a mesura de precaució, el lligaren a la cadira de rodes on l’havien aconseguit asseure entre quatre perquè era un pes mort, subjectant-li l’esquena al respatller amb un cinturó ample i gruixut per evitar que el cos s’abalancés cap endavant, mentre duressin els efectes del narcòtic que, segons un dels metges, encara faria efecte uns cinc o deu minuts més. Al seu voltant, mitja dotzena de residents escodrinyaven encuriosits aquell cos d’aspecte robust i sa, desmarxat en la cadira com un gegant esquinçat i desinflat, amb la barbeta deixada caure sobre el pit.
 La responsable del bloc – la física Berta Unzueta – va aixecar-li el cap tibant-lo per un manyoc de cabells i el tombà en sentit contrari, acompanyant-lo amb cura fins que el clatell va tocar el canto del respatller de la cadira. El rostre delatava un home d’aparença jove, amb barba d’uns quants dies, inexpressiva la fesomia al tenir els ulls celats, sota les parpelles closes. A la Berta li va cridar l’atenció tant la considerable proporció de les mans i dels peus, com la brutícia que se li notava sota les ungles. No tenia cap dubte de que aquell pellingot fos una persona i no pas un animal; però, no podia evitar que li fes fàstic.
    Quan en Miquel es començà a recuperar, la primera sensació que copsà fou que estava lligat. Aquesta evidència el va desvetllar del tot, i al comprovar que el tenien immobilitzat va escridassar els desconeguts que el retenien, mentre no parava de bellugar-se per intentar desencordillar-se: - Qui sou vatros? On m’heu portat?
Al sentir la veu aguda de l’intrús es van intercanviar mirades, sorpresos de no entendre res del què deia. Per les ganyotes de la cara i pel to irat com s’expressava, era evident que l’intrús estava molt enutjat i que protestava, però ningú entenia la seva llengua.
La Berta, per assossegar-lo, li va dir: -No et volem fer mal, estigues tranquil. Només volem saber d’on vens, com has arribat fins aquí i on són els altres guillats que et feien costat.
  En Miquel se la mirà amb carica de no entendre ni un borrall de què li estava explicant aquella dona menuda que feia goig, i que semblava ser la que remenava les cireres allà dins. La seva veu sonava amable, com si pretengués apaigavar-li el geni i transmetre-li, al mateix temps, serenitat i confiança. En Miquel s’hi va repenjar: - Pots donar-me aigua? Tinc la llengua feta un parrac.
 La Berta va arronsar-se d’espatlles, impotent: -Vosaltres l’enteneu? No se pas què coi s’empatolla, i és evident que ell tampoc no pesca res del què li diem.
 El metge del bloc va suggerir que potser li faltava un bull. En Miquel, llavors, al adonar-se del desconcert que generava, va moure la ma dreta com si estigués acostant-se una tassa a la boca i es refregà còmicament la llengua pels llavis, intentant fer-los entendre que tenia la boca seca. A la Berta se li va il·luminar la mirada i li féu que sí amb el cap; que finalment l’havia entès.
De seguida va manar que li portessin aigua a dojo, mentre amb les mans li feia gestos de que no es preocupés. No trigà a arribar l’aigua; n’ompliren un gerro i per indicació de la Berta li afluixaren la corretja que li subjectava la carcanada a la cadira, perquè s’hi pogués valdre millor per beure. S’empassà l’aigua d’una glopada i va demanar, repetint els mateixos gestos, que li’n posessin més.
Una Berta més distesa li va parlar lentament, intentant recrear-se en cada síl·laba: - Ara t’hauràs d’esperar una estona. Aprofita per fer una becaina; si vols, et pots tombar a terra mateix. Et deslligarem, però no intentis fugir perquè és impossible i, a més a més, t’estarem vigilant.
 Mentre li feia aquesta advertència, exagerant la parsimònia per a no excitar-lo, procurava gesticular adequadament, per mirar de fer-li entendre el missatge. Quan el varen deslligar del tot, en Miquel s’alçà d’una revolada de la cadira, com disposat a fer no sé què; però la dona aconseguí que es tranquil·litzés, manant-li amb posat sever, que s’estigués assegut i fes bondat.
  Malgrat per corpulència en Miquel la superava de tres pams ben bons, la mirada entre dolça i agra de la Berta i, sobretot, la seva veu mig enrogallada, l’havien fascinat. Quan es va quedar sol, intentà comprendre què li estava passant, fent memòria de tot el que li havia esdevingut des que es toparen amb aquella sorpresa.
Recordà que en Quico era partidari de passar de llarg, però ell va entossudir-se en acostar-s’hi. Des de lluny, inclús amb l’ajuda dels binocles, no es podia apreciar prou bé l’abast d’aquell conjunt fortificat, que sobresortia uns metres de terra. Segurament els edificis estaven construïts en un terreny que feia una lleugera esquena d’ase i la perspectiva de conjunt no es podia endevinar venint des del sud, fins que no arribava arran del primer edifici, que era el punt on començava la depressió del terreny. A partir d’aquell punt es descobria que darrera n’hi havien uns quants més, tots aparentment idèntics i equidistants, amb una precisió tan calculada, que resultava evident que cadascuna d’aquelles construccions formaven part d’un complex racional, en posició de defensa.
No hi veié ningú ni res que li fes sospitar quina finalitat tenien unes edificacions relativament ben conservades, enmig d’un paratge on els únics vestigis de vida es reduïen a les nombroses ruïnes que encara es mantenien més o menys dretes, després de tants anys del daltabaix al qual, gairebé sempre, acabaven referint-se els ancians. El tanoca que l’acompanyava, en Juli, era una paparra i un cagadubtes que només servia per posar pegues a tot. Però ell no estava per deixar la feina a mitges, i va tirar al dret.
En aquell moment de la reflexió va adonar-se que ja no portava la daga. Li ballava vagament pel cap que al rebre aquell impacte que li va enrampar la cuixa, la gaiata se li havia escapat de les mans; però, en canvi, estava segur que la daga no se l’havia pas treta del cinturó. Això deu haver estat cosa d’aquesta trepa al engrapar-me, va deduir. I era cert, doncs els que el varen recollir de terra per entrar-lo, primer l’escorcollaren de dalt a baix.
  Mentrestant, la Berta des del comandament del bloc canviava impressions amb la resta del plenari. La conclusió de la conversa fou que era imprescindible trobar la manera d’entendre’s amb aquell intrús que – a la seva manera de veure-ho- malgrat estigués aplacat, era tan compulsiu i corpulent que en qualsevol moment, podia reaccionar amb violència. En Roca, almenys, li va donar un bri d’esperança: el metge resident al bloc dels quatre-cents - el doctor Oriol - era un fanàtic estudiós de la semiòtica, una dèria que li venia de família, ja que podia presumir de pertànyer a una saga de reconeguts filòlegs.
Si ell no era capaç de treure’n l’entrellat del llenguatge emprat per aquell intrús, no n’hi havia cap altre de més capacitat per aconseguir-ho.
Per un criteri de prudència decidiren que era preferible que l’intrús no pogués xafardejar les instal·lacions i que, per tant, seria millor no moure’l d’on estava, sent el doctor Oriol qui s’hi acostés per examinar-lo. La Berta, conformada amb la decisió, i més relaxada, va tornar a la sala on tenien retinguda aquella mena de bestiola intel·ligent. Els dos homes que feien guàrdia a la porta, pendents del monitor, informaren que l’intrús s’havia estat quiet a la cadira des que el deixaren sol. El que sí la Berta va observar de seguida, és que l’intrús s’havia begut tota l’aigua del gerro que li havien portat.
Li va preguntar, repetint els gestos amb què s’havien entès abans: -Te’ns més set?
 En Miquel va fer que no amb el cap, i una Berta més posada i segura que les coses s’estaven encarrilant, va intentar explicar-li què li esperava, vocalitzant i gesticulant delirosa de que l’entengués: -Vindrà a veure’t un metge que parla com tu i potser llavors podrem entendre d’una vegada qui ets i d’on coi has sortit. Mentrestant, ara descansa. Pots ajaure’t allà on vulguis, que no passaràs fred.
19
L’Iban Garmendia, de seguida que va rebaixar-se la tensió en el bloc dels cinc-cents, va connectar-se amb la resta de la colla per intercanviar opinions sobre els darrers esdeveniments, ja que era impossible que poguessin comunicar-se, mentre no s’aixequés l’estat d’alarma, d’altra manera que no fos mitjançant els monitors.
El primer que va respondre fou en Josep Oriol que, a part de repetir l’explicació oficial sobre la causa del rebombori, afegí un detall que en Garmendia ignorava: que el seu pare seria qui provaria d’entendres amb l’intrús capturat. A la pantalla del monitor s’hi anaren incorporant els seus amics, a mesura que s’afegien a aquella tertúlia improvisada.
- Sembla que l’intrús no parla la nostra llengua, i han recorregut al meu pare perquè intenti treure’n l’entrellat – presumí l’Oriol.
- No podem esperar més a parlar! – intervingué molt nerviós en Climent - Hem de dir tot el que sabem.
- Hi estic d’acord – el recolzà l’Oriol, i la resta, menys en Daniel i l’Iban, també assentiren amb el cap.
En Daniel va objectar: - No ens precipitem a xerrar, que ens pot costar més car del que ens pensem.
- No fotis! – exclamà la Kate -, quan més tardem a dir-los la veritat, menys arguments tindrem per justificar el nostre silenci.
- Quina veritat? – preguntà l’Iban -. Després de tot, nosaltres no en sabem un borrall del què està passant. A penes tenim unes conjectures mal embastades, sense cap ni centener. Creieu-me, esperem que el pare d’en Josep s’hi entrevisti i tracti de fer-li descabdellar més informació. Això sí que serà positiu, mentre que el que nosaltres podem aportar fins ara, només són especulacions que no duen enlloc i que no ajudaran a res; però, segons com s’ho prenguin els de dalt, ens en farem l’estella.
- Si no els hi expliquem ara, jo no podré mirar mai més el meu pare a la cara – confessà en Climent, molt trasbalsat -. Potser sí és cert que amb el què sabem fins ara no podem anar gaire lluny, però sempre més tindrem mala consciència d’haver-los-hi amagat coses importants en un moment de crisi. Es tracta d’una qüestió d’ètica, penso jo.
- No es pot ser tan primmirat – insistí en Daniel -, quan hi tens més a perdre que a guanyar. Per ventura penses que ton pare, quan ho sàpiga tot, ens deixarà gambar com fins ara, fent el que ens roti? No t’ho creguis pas. Són massa quadriculats quan senten fred de peus; i no sé si vosaltres us hi heu fixat, però encara els dura la por de si algun dia ens trobem els dotze apòstols, després d’haver-nos passat pel forro la majoria dels sagrats manaments que ens havien deixat com a penyora. Nosaltres, creieu-me, hem de continuar fent la nostra, i si algun dia n’hem de parlar d’aquestes peripècies, que sigui quan tinguem alguna cosa concreta als dits. Toqueu de peus a terra, i digueu-me si no tinc tota la raó.
- Almenys és una argumentació que costa de tombar – va acceptar la Maria Paz -. El teu punt de vista té dues qüestions de pes: la primera, que si expliquem les nostres aventures, el més previsible és que passi com tu dius, en quin cas la sinceritat ens portaria a un sacrifici estèril i contraproduent; i la segona és que, ara per ara, sabem tant com res del que està succeint, i en aquestes condicions és millor no moure fitxa.
- Què en penses tu, Miles? – la Kate volgué saber l’opinió del més reflexiu i ponderat de tots els xics.
- Ja fa temps que hem descobert que si ens avenim tant, és perquè compartim les mateixes inquietuds i ens fem preguntes a les que no trobem resposta, sobretot pel que fa a la nostra història recent - respongué l’al.ludit -. Estem molt condicionats per l’autoritat que exerceixen els nostres pares i, per tant, temem que la bona relació que hi tenim es podria enterbolir, si furgant massa el passat descobrim més del compte. I això ens neguiteja, però també ens fa patir, no és veritat? Almenys, és com jo ho sento. Ni el pare ni la mare es desfoguen gaire si trec a la conversa algunes de les incògnites que sovint ens destaroten, en especial les relacionades amb allò que en diuen la gran patacada, en per què s’hi va arribar a aquella situació extrema. És com si no en volguessin parlar de l’ahir ni de l’abans d’ahir; però encara tenen menys interès per aclarir-me què ens espera el dia de demà. Només els amoïna el present. Al final arribo a la conclusió que, per a ells, el futur consisteix en no modificar res del sistema, que una mena de déu omnipotent, encarnat d’alguna manera en aquests misteriosos dotze apòstols, va planificar en exclusiva per a nosaltres, potser un dia que anava ben pet.
- Em sembla que estàs exagerant la nota – el va tallar en Josep Oriol -, jo amb el pare sempre he pogut parlar de tot, inclús del passat. Reconec que en aquest tema alguna vegada divaga bastant, però no pas perquè intenti amagar-me res sinó més aviat perquè crec que li passa el mateix que a nosaltres: que de la missa no en sap ni la meitat.
- Potser sí – concedí en Miles -, però a més a més del que dius, hauràs d’admetre que tocar aquestes qüestions amb els grans costa, és com si, de cop, es fes fosc. Notes que comença a planar damunt la conversa, quan es fa la més mínima referència a la gran patacada, una mena de núvol, de boira imprecisa. No en volen parlar, sigui perquè no en saben res, o perquè els hi fa basarda recordar-se’n. El cas és que en passen, descaradament, d’aclarir-nos res. Però el pitjor és, que no creuen que valgui ni la pena de perdi el temps donant-me explicacions. Aquesta és la contradicció que més em dol de tot plegat. T’accepto que el teu pare no et pugui explicar allò que ell potser també ignora en part, però la diferència entre ell i tu, entre els nostres pares i nosaltres, rau en el fet que nosaltres sí que estem disposats a regirar i regirar el què convingui, si no hi ha altre remei per arribar a entendre l’origen de tot plegat, i a ells sembla que tant se’ls en fot.
- I per aquesta raó ens varem fer amics i ens trobem bé quan estem junts - afegí en Daniel -, perquè perseguim objectius idèntics i ens preocupa quelcom més que clonar-nos estúpidament, només perquè el coi de sistema es perpetuí. Si ens hem de sentir culpables per no explicar aquesta tonteria als pares, endavant, fem-ho! Però siguem conscients que la nostra especial relació s’haurà esberlat per sempre més, i que haurem traït el compromís d’arribar on calgui, per trobar un sentit a aquesta merda de vida. Els pares, tinguem-ho ben clar, no ens deixaran continuar burxant, senzillament perquè s’esfereeixen només d’imaginar quants esquelets puguem arribar a desenterrar. En el fons, temen encarar-se a una veritat que coneixen o endevinen, i que els té acollonits; però, de la qual no en volen tenir cap prova, cap evidència, res de res.
- De totes maneres – intervingué en Climent -, un dia o altre hauran d’assabentar-se de a què estem jugant.
- Segurament – respongué l’Iban -, però, quan això passi sempre serà més digerible la sorpresa, si va acompanyada de respostes, de conclusions definitives; no d’un grapat més d’interrogants i d’hipòtesis. Aquest ha de ser el nostre repte, amb la cara ben alta i la consciència ben neta. A més, així varem quedar, ens en desdirem ara?
  Ningú es va pronunciar en contra i quan en Climent aixecà la mà dreta, amb el dit polze cap enlaire, tots li varen imitar el gest i els rostres reflectiren la mateixa obstinació i coratge dels bons temps. Apagaren els monitors. No calia dir-se res més.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada