dissabte, 9 de març del 2013

"L'HONORABLE BALDIRI ROC" - capítol onzè


11
En Quico esperava en Miquel al porxo de la casa de les ànimes.
Baldament no s’havien fet gaire, no era pas per culpa de la lleugera diferència d’edat que es portaven; més aviat era perquè arrossegaven penjat de l’esquena un bon farcell de les atàviques desavinences encarnades en les respectives nissagues dels Poll i dels Llibre. La relació entre els supervivents de Can Pasqual i els del refugi de la conselleria no havia passat mai de ser un casori de conveniència, en que les dues parts mai s’havien deixat de mirar de reüll: ja des de bon principi de la relació, mentre en Llibert i, sobretot la seva dona, la Montse Mallorquí, eren partidaris que la veu cantant al poblat la tinguessin els Poll, en Bernat Llibre es decantava més per una entesa franca entre ambdós col·lectius, començant per fixar de mutu consentiment les regles bàsiques d’una convivència estable.
 La branca dels Poll, doncs, s’hagué d’empassar les seves pretensions hegemòniques; però, malgrat que no feren la guitza descaradament, només per mantenir les formes de portes enfora, tampoc no van estalviar-se mai de mormolejar de biaix, comentaris sarcàstics o ressentits. La nissaga d’aquesta família, en Miquel n’era la mostra més genuïna, mantenien el tarannà inconformista, rancuniós i abassegador de l’avi Llibert, com una mena de senyal d’identitat difícil d’esborrar.
- Quan et sembli podem quedar per escollir l’equip i posar-nos d’acord sobre com complir l’encàrrec de l’assemblea – li oferí en Quico.
- Doncs sí, quan més aviat mos ho traguem de sobre, millor – respongué en Miquel, aturant-se al seu costat -, ja vos he advertit abans, que aquesta misteriosa aparició de forasters no mos fa cap gràcia. I mira que jo ensumo la malastrugança d’una hora lluny, creu-me!
- Home, no et diré pas que a mi no em fessin perdre l’esma aquell grapat de borinots; però no penso prendre-m’ho a la valenta, abans de saber-ne de cert l’entrellat. Sempre hi serem a temps de plantar-los cara, si molt convé.
- Mira, Quico, no et pensis que natros volem arreglar-ho tot a patacades, tal com tot sovint mos retragueu. No som uns destralers, natros; però comencem a estar-ne tips de tanta resignació i cordura com predica mestre Mateu, a totes hores. Del què s’hagin tingut les famílies en el passat, ningú se’n recordaria, després de tants anys, si no fos que sembla que eternament mos en vulgueu passar factura, com si mos haguéssim de sentir culpables de no sé quin pecat original.¿Quantes vegades hem proposat d’anar a veure què hi trobem més enllà del turó, i mos ho heu tret del cap, sense contemplacions?
- Això no és veritat – respongué en Quico –. Jo i en Juli treballem en un programa d’investigació de les condicions ambientals del nostre entorn i vosaltres vareu passar-ne de participar-hi
- Vaja! D’una iniciativa tan carrinclona, en dieu recerca? Al pas que aneu, d’aquí a cent anys encara no en sabrem re de re del què s’amaga més enllà del merdós turó. Existeixen o no d’altres supervivents? Vatros voleu que no sigui dit, mentre vos mireu el melic convençuts i satisfets, pel que sembla, d’haver quedat per mostra. Natros pensem, en canvi, que no podem conformar-nos fent la piu-piu, entre d’altres raons perquè mos sembla que sí que hi ha vida més enllà de can Pasqual i que dementre mos gratem la panxa, més tard o més d’hora mos caurà al damunt gent més espavilada, que mos trepitjaran i mos obligaran a fer-los de criats.
- Miquel, em sembla que en fas un gra massa i aquesta manera de pensar et portarà algun dia un disgust. Tu saps tan bé com jo que, per desgràcia, estem més sols que la una.
- Sí, home, som el centre de l’univers, natros! Les generacions de mestres Mateus vos han corsecat la imaginació i no voleu veure-hi més enllà del nas. Segons vatros, no hi hagué gent tan llesta o amb tants pebrots com els avis, que sobrevisqueren de la manera que sigués, i que poden estar escampada pel territori, oi? Si vam ser capaços d’aconseguir-ho natros, per quins set sous no podrien haver-ho aconseguit els demès?
- Mira que n’ets de pesat! No pateixis, ara tindrem ocasió d’esbrinar les cabòries que tant us treuen de polleguera, i ja veuràs com tinc raó.
- I una merda! Com pots ser tan mesell, que neguis l’evidència? Em vols dir d’on van sortir aquella colla que dieu vos van espantar l’altre dia? O és que vos ho heu empatollat tot, només per cridar l’atenció? – li va etzibar en Miquel, conscient que li tocava el voraviu.
- No perdem més el temps amb bajanades i anem per feina! –el va tallar en sec en Quico-. Demà, de bon matí, ens trobem aquí. Tu vine amb quatre dels teus i jo faré el mateix. Ens emportarem la tartana, un parell de matxos i provisions per uns quants dies.
- Doncs, apa, fins demà. A trenc de dia?
- Va bé.
- A reveure, doncs – En Miquel se’n va anar reculant d’esquena, fent-li una reverència a cada pas, mentre somreia amb cara de pillo. En Quico, va engegar-lo a dida amb la mà, però apuntant un somriure per sota el nas, al fer-li gràcia aquella pallassada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada