dilluns, 31 de maig del 2021

ESCRIURE HORÒSCOPS REQUEREIX IMAGINACIÓ I EMPATIA

Molta gent, més de la que us penseu, llegeix diàriament el seu horòscop, gairebé tants com els que obren el diari per la pàgina de les necrològiques. No és cap vici, simplement una rutina per satisfer una simple xafarderia. Ni en un cas ni en l’altre, hom diu que no hi dona importància a la curiositat en certa manera morbosa per descobrir l’esquela d’un conegut, o que no es creu les prediccions dels astres. No obstant això, n’hi ha pocs que no sàpiguen quin és el seu signe i els que hi estan més enganxats a consultar l'horòscop, creuen que vertaderament uns són incompatibles entre sí. I que la influència del Sol condiciona les estacions, el ritme dia/nit, l’agricultura, la temperatura. I que la Lluna controla les marees. D’aquí a considerar probable que el destí de les persones estigui compromès pels astres hi ha un pas. De fet, encara que no hi hagi cap argument científic que ho avali, hi ha molta gent que sembra plantes i flors, o senzillament va a tallar-se els cabells en determinades fases de la Lluna, perquè està segur que li porta sort.

Tanmateix, s’ha de ser molt ingenu per no adonar-te que si sotmets els horòscops a la prova del nou de posar-ne una mostra dels del mateix dia apareguts a diversos diaris, de costat sobre la taula, cadascun prediu coses diferents o prou ambigües perquè serveixin, com expliquen molt bé els castellans: “lo mismo para un fregado que para un barrido”. Els experts posen també com exemple d’escepticisme davant l’astrologia el cas dels bessons, que tot i compartir carta astral cadascú se les campa pel seu compte; afegint que una cosa és l’astronomia (una ciència que estudia l’univers), i una altra distinta l’astrologia (una creença que pretén sense proves que els planetes i la lluna afecten les vides personals dels humans). El problema, però, és que molta gent es prengui tan seriosament l’horòscop inclús que pagui per aconseguir-lo. Però el realment perillós és que alguns polítics i persones amb responsabilitat el consultin abans de prendre decisions, imitant cultures reculades que utilitzaven sistemes de predicció basant-se en els seus propis calendaris en relació directa amb els astres, com ara la civilització Maia.

En qualsevol cas, admiro la imaginació i la capacitat de generalitzar dels redactors d’horòscops. En alguns casos, àdhuc, les seves prediccions destil·len poesia, com passa amb alguns dels que vaig llegir ahir a la premsa de més consum: “mantenir el teu lloc de feina és el que més et preocupa, però que no t’entri el pànic, només és un repte més” . “No és bon dia per recordar el passat. Sentiràs molta nostàlgia. Intenta pensar en les coses bones que tens”. “Dia molt bo en el terreny sentimental, veuràs que la persona que t’agrada es mostra receptiva als teus senyals”. “Bon dia en general, segueixes complint els teus objectius, però no et relaxis perquè les coses poden canviar”. “Tindràs canvis d’humor, i si estàs a prop de persones conflictives encara pots passar-ho pitjor”. “Les complicacions amb la parella o amb la persona amb qui convius faran que el vostre amor es reforci”. “El dia serà una mica boig per tu, tindràs sensacions molt bones i sentiràs eufòria”...

No sé si jo en sabria de fer horòscops, però admiro als que en fan la capacitat d’ajudar a fugir de l’avorrit i monòton món en què ens trobem i somniar amb una mena de paradís ple de possibilitats i de màgia, com si el mateix cosmos ens estigués assenyalant amb el dit de la predestinació. Coneixeu el conte de la Ventafocs, aquell en que hi ha dues germanastres que no deixen de donar ordres i maltractar la humil i bona protagonista que només vol ser feliç? Doncs, a la meva manera de veure, alguns redactors d’aquesta mena de literatura astral intenten actuar com una fada padrina que vetlla per la seguretat dels parroquians d’aquestes peculiars columnes en les quals sembla que tots els problemes tinguin solució emparat pel teu signe. En fi, trobo que no es pecat consultar l’horòscop perquè en la seva immensa majoria, per poc que s'hi cregui, el que queda clar és que almenys en el dia d’avui tot ens sortirà a la perfecció. I demà serà un altre dia, però si llegiu l’horòscop segur que no serà pitjor que el d’avui. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada