dissabte, 7 de novembre del 2020

SI ES POGUESSIN LLEGIR ELS PENSAMENTS

            Deixant de banda el com ens n’hem assabentat, resulta que aquests dies la premsa amb més o menys punyeteria i complaença, es fa ressò d’unes converses enregistrades, a través d’escoltes practicades per la guàrdia civil, a unes quantes persones investigades per les seves derives independentistes. Les veus que s’escolten en aquestes converses són perfectament identificables i, per tant, repeteixo que deixant de banda si és no legal o ètic com s’han obtingut, no hi ha cap dubte que allò que diuen es va dir en un moment donat. Concretament, dels àudios que he pogut escoltar com tots vosaltres, hi ha dues converses concretament que m’han indignat i decebut per cíniques, mesquines i hipòcrites. I m’agradaria que els propietaris i mestresses de les veus que s’hi escolten i que es poden identificar perfectament, diguessin quelcom sobre allò que varen dir, no del procediment com se’ls va enxampar dient-ho que seria una altra qüestió a debatre, sinó simplement com és possible que s’expressessin com ho varen fer segons els àudios que els delaten.

       Una de les converses captades per la Guàrdia Civil en el 'cas Voloh', publicada per varis periòdics i reproduïda per moltes ràdios', mostra com Pilar Rahola es queixa a David Madí de la seva poca presència a TV3, tot subratllant que és l'única que defensa l'espai de Junts per Catalunya. "No es tracta d'augmentar, sinó de mantenir la que hi havia, que era mínima. 10 minuts un dilluns, 10 minuts dimarts i 10 minuts al FAQS", apunta Rahola, que remarca que tot això "li faran pagar" a Vicenç Sanchis, director de TV3. Madí constata que Sanchis "juga als cavalls i creu que el cavall guanyador és l'altre", en referència a ERC, i "fa mèrits per sobreviure el dia després". La tertuliana remarca que si Junts es manté al Govern haurà de "controlar aquest tema". Rahola lamenta que Carles Puigdemont, Francesc Pena i Albert Batet hagin lluitat per mantenir la seva presència a la televisió pública catalana i no ho hagin aconseguit. "Està clar que ho van fer malament en el seu moment, que ja ho reconeixen. Si governem, ja sigui per la via de guanyar o d'estar al govern, el primer que farem és controlar aquest tema", subratlla la tertuliana fent referència al repartiment dels mitjans públics. Tots dos constaten que per molt que Sanchis estigui apostant pel cavall que creu "guanyador", deixarà de ser director de TV3 si ERC guanya les eleccions. "Li tallaran el cap igualment", constata Madí, moment que Rahola aprofita per dir que ERC funciona com un partit "estalinista". També apunta que ha parlat amb Puigdemont i que aquest li ha recomanat que es quedi a la televisió pública catalana encara que estigui enfadada, perquè no han aconseguit "instal·lar en el relat públic que ERC domina TV3". En tot cas, assegura que això a partir de llavors canviarà, perquè Batet i Pena faran un "minutatge" de totes les tertúlies i faran preguntes parlamentàries sobre Empar Moliner, Sergi Sol o Toni Soler.

Un altre dels àudios, correspon a les converses telefòniques que es van escoltar policialment a l'empresari i exconseller per ERC, Xavier Vendrell i on es constata la manca de coordinació en la gestió de l'executiu català en una matèria tan delicada com la pandèmia. En les converses, que manté Vendrell amb diversos alts càrrecs de Salut i Afers Socials, la patronal del sector i la secretària general d'ERC, Marta Rovira, s'hi pot apreciar la manca d'equips de protecció i de tests, deficiències en els protocols d'informació a les famílies —en una conversa entre Xavier Vendrell i el secretari d'Afers Socials, Oriol Amorós, aquest darrer confessa que «ningú està trucant als familiars de les residències»— i com, en algunes residències, es barrejaven els ancians malalts de coronavirus amb aquells que no ho estaven. A més, també es posaven de manifest els enfrontaments entre les conselleries d'Afers Socials i Salut: l'equip d'Alba Vergés culpava de la situació a Afers Socials; mentre que des d'allà s'assenyalava la consellera Vergés, tot plegat amb «enganxades molt bèsties». Però una conversa en especial, entre Vendrell i la presidenta de la patronal de les residències m'ha fet sortir de polleguera: revela com l’empresària afí als republicans li diu que «la situació és el més semblant a una guerra» i que «parlant en plata, el que cal fer és ajudar que morin sense dolor».

A mi, francament em sap molt de greu conèixer com pensen realment persones tan influents i en dol el que han dit i com ho diuen, si és que el que hem escoltat correspon a les seves veus, però sobretot m’ha impactat escoltar això de: “... el que cal és ajudar que morin sense dolor”. I em repugna, més que doldrem, perquè en ple esclat de morts a les residències d’ancians va especular-se a bastament en tots els mitjans de comunicació que existia una “instrucció interna” de la Conselleria de Salut sobre com s’havia de fer el cribratge dels admesos a les UCIS i als hospitals en funció de l’edat i la possibilitat de recuperació del pacient, davant la saturació hospitalària. Se’n va parlar molt i sempre es va negar que hi hagués cap instrucció escrita, si bé algun protocol devia existir perquè la realitat no desmentida és que a cap dels contaminats en una residència s’autoritzava l’ingrés hospitalari. A la meva manera de veure, doncs, si les barbaritats que hem sentit expressar a aquestes persones públiques és cert que els hi pertanyen, malgrat potser sigui un atemptat a la seva privacitat com s’han aconseguit i qui sap si també una falta d’ètica colossal com els mitjans les han divulgat, estic convençut de tot cor que han de donar explicacions. És possible que si algun dia el que pensa cadascú en un moment donat es transparentés al seu front com en una pantalla, ens esgarrifaríem. Per sort, de moment aquesta possibilitat és ciència ficció; però, en canvi aquestes converses si que les hem escoltat, oi? Doncs no podem fer veure que no les hem sentit!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada