dimarts, 1 de desembre del 2020

HOSPITALS INAUGURATS SENSE EL MINISTRE I MILITARS BESCANTANT DEL GOVERN EN UNA CARTA AL REI.

         Hi ha moments delicats, i mentre duri la pandèmia tots ho són, que s’ha de donar la sensació d’autoritat i d’anar a l’una, tots els que manen. Però a l’Estat espanyol som diferents: cadascú va a la seva, començant per les autonomies que s’estan convertit en regnes de taifes i acabant pels ajuntaments, que volen marcar paquet perquè se’ls tingui en compte. A cada corral hi estan creixent galls de panses, que quan estan en zel no els hi parlis de governar en coalició perquè més aviat són partidaris i experts en la governança "en contradicció", ja que dediquen bona part del seu temps a fer-se la punyeta uns als altres per tal de sortir a la foto a cops de colze, i esgarrapar un grapat de vots. Però, a vegades, se’n fan i sent diuen de tan grosses que, a part de confondre i desmoralitzar la ciutadania, fan palesa una supina incompetència per governar amb això que abans se'n deia “altura de mires”.

       Avui es tallarà la cinta inaugural de l’Hospital “Isabel Zendal”, a Madrid; equipament pensat per combatre el coronavirus i que ha costat de moment cent milions d’euros, el doble del que s’havia pressupostat i ja veure’m quan tinguem l’escandall definitiu on acaba el disbarat; que disposarà de 50 llits d’UCI i podrà atendre un miler de malalts, sempre que trobi prou personal sanitari especialitzat en pandèmies. Però, deixant a part les conveniències més o menys oportunistes de la presidenta de Madrid - la banyà de marrà de la Diaz Ayuso -, per embarcar la seva administració en una aventura que té més de provocació descarada al govern central que de col·laboració lleial, les bones maneres entre governs s’haurien de prioritzar perquè la ciutadania cada dia més atabalada, tingui almenys la percepció que dels que se'n refien perquè els hi treguin les castanyes del foc no estan entre ells a matadegolla.

      En un país normal, que s’inauguri un hospital hauria de ser motiu de satisfacció, i el ministre del ram no podria faltar a l’acte protocol·lari, perquè molts de ciutadans ho veuen bé com a previsió, en cas que vagin maldades en una tercera envestida molt probable de la bestiola. Però aquí no som un país normal i per aquesta raó ni el ministre de Sanitat, ni sembla que cap representant del govern central s’hi deixarà caure a la xefla inaugural. Al·legaran “problemes d’agenda” que ningú es creurà perquè fa quinze dies que ho sabien, i la seguretat que donaria a la ciutadania comprovar que els seus governants avancen colze contra colze per acorralar la pandèmia, no apareixerà per enlloc.

      I, per cert, tampoc ajuda a l’assossec en uns moments tan delicats, veure dia darrera dia que el Congrés dels Diputats s’ha convertit en una olla de grills i quasi en una cova de serps. Ni que, per enredar més la troca, se sentin sorolls de sables sense que des dels partits que s’anomenen constitucionalistes ni des de la societat civil - Ibex-35, Conferència Episcopal, Patronals, Sindicats, etcètera - s’hagi reaccionat ràpidament, amb fermesa i convicció democràtica sense ambigüitats, davant la carta dirigida al Cap de l’Estat per 73 comandaments de l’exercit de terra, generals i coronels jubilats, la qual no es pot “justificar” emparant-se en el comodí de la “llibertat d’expressió”. Segons el que s’ha “filtrat” des de “El País”, els signants d’aquesta missiva té per objectiu alertar al Rei que com a Cap d’Estat es juga els quartos amb un “govern socialcomunista recolzat per filoetarres i separatistes”, utilitzant desqualificacions gravíssimes en contra del govern legítim de l’Estat, i utilitzant un vocabulari pre-democràtic es posen a disposició del monarca “en aquests moments tan difícils per la Pàtria”.

     Però el més preocupant de tot plegat és que plogui sobre mullat, ja que fa dos setmanes destacats comandaments de l’exercit de l’aire, també jubilats, varen enviar-li al president del Parlament Europeu, el senyor Sassoli, un pamflet explicant-li que, “en la seva opinió i llarga experiència de servei al Pàtria”, Espanya està en perill. I no es referien pas a la pandèmia, que encara es podria entendre el seu neguit, I que sapiguem els ciutadans que encara no ens hem venut l’enteniment, no hem vist ni al carrer, ni a les institucions, ni als mitjans d’informació severes rèpliques per unes pixerades tan fora de test. I la Casa del Rei, no hi té res a dir? O potser el Rei els renyarà en privat quan acabi la quarantena? A la meva manera de veure, qui calla atorga. I de moment el silenci institucional és eixordador. Com jo serà l’absència del Ministre de Sanitat i de cap dels seus col·legues a la inauguració del nou hospital de Madrid; la seva “no presència” no ajudarà a tranquil·litzar una ciutadania que en aquests moments tan complicats voldria veure la classe dirigent “fent pinya”. El govern, doncs, s’hauria de preocupar més que per “salvar el Nadal” com sigui, tant pel “soroll de sables” com pel “clam de bisturís” que dissabte es va fer palès als carrers de Madrid, xisclat per sanitaris profundament defraudats per la política de sanitat. Si fóssim un país normal, aquestes coses potser no haurien de passar entre la indiferència còmplice de tants. Jo no hi contribuiré afegint-hi més silenci poruc, per si de cas me la carrego.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada