dimecres, 2 de desembre del 2020

NO VOLGUEM CÒRRER MASSA, FENT CALLAR PERSONES PLENES DE RAÓ

 

      En general, de les coses que queden enfilades amb quatre agulles, se’n diu que són conseqüència de les presses o de la manca de previsió. No sempre, però, la realitat resulta tan senzilla d’explicar, encara que moltes vegades sigui veritat que no es pot anar a preu fet per la vida, ni deixar cap melic per lligar. Allò de planificar a totes hores – quadricular la vida -, no s’avé gaire amb el nostre tarannà a vegades massa histriònic. Ens estimem més – i ara amb la pandèmia ens toca de fer-ho per força – viure al dia. Ens estem acostumant a buscar solucions a mesura que apareguin els problemes, enlloc de prevenir-los; hem descobert el “carpe diem” i ens encanta. Sense complicar-se la vida. Hi ha massa gent que, per desgràcia, no té altra remei que viure-hi al dia. De fet, no vaga de fer projectes quan el sarró només està ple de fum o de vent.

       Però hi ha, també per desgràcia, força gent que no s’amoïna gens ni mica amb el “rotllo” de la previsió. Potser creuen que pensar més enllà del nas porta càncer. Qui sap si és perquè, estan prou escarmentats com per no deixar-se enxampar mai més els dits, ells que predicàvem no fa pas gaire, quan les vaques anaven grasses, que “mentre una feina duri el temps d’anar-la a cobrar, ja n’hi ha ben bé prou”. En aquest sentit, l’experiència derivada de les recents crisis ha desenganyat molts dels que havien fet llei de vida d’aquesta filosofia, perquè la majoria dels que pensaven així han acabat fent la fi d’en “cagaelàstics”. Però, si la imprevisió a nivell individual s’ha anava corregint si us plau per força, a partir de la pandèmia la previsió ja no cotitza a l'alça, i en els projectes col·lectius, sobretot en els de caràcter públic, sovint hi descobrim garrafals exemples de manca d’imaginació i de previsió que van en perjudici de la comoditat, de la seguretat, de la racionalitat i, en definitiva, de la qualitat de la vida.

       Qui en té la culpa de la falta de previsió? Vet-aquí la mare dels ous! Ningú no se’n fa mai responsable. Les “cagades" sempre es consideren imprevisibles per definició i, per tant, mai tenen un responsable concret, la incompetència del qual es pugui suprimir i d’aquesta manera resoldre el problema. La imprevisió i la precipitació es veu que no és mai culpa de ningú en concret, malgrat s’acabi buscant sempre una ànima de càntir a qui carregar els neulers. La culpa, però, la té aquesta “manera de fer” generalitzada cada vegada més en les nostres societats , on els “previsors” sovint són menystinguts com aus de malastrugança o, simplement, com a perepunyetes. I em temo que això ens està passant avui mateix amb la gestió de la pandèmia. Pateixo perquè se’ns acabi la paciència i ens precipitem imprudentment a relaxar les restriccions durant aquestes festes i l’endemà tots, sobretot els no en tenien cap culpa, en paguem els plats trencats. Tinc por que la distribució de les vacunes es faci amb tanta pressa i "alegria" que no es prenguin totes les mesures de precaució, i que per voler córrer massa ens fotem una nata de campionat. Ara que encara hi som temps, senyors governants no en passin olímpicament de les advertències d’aquells que no paren de repetir que no vulguin córrer massa. Moltes desgràcies al llarg de la història de la humanitat han esdevingut perquè els que manaven, enfilats dalt d’una peanya d'intransigència i ignorància feren callar tants homes i dones plenes de raó.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada