dimarts, 22 de desembre del 2020

COMERÇOS QUE TANQUEN PER SEMPRE I PAGESOS QUE JA NO PODEN MÉS

 

 Em semblaria important que algun valent de la classe dirigent es posés a reflexionar seriosament sobre les seqüeles que la pandèmia deixarà en el teixit comercial i en el camp, com a conseqüència directa de la modificació forçosa dels hàbits de consum. En la partida econòmica no hi ha empats. O guanyar o perdre. I ara, aquests darrers dies, es perd massa fort i massa sovint. Moltes comarques de Catalunya s’estan enfonsant a la cua de la classificació industrial i cada dia s’engendra, sense possibilitat de cap vacuna en aquest cas, més atur i més misèria subvencionada o l’espera d’uns ajuts que sempre arriben tard. No estaria de més, doncs, reforçar, mentre la industria fa una becaina, els dos puntals tradicionals de la prosperitat d’un país: el comerç i el camp.

 I potser també hauríem de mirar de no dependre tant de tercers, el dia que es decideixin a revifar ambdós sectors econòmics, practicant aquell antic refrany que feia: “quan acabis els diners o l’empenta, compte amb tu i amb ningú més”. Que una cosa porta a l’altra, no falla. Si allà on es bat, hi ha pols i on hi ha mainada hi ha soroll, de la mateixa manera qui va de manlleu, sigui un govern o un particular, es passa la resta de la vida raspallant els seus fiadors perquè li allarguin els terminis del deute encara que sigui a costa de collar-lo amb interessos més alts; sobretot quan des de l’Estat no es vetlla perquè els emprenedors facin negoci, sinó només perquè paguin impostos, abans inclús de generar beneficis. Per aquesta raó, seria el moment, quan es comenci a reconstruir el país, de mirar fins on podem arribar amb els nostres propis recursos, fent tots els esforços de flaquesa que calguin enlloc de refiar-nos dels subsidis que caiguin del cel, perquè ningú dona res de franc i tot el que ens deixin ho acabarem pagant doble o tiple, sinó amb diners en dinars.

 I per salvar el comerç, el camp o l'emprenedoria en general caldrà que es faci un pensament intel·ligent buscant els recursos propis que desaprofitem o que ens deixem prendre pels corbs i els vol-tors que es deixen veure tapant el sol sempre que oloren carronya. Els pagesos ja fa temps que venen avisant que el camp no pot continuar d’aquesta manera. La gent del camp deu fins la camisa que porta i aquells que no deuen la camisa, fa dies que porten els pantalons sargits i apedaçats perquè no se’n poden comprar de nous. Pobres pagesos! Al camp ja només s’hi troba migranya, desorientació, vells i impostos per pagar. Els desequilibris entre “entrades” i “sortides” han fet que les butxaques dels pagesos, com les dels botiguers i petits emprenedors, s’hagin anat esllanguint cada dia que passa. “El camp, el nostre camp – em deia un pagès de tota la vida -, segueix rebent les pitjors “verdelagues”. El camp s’ha anat rejovenint de maquinària, però els homes i dones dels masos hem envellit i estem decebuts perquè els que han provat de tot per sobreviure al terrós, que s’han jugat el patrimoni per aguantar una mica en espera que es fessin realitat les promeses dels polítics, veiem que el més calent està a l’aigüera. Que si vaques, que si porcs, que si gallines, que si pollastres, que si blat, que si userda, que si carbasses, que si soja... Res dona prou per treure’t un jornal decent avui dia...”

 El problema vés que no sigui que quan es parla de les penúries que es passen al camp o a les botigues, els setciències de l’establishment encara pensen que no cal còrrer perquè els pagesos, els botiguers i els petits burgesos amaguen sota el llit o darrera una rajola un mitjó ple de calers, i els governs, quan els pagesos, els botiguers o els autònoms aburgesats se’ls hi van a queixar, se’ls treuen del davant per ploramiques i exagerats després que a l’hora de passar comptes per determinar la quota fiscal només se'ls hi hagin tingut en compte les “entrades” i no n’hagi volgut saber res de les “sortides”. I que quedi clar, que de tot aquest panorama depriment per uns sectors cabdals per tirar endavant l’economia del país, no en té la culpa només la pandèmia: ja feia molt de temps que aquesta gent es barallava amb la mala peça que tenien al teler.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada