dissabte, 5 de desembre del 2020

UNA PANDÈMIA SOMORTA: DELINQÜÈNCIA CADA VEGADA A EDATS MÉS JOVES

 Francament, em preocupa i molt la qüestió de la delinqüència juvenil, tirant a infantil. L’expressió justa seria: “m’espanta”. Ja que en realitat es tracta d’un tema que si ens prenguéssim la molèstia d’analitzar-lo amb un mínim de rigor, de seguida ens adonaríem de la seriosa hipoteca que penja damunt el cap de la societat com una esgarrifosa espasa de Damocles, sempre que no hi posem, tots i a temps, el coll per trobar-hi remei, no quatre cataplasmes. Fa uns dies una iaia explicava en un programa de ràdio que a migdia, anant cap a casa, un parell de canalla, segons ella semblaven uns nens, la varen arrambar a un portal per prendre-li la senalla, on hi portava les claus i la cartera, i li varen fotre de potes enlaire el dia i vés a saber quants més, que potser mai l'oblidarà aquell dia. Ella deia: “la impressió que fa trobar-te davant uns delinqüents que són uns mocosos, és difícil de descriure”.

 I el problema és que la mala experiència de la iaia no sigui una excepció, “flors” d’aquesta mena en floreixen a dojo i tots els dies, i no auguren precisament cap “primavera”, sinó que més aviat fan pensar en un hivern social glaçat i de mal pair. És cert que el panorama que si la presenta al jovent que puja no pot ésser més poc encoratjador, entre una cosa i altra. Sense feina en perspectiva, el jovent ja fa temps que estava perdent l’hàbit de treballar i la possibilitat de guanyar-se les garrofes sense dependre dels pares, i queia en la temptació d’ajuntar-se amb males companyies. A vegades simplement per passar l’estona, però moltes també per aprendre a fer diner fàcil fent de camell o robant. Ja ha passat a la història aquella llegenda que els fills eren el bastó dels pares; avui són molts els avis que han d’estirar la seva esquifida pensió per treure les castanyes del foc a fills de trenta i quaranta anys. Què us he d’explicar, que no sapigueu? El fet és que fa molt de temps que es veia a venir que no anàvem bé, que s’estava instal·lant en la societat una distorsió perversa dels principis i dels valors. Però si des la darrera crisi econòmica el jovent no havia aixecat el cap, ara sota els efectes de la pandèmia tot ha anat a pitjor.

 Canviar les regles de joc, els hàbits en definitiva, no resultarà tan fàcil com bufar i fer ampolles. Els optimistes es refien que no hi ha mal que per bé no vingui i que, fet i pastat, la situació s’ha de replantejar des de la perspectiva d’un canvi radical de l’actual model de societat en tots els sentits, aprofundint cada dia més en “ofertes” per fomentar una diguem-ne “cultura de l’oci” repartint-se entre tots els parats les hores de treball. Els pessimistes repliquen que sempre s’ha vist que la vida és un cicle matemàtic i que no es poden modificar els esquemes per decret, i que fa falta no precisament una “cultura de l’oci” sinó una “cultura de la productivitat, de l’excel·lència i de l'emprenedoria”. Jo, penso, però, que per sortir-nos-en d’una situació tan delicada com la que vivint, farà falta carregar-se a l’esquena uns quants sacs plens d’imaginació, de sentit comú i de coratge per entomar els canvis de tota mena que siguin necessaris perquè s’engresqui el jovent i s'hi adapti la resta.

 Col·lectius de joves, moltes vegades autogestionats, en algunes ciutats d’arreu del món han encetat interessants projectes i experiències encaminades a retornar al jove la il·lusió per viure. Que no hi hagi feina no justifica una societat que permeti als ciutadans, joves i més granats, acostumar-se a no fer res més que parar la mà a la caixa dels encantats o als serveis socials. De feina profitosa per a la comunitat, per exemple, en queda molta per fer abans de permetre que el jovent s’arrossegui pels bars i pels carrers buscant-se la vida a la delinqüència, o trucant a la porta de l’economia submergida, sempre amatent a acollir-los per explorar-los. Tota la societat, començant per l’administració, hauria de fer els impossibles per tal d’evitar que el jovent, cada vegada a edats més tendres, rellisqui pel pendent fàcil de la droga, la delinqüència o el “tant se me’n fot!” Ara l’Ajuntament de Barcelona acollirà uns quaranta menors emigrants no acompanyats procedents de les Canàries, sense que s’hagi resolt que els centenars de menors que ja tenim aquí, després dels 18 anys es quedin sense cap protecció oficial i se’ls hi negui el permís de residència i el de treball. ¿Per què coi els volem acollir, si després deixem que es degradin a la misèria? Un país on s'intenten més de mil desnonaments diaris, no és un país que engresqui precisament el jovent. Són dos exemples dels plantejaments que s’han de canviar si volem organitzar una societat més justa, més solidària de veritat, més productiva sense romanços i, sobretot, menys toca-sons. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada