dimarts, 22 de setembre del 2020

AMB MULTES PER NO PORTAR MASCARETA PASSARÀ COM AMB LES CAQUES DE GOS

En vistes que els contagis no s’aturen i estan desllorigant els nervis i la paciència d’alguns polítics que no saben com sortir-se’n de l’embolic en que s’han ficat, per no deixar el trencacolls pandèmic exclusivament en mans dels epidemiòlegs i experts en sanitat, deixant-los actuar sense pressió política i no regatejant-los cap dels recursos indispensables per fer la feina els sanitaris, als hospitals, residències de gent gran i CAPS. Però com que estan perduts en la seva petulància, per fer veure que fan alguna cosa amenacen amb unes multes irreals, tan espatarrants com incobrables, als presumptes culpables de propagar el contagi del virus, per no portar mascareta, per no mantenir la distància social i per no respectar les normes de civisme sanitari, en general. Però, aquest enduriment de la repressió administrativa no soluciona l’avanç de la pandèmia perquè, en el fons, no és altra cosa que una covarda i eixorca fugida cap endavant, fent servir les multes i els càstigs com a penyora de que els polítics s’ho prenen en serio, però sabent de sobres que poques, per no dir cap d’aquestes multes, arribaran a cobrar-se i, per tant, no serviran per gaire més que per generar més burocràcia inútil.

             Això em recorda quan estaven de moda, a causa de les recurrents queixes ciutadanes per les caques de gos que embrutien carrers i places de molts municipis, les presumptuoses “ordenances de civisme”. Els regidors, sobretot els que no havien "tocat" mai poder anaven de corcoll per aprovar unes ordenances de civisme que fossin la panacea en vers, amb les quals pretenien carregar-se totes les males costums de convivència ciutadana d’una revolada. Suposo que us en recordareu que molts ajuntaments, potser a falta de recursos per emprendre projectes més ambiciosos, varen entretenir-se engiponant ordenances de civisme a mansalva, d’allò més primmirades i exigents, buscant la complicitat de les associacions de veïns per desenvolupar aquella croada cívica. En tots els projectes d’ordenança, el capítol reservat a eliminar les tifes de gos escampades arreu hi tenia reservat un lloc d’honor, per la senzilla raó que sempre que es convocava una reunió de participació ciutadana per posar a rotllo l’incivisme, era inevitable que el tema de les caques de gos consumís bona part del debat i de l’anecdotari del dia.

           El bo del cas és que tot sovint hi havia alguna ànima de càntir que, anant de perdonavides o de setciències, deixava parat tothom, assegurant: - “això rai, té ràpid remei. Farem una crida als veïns i, si cal, els motivàrem imposant multes a dojo”. No tardaren gaire a descobrir aquells il·lusos regidors, que apel•lar al sentit de responsabilitat dels ciutadans quedava molt bé sobre el paper, però que a la pràctica era paper mullat, en part diguem-ho clar, perquè els que havien de multar els propietaris de gossos que no feien el gest de ajupir-se per arreplegar la caca de les seves bèsties, la veritat sigui dita s’ho agafaven més aviat a la fresca i mirant cap a una altra banda. Qui sap si per una simple qüestió d’autoestima professional: es van fer guàrdies municipals picant més alt que per perseguir els que no recollien les cagarades del seu gos. Per tant, poques multes es van imposar i l’articulat, en general, de les ordenances no va passar d’una declaració de principis voluntarista.

           I me n’he enrecordat d’això, perquè em sembla que les multes per infringir les normes del confinament o per prevenir contagis, van pel camí del fracàs com en l’assumpte de les caques de gos. Amb l’única diferència que ara no és per desídia dels agents que les han de posar, que prou van demostrar la seva implicació i zel durant els confinaments perimetrals, sinó perquè poques d’aquestes multes s’han arribat a cobrar degut a la manca d’empara jurídica que una eixam d’espavilats professionals en Dret va posar de relleu, aprofitant per fer bullir l’olla a copia de recursos. A la meva manera de veure, doncs, com que allò que està relacionat amb la pandèmia li ve de nou a tothom - inclús desconcerta als experts -, pretendre amb multes fer creure la ciutadania resulta una qüestió molt temerària i delicada perquè enfronta l’exercici de determinades llibertats individuals amb el deure de no atemptar contra la salut pública; és a dir: s’haurien de lligar prèviament molts de melics perquè les sancions fessin creure als acostumats a desobeir, per sistema, quasi per convicció.

             Francament, cal molta pedagogia per aconseguir que tothom faci cas de les recomanacions encaminades a doblegar la cèlebre corba dels contagis. El problema és que la cultura de respectar allò que mana l’autoritat – no perquè sigui l'autoritat, sinó perquè en una democràcia qui mana ho fa perquè el poble l’ha escollit perquè mani -, no s’improvisa en un cap de setmana, fent quatre xerradetes. D’altra banda, aquesta cultura democràtica de respectar l’autoritat té una altra vesant encara més preocupant: que s’ha de tenir també molt en compte que qui mana sàpiga manar; sobretot que hi entengui una mica d’allò que mani. Em sembla que a l’hora d’analitzar les causes de que no es controlin els contagis, i de que en alguns territoris s’estigui al caire del caos, hauria de pesar tant o més que la desobediència puntual del jovent en nits d’oci o la relaxació dels contactes socials en trobades familiars, la supina incapacitat per manar de massa dirigents polítics, que per fer creure es refien més de fer anar el garrot o d’agitar espantalls, que de practicar l’autoritat moral. Tenim mala peça al teler si, per aplanar la corba de la pandèmia, els que manen es refien més de les xurriacades que de la pedagogia. A Madrid, per exemple, que hi hagi polítics que assegurin que per fer callar els incordis de Vallecas, la solució és portar al barri l’exercit, vol dir que amb aquestes mentalitats tan retorçades el coronavirus en té per temps de campar per on li roti i de fer festa major i tot.

  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada