dilluns, 16 de març del 2020

NO US DEIXEU ATRAPAR PER LA TELE NI PEL BUGADER DE LA XARXA

PROPOSTA DE REFLEXIÓ (dilluns 16 març 2020)

            Encara que se’ns vengui que disposar d’una exhaustiva informació a totes hores sobre l’evolució de l’epidèmia ens ajudarà a entomar millor el confinament, no us ho cregueu pas perquè no tothom està preparat anímicament per un bombardeig continuat de noticies. Si no s’organitzen les hores de clausura a casa de manera que s’estigui actiu física i mentalment, dintre de pocs dies quedar-se tancat a més de quatre se’ls farà insuportable i podem assistir a reaccions molt penoses. A la meva manera de veure, auto-confinarse per molt dures que siguin en les condicions que estem obligats a fer-ho, no ens ho hauríem de prendre com una penitència o una condemna, sinó com un exercici de supervivència.

Aleshores, si no prenem la iniciativa de planificar activitats perquè no se’ns rovelli ni el cervell ni les cames, petarem tard o d’hora. Repanxolats al sofà, amorrats a la tele o al mòbil ens baldarà l’autoestima, l’humor i l’estat d’ànim, i ens pot deixar seqüeles cròniques. El mètode com cadascú enfoqui la manera passar les hores mortes esforçant-se per sobreviure amb dignitat i eficàcia, és lliure; però, cal no tenir mandra i deixar aquesta organització domèstica per demà passat. Hi ha un llarg repertori de suggerències per liquidar l’avorriment i l’angoixa d’aquesta reclusió imposada, però dues qüestions importants no se’n poden quedar al marge: dedicar el temps que faci falta a no perdre el contacte telefònic amb familiars i amics i destinar un parell d’estones al dia per moure les cames i desentumí els muscles, per exemple pujant i baixant l’escala de la comunitat o engiponant-se un circuit domèstic per caminar... Cadascú es pot adaptar un programa al seu gust i imaginació; el que importa és no consumir massa televisió, en tot cas la justa per mantenir-nos ben informats sobre les recomanacions de les autoritats. Tanmateix, hi a programes culturals i de reportatges sobre ciutats del món que poden distreure sense enfarfegar. I també es pot escoltar bona música...

En aquesta fase de reclusió forçosa les persones som més vulnerables i influenciables que en condicions normals de vida; per tant, hem de sobreposar-nos, amb força de voluntat perquè costa de fer-ho, al bombardeig indiscriminat de xafarderies, mitges veritats o comentaris pseudo-científics sense cap fonament. Tal com m’he explicat abans, pot semblar senzill de fer el que proposo i que si no es fa és perquè no s’hi posa prou interès. Però, no és ben bé així: em faig el càrrec que cada casa és un món, i que hi ha molts de factors, inclosos els culturals i cívics, que no faciliten precisament l’adaptació a unes circumstàncies tan singulars com les que vivim, començant per les característiques dels habitatges i el ràtio d’ocupació de l’espai disponible. Per aquesta raó que cal posar a cent la imaginació i la creativitat perquè, com es diu col·loquialment, el sostre no us caigui a sobre. Repeteixo: el compte enrere per arribar al final del túnel només acaba de començar, però cada dia que passem amb tranquil·litat i sense perdre la fe en que seguint al peu de la lletra el confinament i les normes d’higiene personal, és un dia menys de sacrifici. Passeu-vos-ho, doncs, amb tant de coratge, imaginació i confiança com pugeu, per sobreviure aquesta travessa amb el mínim d’esgarrinxades al cos i a l’ànima.

A LA MEVA MANERA DE VEURE tabrilde@blogspot.net 

NO ENS DEIXEM PRENDRE MAI EL DRET A PENSAR I DIR EL QUÈ PENSEM

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada