dimecres, 18 de març del 2020

COM ES GESTIONARÀ EL DIA DESPRÉS DE LA CRISI?


PROPOSTA DE REFLEXIÓ (dimecres 18 març 2020)
            Si algú pensa que el dia que aixequin el confinament de la població i s’acabi el pànic per por d’encomanar o encomanar-se del virus tot serà igual com abans, em sembla que va molt errat de comptes. La vivència sense precedents que la comunitat internacional està suportant no s’esborrarà d’una revolada. No serà tan senzill com posar un comptador a zero i engegar de nou l’activitat amb un simple i voluntariós “dèiem ahir”. Serem una societat de supervivents, que només tirarà endavant si tothom no entoma una convalescència que serà fràgil, en tots els sentits de la paraula, no començant per arrufar el nas a la necessitat d’empènyer tots el carro colze amb colze per treure’l del pedregar. El que estem patint no és una passa de temporada qualsevol, que un cop superada la febrada o la diarrea, ens prenem quatre vitamines reforçants i es torna a fer vida normal com abans de l’empiocada. D’entrada, la majoria de les persones confinades a casa sortiran al carrer molt més pobres que quan es varen recloure si us plau per força, i si parar el país va costar relativament poc mig estabornit com estava el personal pel pànic a ser arrossegats per la pandèmia, tornar-lo a aixecar i posar en marxa serà bastant més complicat i requerirà complicitat, solidaritat i responsabilitat, sense escletxes de confiança ni mirades de reüll a ningú. De la mateixa manera que si no es compleixen disciplinadament les mesures de contenció del virus, malament; quan toqui reconstruir el daltabaix i recomençar a caminar, si tothom no va a l’una sota un lideratge compartit, bona nit cargol! Jo espero que la traumàtica i dolorosa experiència viscuda haurà abaixat els fogots individualistes i servirà perquè ciutadans i dirigents, després d’un bon examen de consciència per tots els erros comesos, aniran per feina donant-se les mans.
            En primer lloc, penso que Europa haurà de canviar la pell com la serps si vol recuperar el lideratge del bloc, compartint i coordinant amb mà de ferro polítiques comunes en benefici de tots els membres, enlloc de continuar com fins ara que cada Estat mira només per ell. La Unió Europea va néixer per la voluntat de sis nacions, escaldades de la segona guerra mundial, per encarar plegades en un mercat comú la reconstrucció econòmica i comercial, malgrat a penes feia una dotzena d’anys s’havien enfrontat a sang i fetge en els camps de batalla. Al davant d’aquell projecte hi havien potser els darrers exemplars d’estadistes que es mereixien aquest nom. Quan uns anys després, el club es va ampliar amb l’entrada de puntetes de la Gran Bretanya, varen començar els tiquis-miquis que, finalment, han acabat en el desastrós Brexit que ja m’agradarà veure com es gestiona després de la patacada d’aquest dies. Però, si la Unió no recupera amb convicció i fermesa la batuta política, econòmica i social de l’orgue de grills, s’estarà en capella d’una desintegració inevitable del bloc.
I pel que fa a Espanya, l’enorme esforç que ens tocarà fer tots plegats, no reeixirà si no és a través d’una fórmula de govern de concentració durant el temps que calgui, deixant de banda les rebequeries i fantasmades de pati d’escola. I en la feinada de tornar a la normalitat, Espanya no podrà permetre’s prescindir d’una Catalunya històricament dinamitzadora de l’economia estatal; però, perquè sigui així caldrà que quan el país es posi mans a l’obra per sortir de l’ensulsiada, s’hagin tancat definitivament tots els rancors i ferides obertes entre Madrid i Barcelona, començant per tirar a la bassa tota la repressió judicial i administrativa organitzada per escarmentar el sobiranisme català. Si després de l’experiència que estem patint no es troba la manera ràpida de deixar sense efecte tots els procediments judicials i repressius pendents, aprovant una amplia amnistia que posi els marcadors a zero, em semblaria esperpèntic que se li demanés a Catalunya afegir-se lleialment a l’esforç col·lectiu, mantenint polítics presos, amb un pilot d’imputats per fiscalia pendents de judici i amb polítics exiliats amb ordres d’extradició penjant del cap. Si després del que haurem passat i de la feina que quedarà per sortir-nos-en, l’Estat no fos capaç de fer les paus i d’enterrar les ganes d’escarmentar els catalans per muntar un referèndum i el sobiranisme català no afluixa en les seves pretensions maximalistes, francament em faran venir ganes de baixar d’un tren que circularà directe al precipici. Són plantejaments extraordinaris, però, que no ho és la situació actual?               
A LA MEVA MANERA DE VEURE tabrilde@blogspot.net 
NO ENS DEIXEM PRENDRE MAI EL DRET A PENSAR I DIR EL QUÈ PENSEM

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada