divendres, 27 de març del 2020

DIARI D’UN CONFINAT – QUI RECOLLIRÀ LA FRUITA, ENGUANY?

PROPOSTA DE REFLEXIÓ (divendres 27 març 2020)

Al Segrià la collita de fruita s’ha avançat degut a la climatologia i dintre de tres setmanes, com a màxim, estarà a punt per ensacar-la si és que hi ha qui la recull. Any rere any, jornalers contractats en origen des de Colòmbia o del sud espanyol, i una eixam de sense papers de totes bandes que envaïen els carrers de les principals zones agrícoles i la mateixa capital per si arreplegaven feina d’estranquis, aprofitant la ganga de que resultaven més barats. Els que venien amb contracte a les mans anaven a la seva i causaven pocs problemes de convivència, perquè ja sabien què s’hi jugaven. Els altres, en canvi, degut a la frustració de ser rebutjats si que eren un niu de conflictes perquè els poca-roba i els pelacanyes fan nosa a tot arreu, pel sol fet de deixar-se veure; no perquè busquin gresca sinó, simplement, perquè posen en relleu quelcom de que, ningú que tingui dos dits de consciència, voldria adonar-se: que des que Eva va enredar Adan fent-li mossegar la poma prohibida i Déu els va fotre fora del paradís castigant-los a “guanyar-se el pa amb la suor del seu front”, no tothom que ho desitja de tot cor pot guanyar-se el pa per moltes ganes de pencar que tingui.
Pels jornalers que feien la campanya de la fruita, al Segrià i a moltes altres comarques espanyoles, no tot eren flors i violes, ja que més aviat, en general, les condicions salarials i l’allotjament eren tan millorables que, per aquesta raó, els pagesos contractaven mà d’obra més escarrassada que l'autòctona, disposada a treballar de sol a sol per una mica més de quatre rals. No obstant aquesta precarietat laboral, ni els pagesos ni els jornalers s’hi feien rics. A uns i altres, simplement, els ajudava a fer la viu-viu. Igual com passava, acabada la guerra, amb els jornalers que omplien el tren “sevillano” fins a la frontera, per anar a fer “la verema” del Rosselló cap amunt. No els esperava cap hotel de luxe ni taules parades amb requisits; però, tornaven a casa amb un grapat de francs que els ajudaven a trampejar la misèria de les seves famílies.

Però, enguany, poc se’n veuran de jornalers pels carrers d’Alcarràs i altres pobles del Segrià. I a Lleida no embrutaran de pixats cap plaça, els sense papers. Llavors, doncs, qui collirà la fruita? Segons diuen els pagesos, ells sense ajuda estan més morts que els morts del cementiri, per tant la collita corre perill de podrir-se sota els arbres quan caigui pel seu propi pes; si no és troba una solució, esclar. En qualsevol supòsit és inadmissible llençar a la bassa aliments, encara que en moments donats s’han cremat piles d’excedents de fruita i d’altres productes per impedir que per excés d’oferta la cotització es devalués al mercat. Seria un pecat, en les actuals circumstàncies, que la fruita quedés per arreplegar per falta de mans. Fins ara, llevat de comptades excepcions, a la gent del país no els hi feia cap gràcia competir amb una mà d’obra que, per pura necessitat, acceptava cobrar el que cobrava sense mirar prim amb l’horari. I Déu me’n guard d’insinuar que els pagesos s’aprofitaven d’aquesta oferta barata per explotar-la, doncs llevat de poques excepcions no era així; el pagès es veia obligat a sobreviure equilibrant costos de producció perquè els distribuïdors, que eren qui anaven grassos en tot aquest negoci, els collaven tan fort que difícilment el pagès feia mai les paus. ¿Trobaran enguany els pagesos, jornalers que els treguin les castanyes del foc en les mateixes condicions laborals que ho feien els que venien de fora? Fa de mal dir.

Però la fruita no es pot deixar podrir a l’arbre perquè ha d’arribar a les estanteries dels super-mercats i a preus semblants als de campanyes anteriors, la qual cosa vol dir que encara que al pagès avui li costés més si troba mà d’obra nacional, aquesta diferència com és lògic i de justícia l’hauria de repercutir al seu escandall; però, el reajustament no tindria de notar-lo la butxaca del consumidor perquè, en definitiva, qui s’hauria d’estrènyer el cinturó seria la xarxa d’intermediaris. I aquí és on hauria de jugar el seu paper l’administració sense contemplacions, que massa temps fa que dura l’explotació del pagès en benefici dels intermediaris que, sense suar gaire, són els que més bé viuen a l’esquena dels productors. Per tant, s’hauran d’inventar iniciatives perquè la fruita arribi al supermercat malgrat aquest any els jornalers no vinguin de fora.


Seria lamentable que amb tanta capacitat de mobilització que hem demostrat tantes vegades, no fóssim capaços de resoldre un problema tan senzill per manca d’interès. La collita de la fruita pot ésser el primer pas per valorar la capacitat de sobreposar-nos a les adversitats, capacitat que serà imprescindible per refer-nos econòmicament; però, pensant que res podrà ser igual i la pagesia i els jornalers han de cobrar el que correspongui per la feina que fan i el consumidor final haurà d’acostumar-se a comprar a un preu just perquè tothom s’hi guanyi la vida, sense viure ningú a l’esquena dels altres. Tretze dies confinats i esperem que ens en quedin només setze. Per favor, no us desanimeu! No us deixeu consumir! Penseu que només mantenint el cap clar i ocupat la moral no farà figa. I penseu que en aquesta lluita de resistència cadascú ha de ser el seu millor cuidador i que tant com cuidar el cos, hem de cuidar l’anima.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada