dijous, 26 de març del 2020

“LA VIDA ÉS UNA CAPSA DE RECORDS” - capítol primer



                                                                          1
Aquell divendres de mitjan juliol de 1918 va desvetllar-se tan lleganyós, enfebrat i enterbolit com la resta de la setmana, i a migdia la ciutat ja bullia de xafogor pels quatre cantons.
De fet, per la revetlla de sant Jaume, quan per sorpresa van presentar-se a casa l’oncle de Saragossa i la seva trepa, queia una calda de ca l’ample damunt Girona. I és que la sequera feia massa temps que s’allargava, segons que remugaven les pageses a plaça. De fet, tothom n’estava bastant fart de que no corregués l’aire per enlloc, i de que les hores petites arrepleguessin els gironins d’espardenya i samarreta imperi prenent la fresca al carrer amb calçotets, davant mateix de la porta d’entrada a casa seva, en una improvisada tertúlia veïnal sense altres pretensions que passar l’estona entretinguts, ventant-se i fent barrila per enganyar l’estuba i deixar-se estimar per la son. De fet, prendre la fresca a la porta de casa era gairebé l’únic esbarjo a l’abast dels jornalers i de la gent modesta en general, per trascolar la calor que impedia d’anar-se’n al llit abans de mitja nit com feien a l’hivern.
Aquelles vetllades vespertines que s’improvisaven just havent sopat – tot i que alguns preferien emportar-se’n directament a fora plat i porró -, traient cadascú la seva cadira de balca o de fusta, servien principalment per garbellar o trascolar totes les xafarderies arreplegades durant el dia, començant per passar revista de les notícies més extravagants, divertides o truculentes abans que de les més formals, perquè massa sovint, per desgràcia, aquestes feien pensar i emmurriaven.
A finals d’aquell juliol empudegat, doncs, a les tertúlies a la fresca de Girona es podia fotesejar de tot el que es volgués, tant d’una remesa de penques de bacallà que estaven a bon preu a la botiga de la Berta, al començament del carrer de la Força, com de l’escomesa de gas a unes quantes cases més del rovell d’ou de la ciutat, quins propietaris – la majoria gent que no es mocava amb mitja màniga perquè tenia les butxaques eixerides -, podien pagar-ne el gust i les ganes del què costava la instal·lació d’aquella moderna comoditat casolana, que encara estava a les beceroles.
En qualsevol cas, malgrat entre naps, cols i xerevies es procurava matar el temps el millor que es podia, una migranya emprenyadora tard o d’hora sempre acabava fent forat enmig d’aquelles tertúlies improvisades, aigualint les poques ganes de gresca i rebaixant el to de les bromes i dels acudits picants; en definitiva, amorrant les ganes d’esbatre les tribulacions quotidianes amb frivolitats divertides per culpa de les notícies més fresques o estantisses, que arribaven de l’anomenada “guerra del moro”.
Moltes llars hi tenien empantanegats a l’ensarronada del Rif parents, amics o simples coneguts, tots manllevats pel govern si us plau per força en qualitat de soldats, a les famílies jornaleres i dels poca-roba que no disposaven de prou recursos econòmics per esquitllar-se’n d’anar a raure a l’escorxador militar pagant una maleïda quota redemptora que, com si es tractés de la butlla que traficaven els capellans en temps de quaresma perquè qui afluixés la mosca pogués afartar-se de carn, en tots els sentits de la paraula, ja m’enteneu, els dies de vigília i engegar a pastar fang els dejunis. I és que en el cas de les lleves, una conxorxa entre militars i polítics, tanmateix, s’havia empescat la manera “legal” mitjançant la qual els reclutes, quins parents anaven forts d’armilla, es poguessin redimir d’engreixar les saques de carn de canó.
Efectivament, les insadollables lleves de soldats cridats a treure sang i fetge per la boca al nord d’Àfrica, eren literalment sacrificades en defensa dels interessos d’una colla de carques i decrèpits vividors, emboscats no només a la capital del país sinó a cadascuna de les seves principals províncies, alçapremant descaradament la crosta de l’establishment financer, eclesiàstic, aristocràtic i funcionarial que vivia de les prebendes obtingudes gràcies a les seves canongies, que sovint passaven de pares a fills, sota la patriarcal benedicció d’una monarquia corrupte i d’una capellanada panxacontenta I, a més a més, es donava la paradoxa que tota aquella púrria de paràsits que atiaven la guerra des de la porta del Sol, i sense exposar-se a cap esgarrinxada ni ensurt des de darrera el canyer estant tenien la barra de vantar-se de ser més patriotes que els desgraciats que es deixaven la pell a les trinxeres.
Era freqüent, doncs, que les cartes que arribaven “de la guerra”, com s’expressava col·loquialment la gent per anar al gra, fossin per exemple llegides i rellegides plegats en aquelles tertúlies a la fresca, i entre tots plorades o rigudes segons s’escaigués. I és que la gent que sortia d’horabaixa a prendre la fresca, estava tan afamada de qualsevol platxèria, que no li venia d’aquí, ans al contrari, esbudellar o escarufejar els que trobaven responsables d’aquells inacabables, absurds i tràgics conflictes colonials, tafanejant sense compliments tant les intimitats com les confidències que els soldats descabdellaven, fossin aquestes xiroies, tristes o dramàtiques. Tot s’hi valia, com us anava dient, per tal de matar les hores i embabaiar els insomnis.
Nosaltres també en teníem aquells dies de noves per descabdellar: els oncles de Saragossa ens havien, com si diguéssim, envaït la casa a tall de dispesers per la cara, en pla de passar-s’hi en principi una temporada sospitosament indeterminada, si tenim en compte la matisació de l’oncle: “mentre no trobem un lloc definitiu on ficar-nos”. Malgrat que als avis i als pares els hi semblava la mar de bé acceptar-los de rellogats per la cara  – fins i tot ho celebraren talment com si ens hagués tocat la rifa -, a mi, francament, no em feia cap gràcia haver-me de repartir el meu quarto, que ja era un espai prou esquifit per a una sola persona, amb dos pràcticament desconeguts que per molt cosins que fóssim van obligar-nos a muntar una llitera, que el pare va manllevar a un company de feina que acabava de casar els fills i de moment no la necessitava. A més a més, perquè hi poguessin cabre tres matrimonis al pis, la tieta Teresita, que tot li estava bé, va anar-se’n a dormir a casa dels veïns el replà, per tal de deixar als oncles el temps que fos necessari la seva habitació.
Amb els cosins Mauro i Rogelio, els fills de l’oncle Joaquin, com que no els havia tractat gens fins aleshores i eren més granats que no pas jo, la convivència fou bastant agafada amb pinces els primers dies. Per descomptat que els nostres pares eren germans i que, com la resta de la família, també estaven  amorrats a la menjadora ferroviària que els apeixava com a tots l’imprescindible per subsistir, a canvi de disposar de nosaltres gairebé al seu antull; però, no sabia veure que tinguéssim tant en comú els cosins i jo, com per justificar aquella descarada invasió de la meva intimitat d’adolescent.  
El pare va migrar a Catalunya des de l’Aragó com tota la resta de la família, arrapinyat al gec de l’avi que era un autèntic escarràs consentit, una d’aquelles persones que serveixen tant per tot que, de ben segur, gràcies a un capteniment dòcil i ben predisposat a creure, són sempre de bon agombolar i estan ben vistes pels que manen. En canvi, el germà gran del pare, l’oncle Joaquin que acabava de convertir-se en el nostre dispeser, com que era l’hereu i de ben petit ja semblava portar un rei al cos, va preferir no moure el cul del barri saragossà de Casetas, un enclavament ferroviari característic a la regió, quan l’avi decidí anar-se’n a buscar la vida a Catalunya.
L’oncle, a qui l’avi sempre tractava d’hereu, llavors ja se les campava pel seu compte, fins al punt que estava mig embolicat amb una xicota que feia de minyona en una de les considerades cases bones de la Saragossa castissa. Com que entre tots dos portaven estalviats uns quants duros, més gràcies a les aportacions d’ella que no pas a les d’ell, que tenia fama de tenir les mans un xic força foradades mentre que ella estalviava tot el que guanyava, entre d’altres raons perquè en ser orfe no tenia pares ni germans que la tibessin del gec, decidiren fer el cop de cap de casar-se, refiant-se que la bossa estalviada els permetria de fer la viu-viu els primers mesos de viure junts, esclar sempre que ella no quedés prenyada de seguida i pogués  seguir servint.
L’oncle era un tipus tan ben plantat que se’l rifaven totes les dones, i des que l’havien ascendit a maquinista, després de dos anys de rascar com a fogoner, els fums - i no es tracta de cap joc de paraules, encara que ho sembli -, li havien pujat al cap. L’avi, ja us ho he dit, era un pencaire reconsagrat, d’aquella mena d’homes que sempre estan a punt per donar un cop de mà on i quan se’ls hi demani; dels que, en confiança, tothom sap que en pot disposar a totes hores, faci sol o serena, sense demanar d’entrada res a canvi en fer tractes abans de posar-se a pencar.
És a dir, era un d’aquells bonifacis que corren pel món, a qui tothom es veu amb cor de carrega’ls-hi els neulers quan van mal dades; qui sap si perquè després de tan mamar-se el dit per costum o per vici, són incapaços d’engegar ningú a dida, ni quan a vegades ja n’hi hauria ben bé prou d’aguantar segons quines cabronades. L’oncle Joaquin, una de les tantes vegades que se les van tenir amb l’avi, aquest el va acusar d’haver-se deixat domesticar pels capatassos, vantant-se de que ell mai cauria tan baix. Vist des de la perspectiva que ara em dona el temps, penso que l’oncle poc tenia raó.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada