dijous, 19 de març del 2020

NO CALIA QUE EN FELIP ES MOLESTÉS

PROPOSTA DE REFLEXIÓ (dimecres 19 març 2020)
Amb tota Espanya a la garjola domèstica, per culpa d’una merda de virus que no se sap qui va deixar anar i escampar, i d’una crisi monàrquica tant sense precedents com la sanitària, s’esperava molt més de la compareixença del monarca i cap d’Estat, entre d’altres raons perquè arribava tard i amb calçador el seu discurs institucional, i després de les crítiques que el seu silenci inexplicable estava aixecant. No és que se n’esperés gran cosa del que diria, però almenys molta gent tenia curiositat per veure si al final donaria la cara sortint-se del guió i es guanyaria l’auditori amb una dosi més o menys calculada de franquesa i espontaneïtat. Ha perdut novament l’ocasió de reivindicar-se com a pal de paller. No se n’ha sortit, sigui perquè va pensar que ja complia fent un panegíric amb poca empatia i gens de convicció, no desviant-se ni una coma del guió qui li va escriure un assessor pagat a preu d’or, però que no es guanya el sou. La papereta era difícil, però precisament per això i perquè sabia en el vesper que es ficava tenia de ser conscient que l’audiència esperava escoltar una musica diferent de la que ja se saben de memòria.

A la meva manera de veure, se li hagués pogut perdonar la falta de substància del dircurset si hagués comparegut deu o dotze dies abans, quan va començar el sarau i calia animar els ciutadans a preparar-se pels trasbalsos que se’ls hi venien a sobre; però, no té dispensa que esperés fins ahir a obrir la boca, just quan tot el peix ja estava venut. Tanmateix, al rei en certa manera el podria acusar de plagi del contingut de les reflexions que vaig escriure al blog fa una setmana- si les hagués llegit, esclar, que no és el cas -, és a dir, es va limitar a reiterar conceptes retòrics que la població ja estava cansada d'escoltar i llegir: “que aquest virus no ens vencerà, sinó que ens farà més forts com a societat més compromesa, més solidària, més unida”; que “una societat dempeus enfront de qualsevol adversitat se’n surt". També va posar èmfasi en que la crisi era "temporal" i es podria "vèncer i superar" i que només posa “un parèntesi en les nostres vides” i que “tornarem a la normalitat més aviat que tard, si no abaixem la guàrdia, si tots unim les nostres forces i col·laborem des de les nostres respectives responsabilitats”. I la guinda de la retòrica la va posar quan va recalcar una veritat que pel seu comportament es fa difícil de creure que comparteixi, si és que l’entén: "hi ha moments en la Història dels pobles en què la realitat posa a prova d'una manera difícil, dolorosa i de vegades extrema els seus valors i la capacitat mateixa d'un Estat". Tot plegat, paraules al vent sense suc ni bruc, que els ciutadans li van replicar amb una cassolada de campionat, sonant de fons una mítica cançó de resistència adaptada a les circumstàncies: Corona, ciao, ciao...

Fins demà, bon dia de sant Josep tingueu tots i totes i malgrat tot penseu que ja queda un dia menys, si es que pensar en el que ens espera el dia després us consola gaire.

A LA MEVA MANERA DE VEURE tabrilde@blogspot.net 

NO ENS DEIXEM PRENDRE MAI EL DRET A PENSAR I DIR EL QUÈ PENSEM

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada