diumenge, 29 de març del 2020

DIARI D’UN CONFINAT – PARMEM-NE DELS ASILS D’AVIS

PROPOSTA DE REFLEXIÓ (diumenge 29 març 2020)
En un determinat moment, el progressisme o l’esnobisme van aconseguir desterrar del nomenclàtor social l’expressió “germanetes dels pobres” referida als asils de vells, i la van reemplaçar per una de més sostenible com “residència de la tercera edat”, que feia més patxoca i rentava la cara al sistema tradicionalment benèfic d’atenció als ancians. Preveient que no trigaria gaire que amb el progrés econòmic el concepte “família” esdevindria un valor cotitzat a la baixa i que l’expressió “casa pairal” sonaria a papanatisme, uns quants emprenedors visionaris i espavilats van ensumar que en un futur no gaire llunyà tenir cura de la gent gran ja no estaria reservada a la beneficència, sinó que amb la desestructuració familiar s’obririen moltes possibilitats de fer negoci ajudant una colla de fills hiperactius i estressats a “independitzar-se” d’una manera enraonada i civilitzada dels pares, per tal de fer la seva vida sense patir per ells. El cens d’establiments geriàtrics es va multiplicar; però, en el fons, per molt que se’ls hi rentés la cara, la majoria continuaven sent asils, si diem les coses pel seu nom, encara que les conveniències socials havien apujat el seu llistó a la categoria de “residència”, entre d’altres raons perquè ni cap ancià volia sentir que s’estava en un asil ni cap bon fill, que havia portat els pares a l’asil, i la paraula “residència” els redimia de passar aquesta vergonya. De residències ni havia de tota mena: unes quantes de privades que realment eren residències vip, unes altres (privades i públiques) que feien el que podien per assemblar-s’hi de fona fe i la resta que, per desgràcia, no passaven de ser unes guarderies de vells. Les públiques perquè les misses no donaven per gaire més i les privades perquè l’afany de lucre dels propietaris era l’objectiu prioritari. La realitat era aquesta, per molt que vulguem maquillar-la.

Ha estat necessari, doncs, que aparegués de sobte una epidèmia tan inesperada i cruel amb la gent gran perquè es palesés que darrera de la majoria de residències públiques i algunes de privades no hi havia infraestructura, logística ni prevenció sanitària suficient com per entomar una passa d’aquestes característiques. En moltes de les residències que han estat intervingudes s’ha posat de manifest que ni tan sols es pot mantenir a ratlla la distància de seguretat entre residents. Aquesta és la realitat conseqüència, entre d’altres decisions miops i equivocades per part de l’administració, del patafi de la Llei de Dependència, puntal bàsic de l’Estat del Benestar, que va ser una de les principals víctimes sacrificades de l’aquelarre organitzat per salvar les entitats financeres de la bancarrota, a partir de la crisi del 2008. Amb les queixes per la manca de voluntat per trobar els recursos necessaris per implementar els ajuts a la dependència en podríem omplir pous; però com que s’anava tirant a empentes i rodolons, gràcies sobretot al voluntariat i al sacrifici de les pròpies famílies, els governants tiraven milles mentre es dedicaven a d’altres prioritats polítiques de més rendibilitat electoral, refiats que qui dies passa anys empeny.

Però vet-aquí que el coronavirus ha descobert les vergonyes i les fragilitats estructurals del en teoria millor sistema sanitari del món i, per extensió, les de les residències de gent gran. I això no s’arreglarà posant-hi pedaços tan ben intencionats com els que ara tothom es treu de la màniga, i la gent gran hi deixarà molt de pèl. Fa més de vint anys que quan més es demanaven polítiques públiques que garantissin la cobertura de necessitats de les persones, i més en concret de les de més edat, les polítiques de retallades en matèria de despesa social i sanitària anaven en direcció contraria. La Generalitat, per exemple, va invertir l'any passat 1.500 milions d'euros menys en Sanitat que al pricipi de la dècada. Moltes dotzenes de vegades, a més a més, hem sentit com destacats líders mundials estigmatitzaven la gent gran retraient-li que allargava la vida massa. El gener de 2013, al ministre de Finances del Japó, un dels països amb una taxa d’envelliment més elevada, se li va escapar: “la gent gran que ja no es val per si mateixa, ha d’afanyar-se a morir”. L’avui presidenta del Banc Europeu, la senyora Lagarde, quan era la capitosta del FMI va deixar entendre que l’envelliment de la població era un llast per la prosperi-tat de l’economia. I fa quatre dies, dos pallassos peripatètics com en Trump i en Bolsonaro, presidents d’Estats Units i del Brasil, tampoc veurien malament que la gent gran que faci lloc als néts quan més aviat millor.

Jo no sé com s’ha posat en circulació o se li va "escapar" a algú el microbi que té paralitzat mig món i acollonits tots els vells, però espero que el dia de demà no se sàpiga que vam viure un genocidi selectiu i il·lustrat. En fi, hem arribat als quinze dies de confinament i ens queden encara quinze de més durs, confiant que serà per fi de bé. Ara bé, per molt que procurem desconnectar, no podem renunciar a pensar i a expressar amb tota llibertat el què pensem. Perquè poca cosa ens queda més per fer. Apa, que avui es farà de nit una hora més tard i l’hivern, una col·laboració especial dels de dalt, ens privarà del sol i de la caloreta durant mitja setmana. No els hi tingueu en compte, però no ho oblideu!
          
A LA MEVA MANERA DE VEURE tabrilde@blogspot.net 

NO ENS DEIXEM PRENDRE MAI EL DRET A PENSAR I DIR EL QUÈ PENSEM

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada