dilluns, 30 de març del 2020

DIARI D’UN CONFINAT (16è dia) – VULNERABLES, ESTAFATS, PERÒ NO DERROTATS


           Només ens en sortirem d’aquesta epidèmia la gent gran si arribem a la conclusió que les castanyes no ens les traurà del foc ningú més que nosaltres mateixos, si no ens arronsem en un racó. Hem de tenir ganes de sobreviure posant-hi tota la nostra voluntat i per aconseguir-ho de primer cal ocupar totes les hores del dia en activitats, les que siguin, per estrambòtiques que puguin semblar; la qüestió és bellugar braços i cames i encebar el cap. L’exercici físic i mental no s’ha de deixar de banda mai, per limitacions que hom tingui. Hi ha mil maneres d’engiponar-s’ho per mantenir-se en forma, i per poc que es faci, si es fa tot el que es pot, ja és molt. I tampoc s’han de deixar rovellar les neurones, si no agrada llegir, escoltar música, veure pel·lícules una mica amb cura i ulls o reportatges sobre viatges, per exemple, es pot recórrer als clàssics jocs de taula o inventant-se’n de nous, repassar els àlbums de fotos familiars, ordenar els calaixos dels armaris a la recerca d’andròmines que pensàveu havíeu perdut... El que vulgueu imaginar-vos, menys tombar-vos al sofà la major part del dia. I si us mireu la tele, procureu seleccionar programes que us enriqueixin culturalment i que no us enterboleixin ni el cervell ni el bon gust; mireu informatius de solvència i objectivitat en la proporció justa, només per estar al corrent de la situació; però, no hi perdeu ni un minut més perquè us faran perdre l’oremus veient com es contradiuen ells mateixos o responen a les preguntes concretes tirant obertament pilotes fora. I quan sigui de nit procureu dormir les hores necessàries per llevar-vos descansats i relaxats, si pot ser sense recórrer a cap potinga.
I ara que parlo de potingues: no deixeu de prendre al peu de la lletra la medicació que teniu prescrita per a les vostres patologies cròniques. No us faci mandra de fer-ho, perquè si no som el màxim d’auto-exigents en aquesta matèria potser no ens morirem del virus però ens deixarà fora de circulació la pressió o el sucre mal cuidats. I, sobretot, no mengeu qualsevol cosa per anar de pressa i no tenir feina. Cuineu cada àpat amb la il·lusió que mantenir una dieta equilibrada és més que mai imprescindible en aquestes circumstàncies. Tampoc s’ha de ser una Ruscalleda per preparar un arròs bullit, un plat de llegums, un puré de patates, una bona amanida, una truita, un plat de pasta o una trista sopa d’all, per exemple; no cal més que la voluntat de posar-s’hi. Esclar que resulta més còmode i ràpid endrapar un sandwich o escalfar un plat precuinat al microones; però, això no ens convé. I si ens engresquéssim a cuinar alguna recepta una mica més complicada i imaginativa, dòmino! No només ens entretindrà la preparació, sinó que el resultat ens aixecarà fantàsticament l’autoestima. En resum, el que vull insistir-vos és que no us deixeu abatre, perquè si us acovardiu el microbi dels collons s’hi rabeja encara més amb els que es posen de genolls. L’hi heu de plantar cara seguint totes les instruccions higièniques i sanitàries que ens repeteixen a cada instant; però, sobretot, ensenyant-li les dents.
Abans no me’n descuidi: féu cada dia la bona obra de parlar amb familiars o amics que sabeu viuen sols. La soledat és la principal enemiga de la moral; però, si una persona sola cada dia rep tres o quatre trucades i pot parlar una estona, l’exercici de fer anar la llengua també és beneficiós per les dues bandes, ja no s’ho passarà tan malament. La meva reflexió d’avui la deixo aquí: rebel·leu-vos a portar indefensos l’etiqueta de fràgils i vulnerables que ens han penjat a la gent gran. Demostreu que sou més forts del que es pensen i que si som vulnerables i fràgils, no és perquè siguem persones d’edat sinó perquè ens en han fet tornar, de fràgils i vulnerables, els que han manat els darrers anys regatejant-nos els mitjans per passar la bona vellesa que ens mereixem, oimés després de treballar-la durant quaranta anys.          

A LA MEVA MANERA DE VEURE tabrilde@blogspot.net 
NO ENS DEIXEM PRENDRE MAI EL DRET A PENSAR I DIR EL QUÈ PENSEM

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada