dimarts, 31 de març del 2020

DIARI D’UN CONFINAT (17è dia) – UNIÓ EUROPEA? NACIONS UNIDES? NO EM FÉU RIURE!


            Com que d’aquesta també ens en sortirem, hem de procurar que el patiment, l’angoixa i el desconcert que hàgim passat ens vacuni per no repetir en el futur els mateixos errors que ens han portat a un atzucac mai vist ni imaginat; que ha posat en relleu, en primer lloc, la vulnerabilitat dels sistemes de protecció i prevenció en casos de grans crisis i, en segon lloc, la manca de resposta unitària i solidària de la comunitat internacional. Però, per damunt de tot, ha fet palès el fracàs estrepitós d’una civilització que ha donat més importància al diner - per resumir-ho en una expressió genèrica que inclou poder, capital, propietat, etcètera -, que a les persones. Fiasco que no és una característica de la bescantada globalització, sinó que s’arrossega gairebé des que el món és món: en cap civilització les persones han sigut prioritàries, sinó més aviat el contrari. Però, potser, quan l’augment de població ha arribat a nivells insostenibles si no es modificaven determinats paradigmes i rutines polítiques, és quan ha esclatat la bombolla de la pobresa i de la saturació demogràfica en països quins recursos naturals han sigut explotats a mansalva per les potencies colonitzadores que, llevat de poques excepcions en que els indígenes van aconseguir a mitges una independència vigilada, van deixar darrera seu només terra cremada i inhòspita, malgrat milions de persones hi continuen malvivint perquè no en tenen una altra.
            El món, després de la nefasta experiència de les dos grans guerres, va comprometre’s a que mai més tornaríem a ensopegar en la mateixa pedra i decidiren que abans de resoldre els conflictes a garrotades s’asseurien, les parts enfrontades a enraonar civilitzadament, sota l’arbitratge de l’ONU. Però va ser paper mullat des del primer moment, en part perquè les potències que dominaven al món degut a la seva capacitat de dissuasió – primer amb armament convencional i després amb arsenals nuclears -, varen establir complicitats d’interessos econòmics i territorials entre blocs i aliats, al marge de les taules de negociació. I una darrera altra varen anar esclatant guerres parcials que assolaren països, degollant, violant o afusellant totes les persones que feien nosa a l’expansió dels invasors, mentre a la seu de l’ONU només sabien pactar altos el foc que arribaven a misses dites i que no es complien gairebé mai, fins que s’imposava la pau dels cementiris. I fruit d’aquestes guerres en miniatura en quedava un rossec d’exiliats i de dones i criatures famolenques que l’ONU amuntegava en camps de refugiats on la única cosa que tenien segura aquella pobra gent és que els ajudarien a repartir-se la misèria i les malalties.
Fins que els camps de refugiats van sobreeixir i es desbordaren cap a les fronteres d’Europa, pel que fa als procedents d’Àsia i d’Àfrica, i a la dels EE.UU. els sud-americans cansats de passar gana en els seus països d’origen. I l’ONU seguia incapaç de posar-hi remei a aquesta vergonya perquè cap de les potencies i dels seus comparses se’ls hi cremava res en aquell drama, per moltes resolucions que es signessin, que no servien per res més que per incrementar les muntanyes de paper mullat. I no només passa amb les resolucions sobre conflictes armats, sinó també a les dictades per frenar les conseqüències d’una climatologia maltractada que ens traurà la son amb una clatellada més forta que el coronavirus el dia menys pensat.
            I de l’UNIÓ EUROPEA, què? Els principis del tractat de Roma, constituir una Europa de mercaders, varen rutllar mentre tot eren flors i violes i la prosperitat econòmica somreia; però, quan la passada dècada tenia de fer-se palesa la fortalesa d’una Europa unida políticament, va resultar que cadascun dels estats membres va buscar-se la vida pel seu compte. I enlloc d’enfortir i acreditar el principi de la solidaritat mútua per trampejar les crisis econòmiques i socials, els farisaics interessos dels polítics varen accentuar encara més les desavinences profundes entre el nord ric i el sud més pobre. És l’eterna dicotomia: les comunitats riques diuen que les pobres no emprenyin, ja que les riques no tenen l’obligació d’eixugar les seves llàgrimes de cocodril. El que podreix i embolica les relacions entre les persones sempre té a veure amb els diners. És la vella dita dels nostres avis pagesos: “tant tens, tant vals”. Ja es va veure d’ençà de la crisi financera del 2008 per on anaven els trets, però ara amb la crisi sanitària s’ha demostrat que aquella vella Europa dels mercaders va camí de convertir-se en l’Europa dels pirates. Els anglesos, de pirateria en saben la tira i qui sap si per aquesta raó, amb el Brexit varen fugir com les rates, quan van pensar que el vaixell feia aigües. El diari “La República”, d’Itàlia, escrivia a primera plana la setmana passada una editorial quin titular ho resumia tot: “Europa Bruta”. Espero i desitjo que ens en sortirem, més o menys esgarrinxats; però, el que no es podrà és continuar sota els mateixos paraigües foradats.
Reflexionem-hi seriosament perquè les persones fins ara menystingudes, maltractades, prostituïdes, estafades i subhastades als mercats hauríem de ser les que diguéssim la darrera paraula per esbandir dels lideratges tota la tropa de vividors i farsants que no han sabut fer la seva feina. No s’ha de canviar cap principi dels organismes internacionals, només s’han de fer complir tal com es varen parir en la seva fundació: primer el benestar de les persones, no la rendibilitat dels capitals.  
A LA MEVA MANERA DE VEURE tabrilde@blogspot.net 
NO ENS DEIXEM PRENDRE MAI EL DRET A PENSAR I DIR EL QUÈ PENSEM

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada