dissabte, 8 de febrer del 2014

LA BERTA (relat inèdit)

La Berta només tenia ganes de treure’s les sabates noves que li fèiem veure les estrelles, de manera que al tornar de plaça va buidar el cabàs de les quatre tonteries que havia comprat, posant-les al lloc que cada cosa tenia assignada en la seva cuina de disseny. A la cistella reservada als tomaques per sucar pa hi va abocar les sis peces acabades de comprar. Al fer-ho, sense adornar-se’n, va colgar-ne un de masegat, que havia anat quedant arraconat de dies enrere. Encabat, va asseure’s i es va descalçar les maleïdes sabates d’estrena, fent un sospir de satisfacció.
Cap a la una va posar-se a trastejar per la cuina, ja que l’home li plegava de treballar a les dues i quan arribava volia trobar la taula parada i el dinar a punt. Avui havia pensat de fer-li un bacallà amb samfaina com a ell li agradava, que s’hi lleparia els dits. Per aquesta raó, precisament, havia sortit a comprar: no li quedaven tomàquets, un dels ingredients principals de la recepta. Quan es posà a netejar els que necessitava per a un plat tan delicat, al remenar dintre la cistella a cegues, els dits li van transmetre una sensació de fàstic, al palpar una peça tova.
- Uix! - va exclamar, quan va veure que es tractava d’un tomàquet que s’havia tornat secalló després de voltar per la cuina des de qui sap quants dies. No era pas dolent, però feia mala ganya, i ja que podia triar al tenir-ne de sobres, en preferí d’altres més eixerits, la veritat. De manera que, sense donar-hi cap importància, va llençar el tarat a la bossa del racó.
Quan ja tingué el bacallà fent el definitiu xup-xup, va anar a buscar sa sogra al pis del davant, on solia estar-s’hi una bona estona cada matí, des de havent esmorzat fins a l’hora de dinar, fent companyia a la iaia que hi vivia. La sogra de la Berta, tot i les xacres pròpies de l’edat es conservava bastant bé, dreta l’esquena, fresca de pell i, sobretot, amb el cap ben clar, de manera que al costat de la pobra veïna baldada en un carretó de rodes, encara se sentia més valenta i coratjosa.
- Què voleu que us faci per dinar, padrina? – li va dir la Berta, amb l’entonació de veu impostada que feia servir, invariablement, per dirigir-se a la mare del seu home perquè la trobés simpàtica, ja que no lligaven gaire al no haver-se encara acostumat a viure juntes, des que es va quedar vídua. 
- No res, ja m’ho faré jo, nena. Em sembla que em vindrà de gust una mossegada de pa amb tomàquet per acompanyar un bocí de lluç fregit que va sobrar d’ahir vespre – li va contestar, agafant-se-li de bracet perquè quan començava a caminar després d’una llarga estona asseguda, la cama dreta li feia el boig.
La sogra de la Berta, quan es ficava a la cuina no podia estar-se de xafardejar-ho tot una mica, per veure si trobava quelcom per retreure-li a la jove, la qual des que li havia prohibit acostar-se als fogons, no li acabava de fer el pes. D’altra banda, la Berta, que amb les coses de menjar era bastant escrupolosa, sempre vigilava els relleus que sa sogra entaforava d’amagat a la nevera i, sovint, els hi feia desaparèixer d’una revolada, directament al racó quan no la veia, sense contemplacions. Per aquesta raó, la dona escarmentada tenia el costum de donar-hi, per si de cas, una llambregada de reüll a les escombraries de tant en tant, sense dissimular. Així fou com hi descobrí el tomàquet rebregat, que la seva nora acabava de rebutjar minuts abans.
- Què hi fa aquest tomàquet aquí? – va preguntar, satisfeta de poder-la renyar d’una punyetera vegada
- Deixeu-lo estar padrina, no veieu que està mig podrit?
La dona el va sospesar amb la mà, anant exageradament en compte que no se li esberlés, i amb el ganivet el va partir per la meitat, dient amb sornegueria: - On el veus podrit? Està madur i prou. Porta una llesca de pa i veuràs quin bé de Déu de suc escopirà. Podrit, tu si que...!
La Berta, per no engegar-la a dida, va sacsejar, agafant-la per les nanses, la cassola de terra cuita perquè no se li agafés el bacallà, sense quedar-se contemplant sa sogra mentre tota estarrufada sucava el tomàquet al pa, fent una mica més de comèdia del compte, tot remugant: - No es pot llençar res, que on no hi ha mida ella mateixa s’hi posa i qui endavant no mira, endarrere cau.
Deixant de banda les picabaralles quotidianes entre les dues dones per pura geloses una de l’altra, el que acabo de contar-vos palesa l’evidència, entre tantes d’altres com en trobaríem, que en aquest món de mones res és del tot veritat ni del tot mentida, ja que depèn de com t’ho miris i del llepafils que siguis. Per exemple: una cosa tan insignificant com el trist tomàquet pansit d’aquest conte, per una de les dones tenia d’anar a parar al racó, mentre que l’altra en feia bocades com si fos un requisit.

 És a dir: la Berta va aprendre que no paga la pena enfilar-se per les parets a les primeres de canvi, doncs cada cosa té la importància que se li vol donar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada