dimecres, 12 d’agost del 2020

¡A POR EL BOTELLÓN MATAVIRUS! - NO ÉS NEGLIGÈNCIA NI RELAXACIÓ, SINÓ MALÍCIA

Des del balcó estant, a quarts de deu del vespre de dilluns vaig veure estupefacte com un grup d’adolescents, més nois que noies, els morros provocativament verges de morrions, alguns duent penjades a l’esquena sospitoses motxilles, reclam d’un refresc que el cap de setmana repartia a la seva parròquia un dels bars del centre de la ciutat, vociferaven com si anessin a una manifestació reivindicativa, el crit de l’encapçalament de la reflexió. (La literal reproducció lingüística no pressuposa la procedència dels cridaners, ja que un cop corejat el clam, alguns parlaven entre ells en català) No sé en quin indret de la ciutat van acabar fent parada i botellón, si es que no se’n desdigueren o els en feren desdir, pel camí; però, era evident que quan passaren sota de casa, la que portaven de cap estaven decidits a dur-la a terme, mentre tuitaven i retuitaven a través dels mòbils que aquells esverats tenien entremans, missatges o instruccions que esfilagarsaven a tort i a dret.

            No els hi distingia les fesomies, des de la meva discreta atalaia darrera els barrots del balcó, però estic segur que en més de quatre el posat era el d’anar a fer quelcom transcendental, i la majoria n’estic convençut que eren conscients de que aquella nit esperaven a punt de protagonitzar el seu primer acte transgressor. Del que ja no n’estic tant segur és de si els hagués agradat que els seus pares o avis els veiessin fent el dròpol passant-se la botella per beure a morro i donant-se abraçades prohibides. Encara que, potser, tant els hi feia, francament, que els veiessin perquè, en el fons, aquella colla de desguitarrats no s’amagaven d’exhibir la seva provocació descarada a les crides del govern al compliment dels protocols higiènics per evitar la contaminació comunitària de la pandèmia. Allò que convocaven a fer no es tractava d’una relaxa-ció de les normes, ni tampoc d’una simple negligència: en aquella colla es respirava malícia.

                 No sé com ni on va acabar la gresca, perquè no n’he llegit res als diaris i tampoc als racons de la xarxa que un carca com jo tinc accés. Però segur que més d’un veí d’algun indret de la ciutat, no va clapar tranquil la matinada de dimarts. El que passa és que alguns d’aquests petits “motins”, sense altre justificació que la d’anar contra corrent, es volen justificar al·ludint a una particular versió de la llibertat d’expressió barrejada amb dosis d’anarquisme romàntic i barat, per uns indocumentats que no en tenen ni punyetera idea de què representà aquesta ideologia en la història del món, però que converteixen els seus gestos subversius en el pa de cada dia en barris de l'àrea metropolitana i també en els d’algunes poblacions demogràficament saturades. D’espectacles tan poc cívicament edificants com el que us anava narrant, la televisió ens en bolca al menjador de casa un sac cada dia, fins atipar-nos-en de veure les bestieses com una part de la societat que compartim, és capaç de fer. Com podem encaixar que hi hagi persones joves que es reuneixen per encomanar-se mútuament el coronavirus? Si a la malícia dels diguem-ne inconformistes, hi sumem la relaxació de gent més granada, i que em teoria haurien de tenir més seny, en el manteniment de normes tan bàsiques com mantenir la distància social, anem ben arreglats.

                Per aquesta raó, qui sap si no és el moment de preguntar-nos si aquesta mala baba cívica dels cridaners, aquesta atracció per l’anarquia i la pràctica de la desobediència sistemàtica a tot allò que fa flaire d’autoritarisme, no serà conseqüència d’una mena de cultura alternativa, intoxicada pels continus elogis al valor de la iconoclàstia i de la “plantada” activa a qui mana. És a dir: a practicar l’escarni sistemàtic i sovint inclement i cruel del mateix “principi d’autoritat”. És cert que la nostra societat no té líders carismàtics que s’hagin guanyat la confiança dels ciutadans i es facin creure només aixecant un dit, sinó més aviat al contrari; però, a la meva manera de veure, si volem realment superar la decadència cívica de la societat en que estem organitzats, s’haurà de començar per fer pedagogia des de l’escola i des de la llar, perquè s'entengui que portar sempre la contraria, sospitar per definició de la raó del que mana i posar en quarantena totes les lleis hagudes i per haver, encara que hagin estat aprovades amb totes les garanties democràtiques, simplement perquè “no m’agraden” o perquè “obliguen” a respectar drets i deures, no porta enlloc més que a un atzucac social catastròfic. Si no se’ls hi paren els peus i se’ls educa d’una altra manera, aquesta de moment minoritària colla de “cridaners” acabarà fent més mal que una pedregada

 A LA MEVA MANERA DE VEURE tabrilde@blogspot.net 

NO ENS DEIXEM PRENDRE MAI EL DRET A PENSAR I DIR EL QUÈ PENSEM.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada