diumenge, 22 d’agost del 2021

GENT CARREGADA DE RAÓ (ESPIGOLANT LES “CARTES AL DIRECTOR”, DELS DIARIS)

SOBRE EL PERMÍS MENSTRUAL.- Tinc 48 anys, i sense tenir cap patologia ginecològica m’he passat mitja vida prenent antiinflamatoris per fer front a les molèsties de la menstruació i poder seguir amb la meva activitat laboral. En el meu cas la regla s’ha manifestat sempre amb migranyes fortes i inflamació d’ovaris, i he hagut de prendre una mitjana de tres antiinflamatoris al dia durant dos o tres dies més de trenta anys de vida fèrtil. És molta medicació! Si hagués tingut un permís d’un sol dia al mes i m’hagués pogut quedar a casa, m’hauria estalviat unes quantes pastilles. D’altra banda, si els homes tinguessin la regla estic segura que aquest permís faria anys que estaria implantat. (Mª Jesús Garre Pizà – La Vanguardia)

EL DECÀLEG DE LA VERGONYA.- Penso en elles. La directora de cinema Sahraa Karimi, l’escriptora Nadia Ghulam, la fotògrafa i pintora Rada Akbar, la premi Nobel de la Pau 2014 Malaka Yousafzai. Penso en ells. Els talibans que interpreten radicalment l’Alcorà. Els talibans, que en el seu decàleg marquen la vida de les dones. Prohibit estudiar i treballar. Prohibit sortir de la llar si no és amb el seu mahran (acom-panyant masculí de la família). Prohibit riure, fer sentir la veu o portar sabates amb talons. Obligatori anar cobertes de cap a peus. Permès d’humiliar-les verbalment o d’agredir-les públicament. És un retrocés social de segles: una tornada a l’edat mitjana. A Europa pot alenar el terrorisme islàmic que Barcelona i Cambrils patiren fa quatre anys. El bonic i maleït Afganistan de Khaled Hosseini reviscola l’horror. Per copsar tal desventura, potser fora bo visualitzar “Afganistan. The Wounded land”. És una sèrie que ha codirigit la reportera de guerra Mayte Carrasco. Ella mateixa alerta: “No són els talibans de Bin Laden. No són els de sempre. Són pitjors!” (Eva Romero Sanfeliu – La Vanguardia).

REIVINDICANT ELS VETERINARIS .- Com sabem, una empresa catalana fundada i dirigida per veterinaris durant molts anys, està fent assajos i proves en la seva divisió humana per poder llençar i aplicar una vacuna contra la Covid-19. Hidra és una empresa capdavantera a escala mundial, i té un reconegut prestigi científic en el camp de la farmacologia i en vacunes per a animals. Ja fa uns anys que estic jubilat, però encara sempre que puc reivindico i faig pedagogia sobre els amplis coneixements mèdics que també te-nim els veterinaris: de fisiologia, histologia, anatomia, patologia mèdica i quirúrgica, farmacologia i, sobretot, de malalties de col·lectivitats i epidemiologia. Dic això perquè ningú s’hauria de sorprendre, per desconeixement o ignorància, ni ironitzar (pel fet que els nostres pacients siguin d’altres espècies), quan un professional veterinari opina o parla d’un tema de medicina. I molt menys quan un laboratori de la categoria d’Hipra ha desenvolupat una vacuna capdavantera al nostre país. Fa anys que es lluita per inculcar el concepte d’una sola salut, però costa d’assimilar. (Bernat Serdà Bertran – La Vanguardia)

SOBRE EL PRESIDENT BARTOMEU.- Sortir en defensa de l’anterior president del Barça, Josep Maria Bartomeu, en aquest moment es exposar-se a ser criticat per qualsevol barcelonista. Després de fer-se públic el desastre econòmic; totes les acusacions cauen sobre el president que, segurament, passarà a la història com el pitjor de l’entitat blaugrana. No obstant això, considero que sí que va fer una cosa important: potenciar totes les demés seccions professionals del club, totes aquestes seccions esportives van guanyar les corresponents lligues nacionals, i alguna d’elles fins i tot la Champions. (Enric Gisbert Coll – La Vanguardia)

MÀTRIA.- La ministra de treball deu tenir poca feina (sembla un contrasentit), i proposa canviar la paraula “pàtria” per “màtria”. Havent-hi milers de persones en ERTO, famílies patint perquè no arriben a final de mes, ¿no podria dedicar-se a buscar solucions per als problemes que de veritat preocupen a la gent enlloc de perdre el temps en qüestions “semàntiques" per defensar la inclusió de gènere”? Que algú m’ho expliqui. (Josep Mª Carrió Grau – La Vanguardia)

ELS NEGACIONISTES.- He vist al carrer uns cartells que diuen: “Las vacunas son veneno, son grafeno y los sanitarios de están matando” (sic). Al marge de l’atemptat a la gramàtica, no entenc que algú perdi el temps intentant atemorir els ciutadans i, de retruc, endarrerir la vacunació. El grafè és un material pràcticament inert des del punt de vista biològic i ni al Dr. Maligne de torn se li acudiria posar-ne a les vacunes per perjudicar els usuaris. Els científics que el van aïllar van rebre el Nobel de Física el 2010, i ha demostrat unes propietats físiques sorprenents que encara s’estan estudiant. Seria més fàcil i barat posar-hi mata-rates, per exemple... (Joan Domènech Oliva – La Vanguardia)

ASFALT A LA RONDA DE DALT.- Novament veiem com s’asfalta la Ronda de Dalt, causant notables molèsties als automobilistes malgrat programar-se en un cap de setmana d’agost. El que em sorprèn és que estava en bones condicions, quan hi ha molts carrers de Barcelona, i no cal dir múltiples carreteres de Catalunya, on seria molt més necessària una actuació com aquesta. Algú em pot explicar la raó de fer-ho? (Jaume Puigbó Vila – La Vanguardia)

QUI PARLA CASTELLÀ?.- Gràcies a Pablo Casado i els seus coneixements de les llengües que es parlen a l’Estat espanyol, m’he quedat bocabadat en descobrir que l’espanyol (o el castellà, com vulguin dir-ne) perd pistonada, per no dir que la perduda tota, ja que ha deixat de parlar-se, i jo, ignorant de mi, ho desconeixia. Bé, potser s’utilitza en la intimitat de les cases de Madrid. Doncs sí, perquè a Badajoz potser no parlen el badajonez? A Almeria, l’almarienc? A Burgos, el burgalès? I així podria seguir per tota la pell de brau. ¿Per què necessitem humoristes al país, si ja tenim els nostres enllustratas, que no il·lustrats polítics? (Mª Àngels Batalla Salvadó – La Vanguardia)

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada