dilluns, 19 de març del 2018

PRESÓ PERMANENT REVISABLE I PRESÓ PREVENTIVA


PROPOSTA DE REFLEXIÓ (dilluns 19 març 2018)

 – Cada vegada que hi ha rebombori mediàtic a l’entorn d’un crim de sang i fetge, sobretot si les víctimes són dones o criatures, s’enceta la veda sobre la conveniència d’implantar la cadena perpètua - versió camuflada -, o directament la pena de mort per castigar - venjar-se? - els criminals. A aquesta creuada justiciera s’hi apunten molts toca-sons sota l'impacte emocional des del carrer i, també, alguns polítics que no tenen pas res de tanoca però des dels seus escons s’afegeixen a la festa per a no perdre quota de vots. I per acabar-ho d'arreglar més d’un clergue des de la trona aprofita per declarar-se partidari de la llei del talió, si serveix per mantenir o ampliar parroquians, per no parlar dels xarlatans professionals en representar tots els papers de l’auca, des de tertúlies més serioses a les més inversemblants.

És veritat que resulta una putada per als familiars i amics de les víctimes, en particular, i per a la societat en general, que un assassí a sang freda, un atracador violent o un violador sàdic purguin només una part de la seva condemna perquè a la presó van fer veure que eren bons minyons, i surtin al carrer malauradament més macats moralment que quan van entrar a la cangrí, reincidint criminalment en pocs mesos de llibertat. Tanmateix és una putada encara més grossa, que un presumpte culpable, sense que se n’hagi provat la responsabilitat mitjançant un judici just i neutral, sobretot si el delicte que se li vol encolomà no té res a veure amb terrorisme, violacions, estafes o extorsions, ni porta les mans tacades de sang, es podreixi a la presó preventivament, només per si de cas o obeint consignes repressores.

I, per tant, a la meva manera de veure em sembla d’una manca de coherència democràtica colossal, que enlloc de debatre’s al Congrés si és pertinent o no la pena de presó permanent revisable, deixant-se de demagògies i carrincloneries, no s’entomi aquesta l'aberració injusta i insuportable de la presó preventiva, violant barroerament un dret humà tan essencial com és la presumpció d’innocència.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada