dimecres, 3 de maig del 2017

FIGUERES I LA FIRA DE LA SANTA CREU. MES DE MAIG. POESIA. REMEMBRANÇA PERSONAL.

PROPOSTA DE REFLEXIÓ (Dimecres 3 de maig de 2017)

● FIGUERES I LA FIRA DE LA SANTA CREU. MES DE MAIG. POESIA. REMEMBRANÇA PERSONAL.- M’ha caigut a les mans un programa de les Fires i Festes de la Santa Creu editat pel Club Ciclista Empordanès l’any 1965, fa 52 anys. Jo aleshores n'era el Delegat de Premsa, Ràdio i Publicitat de l'entitat i el responsable de coordinar l'edició d'un programa oficial de les Festes en un llibret de 50 pàgines i escaig, farcit d’anuncis per cobrir les despeses d'organització d’un Gran Premi. La particularitat d’aquesta publicació era que les pàgines lliures de publicitat estaven dedicades a popularitzar els noms i un tast de l’obra literària dels poetes i escriptors empordanesos que estaven més en boga en aquella època: Carles Fages de Climent, Cinto Bosch, Carme Guasch (la mare del Toni i la Silvia Soler), Pere Teixidor Elias, Salvador Minobis, Vicens Burgas. Mossèn Manel Pont, Pilar Nierga, Catarina Albert (Víctor Català), Montserrat i Maria Àngels Vayreda, Josep Pla... M’ha fet patxoca aquest reguitzell de noms de tanta categoria, reunits a la contraportada de la publicació que vaig dirigir durant dos anys consecutius, fins 1967 que ja vaig marxar de Figueres per a casar-me a Manresa. Tant o més important que el llistat és el fet que en uns temps que no es permetien publicacions escrites preferentment en català, en aquest programa de Fires i Festes de la Santa Creu pràcticament les col·laboracions en català superaven amb escreix un terç del total dels textos. Avui, 3 de maig, dia de la Santa Creu, m’ha semblat adient que seria un petit homenatge a la gent del Club Ciclista Empordanès que recorden aquella època i a la memòria dels poetes empordanesos de fa mig segle, reproduir algunes de les seves poesies especialment dedicades a glossar la Festa Major de la Santa Creu de Figueres.

“Fires de la Santa Creu / si us en guardo de records. / De coses que hom ja no veu / que feren batre nostres cors. /La sortida dels gegants / amb la Berruga del cap gros. / Divertia petits i grans. / Crits de menja faves i arròs. / Els globus multicolors / ja d’infants, per ells sospiràvem. / Cavallets, barques, crits i flors. / Coses que tots estimàvem (Cinto Bosch Vila)

“Ha nascut un nou dia ran mateix de la platja / on retorna l’onada del seu etern viatge; / al mig d’un cel de vidre triomfa un sol de foc / i l’hora trencadissa s’esmuny a poc a poc. / Res anticipa l’aire, cap miracle anuncia / que s’han obert les roses de maig en un sol dia, / que, lluny de sorra i algues, al bell mig de la plana / Santa Creu repunteja la primera sardana... (Carme Guasch de Soler)

“Quan veus que la cançó gira / entorn les flors, a bell raig, / pensa que ha arribat la Fira; / la Fira del mes de Maig! / Quan sents que el cor té requesta / i l’amor infla la veu, / pensa que ha arribat la Festa: / la Festa de la Santa Creu! / Posa’t, per anar a la Fira, / el somrís de més guspira / i el collaret de més preu./ I entra, amb aire de conquesta, / a dintre el cor de la Festa: / la Festa de Santa Creu... (mossèn Manel Pont Bosch)

“Santa Creu que és la florista / del Maig que arriba triomfal, / escampa damunt la pista / per on s’esmuny el ciclista, / la flor d’argent de l’asfalt... (Montserrat Vayreda Trulloll)

“Santa Creu per el jovent / és crit, xiscles i rialla, / sardana, bandera al vent / fred que fuig, ombra que calla . / Blau al cel, flors al jardí / plana verda, ocell que vola. / Santa Creu, signe i camí / i amb ella no estic mai sola... (Maria Àngels Vayreda Trulloll)



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada